anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Mergem mai departe

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Peste o săptămână serbăm 100 de ani de România Mare. Nu atât de mare cât a fost, nu atât de mare cât o merităm, dar e România noastră! Spun tuturor românilor La Mulţi Ani întru Unitate!; şi țin să le reamintesc că 1 decembrie 1918 a fost ziua unei generaţii care a făcut istorie.

Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române.” Astfel marca regretatul academician Florin Constantiniu semnificaţia istorică a acestei zile.

1 Decembrie 1918 a rămas un simbol al afirmării hotărâtoare a poporului de a-şi decide singur soarta. Cei mai mulţi dintre cei care au văzut cu ochii lor înfăptuirea acestui vis de veacuri au pierit purtând în inimi sentimentul libertărţii. Pentru o parte generaţia tânără, Unirea de la 1918 este doar o frumoasă lecţie de istorie. Pentru cealaltă parte, lecţia de istorie se numeşte... reţea de socializare şi nu va fi capabilă să afle şi să trăiască momentul acela când peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria țării. Aceşti tineri nu vor simţi probabil niciodată entuziasmul și nu vor simţi inimile bătând de dragoste de țară, dragoste cu care românii au venit să dea mână cu mână într-o Românie unită.

Și atunci, nu ţi se face dor de românii de altădată? Să fi ajuns astăzi la spusele politicianului Goga? „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei... Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti... Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”. E trist, dar cam aduce a adevăr!

Într-o lume în care globalizarea îşi spune cuvântul, mai mult ca oricând 1 decembrie trebuie să devină ziua în care arătăm că preţuim pământul natal, iubindu-l împotriva tuturor greşelilor peste care se aşterne iarna, fiindcă deasupra ţărânei fiecare valorează exact atât cât a dăruit. Fiecare dintre noi ştie că orice ţară are o Sărbătoare prin care arată lumii că ştie să se respecte, că-şi preţuieşte istoria. În aceste momente se gândeşte frumos şi se fac urări pe care timpul le leagănă ca pe nişte drapele ale speranţei.

Şi pentru că această speranţă nu trebuie să se stingă, mereu trebuie să ne aducem aminte de gândurile scrise ale poetului naţional: “Naţionaliatea trebuie să fie simţită cu inima şi nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte şi se respectă adânc se pronunţă arareori!”.

Cu adânc respect vă doresc: La Mulţi Ani întru Unitate, spre a merge mai departe!

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alegeri americane: contextul extern (II)

Alexandru LĂZESCU

Alegeri americane: contextul extern (II)

Ca preşedinte, Joe Bidenar vrea ca America să reînvie ideea de „ordine internaţională liberală”; va primi cu siguranţă aplauze pentru asta, dar voci mai pragmatice avertizează că susţinătorii acestei viziuni văd lumea aşa cum şi-ar dori să fie şi nu cum este cu adevărat.

Filmuletul zilei

opinii

Privind, cu nostalgie, spre apus

Nichita DANILOV

Privind, cu nostalgie, spre apus

Povestea pe care ne-o propune Andra în Privind către Apus e una a timpului nostru, în care, după cum am spus, spaţiul real şi cel virtual coexistă în armonie.

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Dana ȚABREA

Şi brusc totul a reînceput să conteze…

Unchiul Vanea, lecturat scenic şi regizat de Claudiu Goga, este un dublu statement susţinut de actorii ieşeni, pledând pentru normalitatea teatrului (redeschiderea teatrelor) şi pentru revenirea la teatralitate. Cred că am acumulat cu toţii mult prea multe temeri, tristeţi, nevroze, drame, iar lucrul acesta a început să se vadă. Şi brusc, un spectacol teatral prin excelenţă, în două părţi, vizionate în două zile diferite, ne-a redat speranţa că totul va începe să conteze din nou. 

Modificarea de dragul modificării

Michael ASTNER

Modificarea de dragul modificării

- articol fără covid 19 -

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.