Consider că avem nevoie de o cât mai bună mediatizare atât în cabinet, cât și în mod general. Menopauza nu este o boală. Este o etapă fiziologică și cu cât ne pregătim mai bine pentru aceasta cu atât tranziția poate fi mult mai ușoară. Aici ne referim la câțiva piloni esențiali printre care dieta, sportul, evitarea stresului, renunțarea la fumat și la alcool.
Deși menopauza este o etapă naturală, fiziologică în viața oricărei femei și deși multe femei tranzitează această perioadă fără a experimenta simptome semnificative, studiile ne arată că aproximativ 80% dintre femei se confruntă cu simptome mai mult sau mai puțin specifice, adesea interferând cu calitatea vieții, cu activitățile zilnice.
Dr. Anamaria Hrișcă, medic specialist Endocrinologie în cadrul Rețelei Medicale Arcadia, oferă răspunsuri la cele mai importante întrebări despre acest subiect care capătă din ce în ce mai multă popularitate.
Ce este menopauza și care sunt etapele acesteia? Există un prag de vârstă până la care putem spune că menopauza s-a instalat prea devreme?
După vârsta de 45 de ani, mai exact la o vârstă medie de 51 de ani, ne putem aștepta la instalarea menopauzei, aceasta fiind definită ca tranziția de la perioada reproductivă la cea non-reproductivă a unei femei.
Noi, femeile, ne naștem cu un număr aproximativ de 2 milioane de foliculi ovarieni, număr diferit de la persoană la persoană și, pe măsura înaintării în vârstă, numărul și calitatea acestora se reduc. Mai exact, coborârea de pe platoul fertilității feminine este dictată tocmai de această diminuare treptată, până la epuizare completă, a numărului de foliculi ovarieni și a sintezei de hormoni sexuali precum estradiol, progesteron și testosteron.
Există o serie de termeni ce definesc perioada reproductivă a femeii și aceștia urmăresc o secvență fiziologică: premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza.
Premenopauza este acea perioadă ce cuprinde intervalul dintre prima menstruație și ultima menstruație a femeii.
Perimenopauza reprezintă perioada de după apariția primelor simptome sau modificări biologice, se poate instala chiar și cu până la 10 ani anterior întreruperii complete a ciclurilor menstruale și durează până la 12 luni după ultima menstruație.
Menopauza în sine este definită ca absența ciclurilor menstruale pentru o perioadă de 12 luni, așadar este un diagnostic stabilit retrospectiv. Ulterior vorbim despre perioada postmenopauzală, acea perioadă ce urmează până la finalul vieții.
Atunci când menopauza se instalează între vârsta de 40 și 45 de ani, este definită ca menopauză precoce, iar atunci când se instalează la o vârstă de sub 40 de ani poartă denumirea de insuficiență ovariană prematură.
Deși pentru stabilirea diagnosticului este suficientă această pauză de 12 luni de care vă povesteam, atunci când menopauza se instalează precoce sau chiar prematur, abordarea este diferită, fiind necesare investigații suplimentare.
Care sunt semnele și simptomele ce anunță instalarea perimenopauzei și a menopauzei? Pot afecta acestea calitatea vieții unei femei?
Nu toate femeile experimentează în același fel perioada perimenopauzală și cea menopauzală. Fie că vorbim de tipul de simptome, durata sau intensitatea acestora, este important de știut că fiecare femeie are o experiență unică.
Variabilitatea acestor manifestări derivă din secvența oscilațiilor și declinului hormonal din această perioadă, precum și de vârsta la care acestea se instalează.
Treptat, ovulația nu mai are loc în fiecare lună. Inițial va scădea sinteza de progesteron cu modificări ale ciclului menstrual, modificări de dispoziție, creștere ușoară în greutate, insomnii, urmate treptat de apanajul reducerii sintezei de estrogeni.
Tulburările de ciclu menstrual sunt variabile. Unele femei experimentează creșterea fluxului, a duratei și/sau frecvenței ciclului menstrual, asociind uneori anemie în acest context, în timp ce în alte cazuri ciclurile menstruale se instalează la distanță crescută, cu flux și durată reduse.
Pe lângă tulburările legate de ciclul menstrual, cel mai frecvent întâlnite și ușor de recunoscut sunt simptomele vaso-motorii, adică bufeurile (acele valuri de căldură, adesea însoțite de transpirații abundente).
Mai puțin specifice decât acestea sunt o serie de modificări mai puțin cunoscute, ce se pot instala chiar și cu 10 ani înaintea întreruperii complete a ciclurilor menstruale, din perioada perimenopauzală.
Acestea pot presupune apariția unui grad de oboseală necorelat cu activitățile zilnice, concentrare dificilă, acea senzație de ceață mentală (“brain fog”), insomnie, dureri de cap și dureri osteoarticulare.
De asemenea, pot apărea modificări de dispoziție, stări de anxietate, de melancolie, piele uscată, uscăciune vaginală, scădere a libidoului cu afectarea vieții de cuplu și o tendință către infecții urinare repetate.
Totodată, are loc la nivelul compoziției corporale o tendință către creșterea masei grase și scăderea masei musculare, dar și o tendință de depunere a acestei mase grase la nivel abdominal.
Care sunt posibilele consecințe pe termen lung ale instalării menopauzei?
Consecințele pe termen lung se referă în special la creșterea riscului cardiovascular și creșterea riscului de osteoporoză, dar ultimele studii au identificat și o corelație cu riscul de afecțiuni neurologice, precum Boala Parkinson sau demența. Bineînțeles, acestea au cu atât mai mare impact cu cât vârsta la care încetează protecția exercitată de hormonii sexuali femini este mai mică.
Ce sfaturi generale aveți pentru femeile care se pregătesc pentru instalarea menopauzei?
Consider că avem nevoie de o cât mai bună mediatizare atât în cabinet, cât și în mod general. Menopauza nu este o boală. Este o etapă fiziologică și cu cât ne pregătim mai bine pentru aceasta cu atât tranziția poate fi mult mai ușoară. Aici ne referim la câțiva piloni esențiali printre care dieta, sportul, evitarea stresului, renunțarea la fumat și la alcool. De asemenea, extrem de important este rolul familiei, fiind o etapă ce poate asocia modificări de dispoziție, oboseală, insomnii, ce necesită suport și înțelegere mai ales din partea celor apropiați.
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Publicitate și alte recomandări video