MEMORIU: Acuzații grave pentru Beatrice Rancea lansate de fosta şefă de la Achiziţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 31.07.2021

MEMORIU: Acuzații grave pentru Beatrice Rancea lansate de fosta şefă de la Achiziţii

GALERIE
rancea
  • rancea
- +

Încă un memoriu cu acuze grave aduse managerului Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea. De data aceasta, reclamaţia depusă la Ministerul Culturii este semnată de Alina Florina Gheorghiu, referent achiziţii publice în cadrul Biroului Juridic al ONRI.

În memoriu, Alina Gheorghiu a detaliat modul în care managerul Beatrice Rancea a dispus cheltuirea celor 3 milioane de lei, bani veniţi de la Bucureşti în luna decembrie 2019. Aceasta i-a mai solicitat ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să dispună verificarea tuturor achiziţiilor făcute în perioada mandatelor lui Beatrice Rancea la ONRI. Memoriul, integral, poate fi lecturat AICI.

Totodată, şi fosta contabilă şefă Simona Alice Gogan a detaliat pentru Ziarul de Iaşi aceste achiziţii neclare, dar şi cum a intrat în dizgraţiile managerului. Totul a pornit de la premiera spectacolului de balet Cenuşăreasa, din primăvara anului trecut, când Simona Alice Gogan s-a trezit în braţe cu un maldăr de facturi de plătit fără a exista o bază legală de pornire a contractelor respective.

„A pus atunci în scenă Cenuşăreasa fără să existe în prealabil un deviz financiar. Devizul respectiv ar fi trebuit să ajungă la mine în calitate de contabil-şef, eu fiind cea care ar fi spus dacă sunt banii respectiv prinşi în buget. În acest caz, suma se rezerva. Dacă nu erau bani suficienţi, devizul ar fi trebuit să fie ajustat după bugetul existent. Dar nu mi-a dat niciun deviz şi m-am trezit cu facturi foarte mari. În total, acea premieră a costat 200.000 de lei. Foarte mult, în condiţiile în care ONRI nu mai avea niciun ban“, a declarat Simona Gogan.

Pentru că suma era fracturată pe mai multe capitole de cheltuieli, nu a fost necesară organizarea unei licitaţii. În schimb, legea prevede că, în astfel de situaţii, instituţiile publice trebuie să prospecteze piaţa şi să solicite oferte. „Acest lucru nu s-a făcut. S-a mers pe ce firme a vrut ea“, a subliniat Simona Gogan.

Cireaşa de pe tort a fost atunci când una dintre cele două firme care au realizat costumele artiştilor a venit la ONRI solicitând suma pentru serviciile prestate. „Era înainte de Paşti când m-am trezit cu cei de la firma Zinzoline, cu o factură de 60.000 de lei, bani pe care vroiau să-i plătim a doua zi. Am explicat că Opera nu dispune de aceşti bani la momentul de faţă şi că nu am ştiut că vor veni aceste facturi. Am întrebat firma dacă a încheiat vreun contract cu ONRI, iar reprezentanţii mi-au spus că nu au încheiat, dar situaţia este cunoscută de managerul Beatrice Rancea. Au ameniţat că, în cazul neachitării facturii, vor veni cu executorul judecătoresc şi vor pune poprire pe conturi“, a spus Simona Gogan, care a adăugat că imediat a mers la biroul directorului pentru a povesti situaţia.

„Am rugat-o atunci să nu mă mai pună în această situaţie, că nu este singura firmă care ameninţă cu executarea şi poprirea conturilor. Am mai adăugat că eu nu vreau ca instituţia să intre în colaps, şi am subliniat faptul că e bine să nu mai meargă la «cumpărături» fără avizul meu, în calitate de contabil şef“.

Se pare însă că, astfel, fostul contabil-şef nu a făcut decât să arunce gaz pe foc. „În momentul acela, am crezut că înnebuneşte. Mi-a spus: cum îmi permit să-i spun aşa ceva. Şi aceste cuvinte mi le-a repetat periodic, până acum câteva zile, când m-a trecut pe postul de economist“, a adăugat Simona Gogan.

VEDEȚI ȘI:

Războiul de la Operă continuă: Un „contract de telemuncă“ a pus paie pe foc

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

pr. Constantin STURZU

Dezvoltare şi dezvoltatori

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Antalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. După cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.