Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mesaj puternic transmis la „Cuza“ la împlinirea a 157 de ani. Nepotismul, sancționat dur în 1862

GALERIE
dies academici cuza 1
  • dies academici cuza 1
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a marcat ieri, 26 octombrie, 157 de ani de la înfiinţare într-o ceremonie festivă în care fiecare dintre vorbitori a evocat momente importante, deseori aceleaşi, din istoria celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din ţară.

La eveniment au participat reprezentanţi ai tuturor universităţilor de stat din Iaşi, toţi prorectori, niciun rector, fiind prezenţi însă toţi mai-marii oraşului şi ai judeţului, primarul Mihai Chirica, prefectul Marian Şerbescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Maricel Popa.

Prof.dr. Mihaela Onofrei, prorector al instituţiei, rector în exerciţiu, a vorbit celor din sală în deschiderea ceremoniei despre rolul pe care trebuie să îl aibă universitatea în comunitate şi despre cum poate fi discutată schimbarea în instituţie.

„În această aulă, în anul 2011, marele profesor Adrian Neculau vorbea despre ritmul lent al schimbării în universitate şi se întreba cine poate accelera acest ritm. Şi Domnia Sa răspundea atunci - există un singur răspuns; schimbarea este o afacere a întregii comunităţi. Onorat auditoriu, dacă îi privim în ochi pe studenţii din aulă şi din sălile noastre de curs înţelegem că ei accelerează schimbarea. Au ales să studieze la UAIC pentru că au încredere în profesorii noştri, pentru că vor să îşi facă un viitor în Iaşi sau în ţară, chiar dacă părinţii lor s-au născut sau trăiesc în străinătate, chiar dacă vin de la oraş sau de la sat“, a declarat prof.dr. Mihaela Onofrei.

Aceasta a mai precizat că la manifestarea Dies Academici sunt oferite premii pentru cercetători, aşa cum la deschiderea anului au fost premiaţi studenţii şi asociaţiile studenţeşti cu cele mai bune proiecte.

Prof.dr. Ovidiu Gabriel Iancu, preşedintele Senatului UAIC, a vorbit despre dubla aniversare - 157 de ani de la înfiinţarea universităţii şi 120 de ani de la fondarea Palatului Universitar din Copou. El a prezentat apoi o serie de momente mai zbuciumate din istoria universităţii. În 1862, 6 profesori şi 45 de studenţi au plecat de la universitate ca urmare a unui conflict dintre rectorul de atunci şi ministrul educaţiei, fiindcă ministrul şi-a impus o rudă într-un consiliu al unei şcoli din Iaşi din care făceau parte şi profesorii respectivi.

„Acel moment a reprezentat o destructurare a universităţii, care a rămas cu un număr foarte mic de profesori şi studenţi. În 1865, după momentele de mutare ale ca­pitalei de la Iaşi la Bucureşti, universitatea a rămas cu 29 de studenţi. A reprezentat o demotivare pentru o parte din profesori şi studenţi. În 1938 au fost pierdute 22 de catedre, şi în 1940 toţi profesorii evrei au fost disponibilizaţi“, a precizat preşedintele Senatului în discursul său.

Primarul Iaşului a pus problema existenţei capitalei Moldovei fără universităţi, făcând un apel, reluat ulterior şi de preşedintele CJ, pentru programul România educată.

„Pentru noi, cei de astăzi, este important ce facem ca numele şi renumele universităţii ieşene să fie dus mai departe, ca şi cei care ne vor urma să vorbească cu aceeaşi mândrie de faptele noastre“, a conchis Mihai Chirica.

După ce au vorbit autorităţile locale, cuvântul l-a luat conf.dr. Dong Xixio, românolog la Universitatea de Studii Străine din Beijing, cu care UAIC are un parteneriat de anul trecut, şi care a transmis într-o limba română vorbită impecabil mesajul conducerii universităţii din China.

La finalul întâlnirii, după ce au fost premiaţi cercetătorii universităţii, zece studenţi de la Facultatea de Litere cu situaţie şcolară bună şi situaţie materială dificilă au primit câte-un laptop din partea unei companii care s-a hotărât să facă donaţia respectivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri