Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

Advertorial

Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare (P)

GALERIE
Cine este Men B
  • Cine este Men B
- +

Vaccinul meningococic grup B (1) , produs de compania GlaxoSmithKline, este disponibil în România. Vaccinul meningococic grup B este indicat  (2) pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de peste 2 luni împotriva bolii meningococice invazive cauzate de Neisseria meningitidis grup B. Acest vaccin face parte din vaccinurile opționale, conform prevederilor legale.

Boala meningococică invazivă (BMI) este o boală potenţial fatală sau cu grave sechele permanente pentru supraviețuitori, chiar şi în cazul administrării unui tratamentul adecvat. (3), (4), (5).  Boala progresează rapid şi este, de cele mai multe ori, dificil de diagnosticat. (6)

În România, 69% din toate cazurile de meningită meningococică confirmate în ultimii 4 ani au fost cauzate de serogrupul B. Numai în anul 2018 au fost confirmate 73 de cazuri, incidenţa cea mai mare fiind la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an şi 1-5 ani. (7)

Pentru prevenirea şi protecţia împotriva bolilor grave, GlaxoSmithKline asigură, la nivel global, peste două milioane de doze de vaccin zilnic. Compania are în portofoliu mai mult de 30 de tipuri de vaccin,  care ajută oamenii să se protejeze împotriva unui număr de 21 de boli grave. Având în vedere contextul actual din România şi nevoia acută pentru un vaccin meningococic grup B, GlaxoSmithKline a depus toate eforturile pentru a asigura pacienţilor din România posibilitatea de a se proteja împotriva Meningitei B.” a declarat Dana Constantinescu – General Manager GlaxoSmithKline România.

Aproximativ 10% din populaţia la nivel global este purtătoare asimptomatică a Neisseria meningitidis, bacteria cauzatoare de meningită bacteriană.(8) Bacteria este transmisă de la persoană la persoană pe cale respiratorie, prin picături de salivă sau secreţii nazofaringiene. (9), (10) În pofida tratamentului medical adecvat, aproximativ 1 din 10 pacienţi care contractează BMI decedează şi aproximativ 1 din 5 dintre cei care supravieţuiesc rămâne cu sechele permanente. (11) 

Întrucât cea mai mare incidență a bolii este întâlnită la copiii cu vârsta cuprinsă între 0 -1 an şi 1-5 ani, lansarea vaccinului este de interes pentru părinți, în special. Este foarte important de menționat că vaccinul meningococic grup B, produs de compania GlaxoSmithKline, poate fi administrat pentru imunizarea activă a persoanelor, încă de la vârsta de peste 2 luni.” a declarat Dan Nițu, Director Medical, GlaxoSmithKline România.

În 2012, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cele 194 de state membre au publicat un plan de acțiune privind vaccinarea, pentru a extinde accesul la imunizare, pentru a promova inovația în industria vaccinurilor și a preveni milioane de decese. Mai mult, Comisia Europeană consideră că „vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale.”

Implicarea GSK la nivel global: Eforturile GSK sunt recunoscute la nivel internațional şi de către Access to Vaccines Index (12) , care consideră GSK ca fiind lider în îmbunătăţirea accesului la vaccinuri la nivel mondial prin cercetare şi dezvoltare, producţie, aprovizionare şi preţ. Astfel, la nivel global, aproximativ 40% dintre copii primesc cel puțin unul dintre vaccinurile dezvoltate de GSK (13).

Implicarea GSK în România: GSK România deține un portofoliu complex de 11 vaccinuri, acoperind 16 patologii de care suferă oameni de toate vârstele: meningită B, gastroenterita produsă de infecția cu rotavirus, pneumonie, otită medie acută, boală pneumococică invazivă, difterie, tetanos, poliomielită, infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib), tuse convulsivă, varicelă, rujeolă, rubeolă, oreion, hepatită A şi hepatită B . 

Despre GSK 

GSK este una dintre cele mai importante companii din lume din domeniul farmaceutic și medical, a cărei activitate se bazează pe cercetare. GSK este o companie globală din domeniul sănătății, care își desfășoară activitatea cu misiunea de a-i ajuta pe oameni să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult. Obiectivul GSK este de a contribui, prin toate acțiunile sale, la creșterea speranței de viață a românilor. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.gsk.ro

(1) Suspensie injectabilă în seringă preumplută ,Vaccin meningococic grup B (rADN, component, adsorbit)

(2) https://www.anm.ro/nomenclator/medicamente

(3) World Health Organization. Wkly Epidemiol Rec 2011; 47(86): 521–540

(4) Ramakrishnan M, et al. BMC Medicine 2009; 7: 47

(5) Erickson L and DeWals P. Clin Infect Dis 1998; 26(5): 1159–64

(6) Thompson MJ, et al. Lancet 2006; 367(9508): 397–403

(7) https://cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/meningita-meningococica

(8) Christensen H, et al. Lancet Infect Dis 2010; 10(12): 853–861

(9) World Health Organization (WHO). Meningococcal meningitis fact sheet (No 141). WHO; November 2015. Disponibil la: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs141/en/ şaccesat februarie 2018ţ

(10) Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Pink Book Chapter 14: Meningococcal disease. CDC; 2015. Disponibil la: http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/mening.pdf şaccesat februarie 2018ţ

(11) World Health Organization (WHO). Meningococcal meningitis fact sheet. Updatat Februarie 2018. Disponibil la: http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/meningococcal-meningitis

(12) Access to Medicines Foundation, Access to Vaccines Index 2017, p.12 

(13) GSK Data on file 2017N322062

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.