Mergem mai departe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Advertorial (P)

Mergem mai departe

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Peste o săptămână serbăm 100 de ani de România Mare. Nu atât de mare cât a fost, nu atât de mare cât o merităm, dar e România noastră! Spun tuturor românilor La Mulţi Ani întru Unitate!; şi țin să le reamintesc că 1 decembrie 1918 a fost ziua unei generaţii care a făcut istorie.

Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreţia sa stă în faptul că desăvârșirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române.” Astfel marca regretatul academician Florin Constantiniu semnificaţia istorică a acestei zile.

1 Decembrie 1918 a rămas un simbol al afirmării hotărâtoare a poporului de a-şi decide singur soarta. Cei mai mulţi dintre cei care au văzut cu ochii lor înfăptuirea acestui vis de veacuri au pierit purtând în inimi sentimentul libertărţii. Pentru o parte generaţia tânără, Unirea de la 1918 este doar o frumoasă lecţie de istorie. Pentru cealaltă parte, lecţia de istorie se numeşte... reţea de socializare şi nu va fi capabilă să afle şi să trăiască momentul acela când peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria țării. Aceşti tineri nu vor simţi probabil niciodată entuziasmul și nu vor simţi inimile bătând de dragoste de țară, dragoste cu care românii au venit să dea mână cu mână într-o Românie unită.

Și atunci, nu ţi se face dor de românii de altădată? Să fi ajuns astăzi la spusele politicianului Goga? „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei... Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti... Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”. E trist, dar cam aduce a adevăr!

Într-o lume în care globalizarea îşi spune cuvântul, mai mult ca oricând 1 decembrie trebuie să devină ziua în care arătăm că preţuim pământul natal, iubindu-l împotriva tuturor greşelilor peste care se aşterne iarna, fiindcă deasupra ţărânei fiecare valorează exact atât cât a dăruit. Fiecare dintre noi ştie că orice ţară are o Sărbătoare prin care arată lumii că ştie să se respecte, că-şi preţuieşte istoria. În aceste momente se gândeşte frumos şi se fac urări pe care timpul le leagănă ca pe nişte drapele ale speranţei.

Şi pentru că această speranţă nu trebuie să se stingă, mereu trebuie să ne aducem aminte de gândurile scrise ale poetului naţional: “Naţionaliatea trebuie să fie simţită cu inima şi nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte şi se respectă adânc se pronunţă arareori!”.

Cu adânc respect vă doresc: La Mulţi Ani întru Unitate, spre a merge mai departe!

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.