Mesajul de binecuvântare al mitropolitului de Limasol, pentru pelerinii din Iași

vineri, 14 octombrie 2016, 10:23
3 MIN
 Mesajul de binecuvântare al mitropolitului de Limasol, pentru pelerinii din Iași

Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, pentru pelerinii prezenți la Liturghia hramului Sfintei Parascheva:

„Sfinții au adeverit în viața lor și ne-au dovedit că toate cele pe care le-a spus Mântuitorul și le propovăduiește Biserica sunt adevărate și realizabile. Ne închinăm și venerăm sfintele moaște cu încredințarea adâncă a faptului că Dumnezeu este Adevărul și că Domnul nostru Iisus Hristos trăiește în veac în Biserica Sa. Luând aminte și studiind viața Sfinților, judecăm viețile noastre și primim de la ei model și chip de făptuire, suntem mișcați în duhul, pentru a urma acestora și a deveni iubitori de Dumnezeu”.

„Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Teofan,  înaltpreasfințiile voastre, iubiți părinți, frați și surori întru Domnul,

Mare bucurie și mare binecuvântare este pentru noi astăzi participarea la această mare sărbătoare a hramului Sfintei Cuvioase maicii noastre Parascheva. De asemenea, o mare bucurie este pentru noi faptul că am adus aici moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul din preasfânta și apostoleasca Biserică a Ciprului. La acest hram și la această sărbătoare trăim în mijlocul nostru prezența Mântuitorului nostru Hristos.

Biserica a rânduit ca noi să cinstim sfintele moaște pentru câteva pricini importante. Primul motiv este acela de a ne aduna împreună și de a constitui, astfel, Biserica. A doua pricină este ca atunci când săvârșim Sfânta Jertfă și ne împărtășim cu Sfintele Taine ale lui Hristos să ne rugăm și să invocăm mijlocirile Sfinților, care sunt frați desăvârșiți ai noștri în Hristos, și să îi rugăm să se roage pentru noi, să ne întărească cu rugăciunile lor, să ne dea și să mijlocească pentru noi putere de la Domnul, în lupta noastră de zi cu zi.

Un alt motiv pentru care Biserica a rânduit să cinstim moaștele este și acela că Sfinții sunt modele vii ale Sfintei Evanghelii. Fără ei, Sfânta Evanghelie n-ar fi putut fi dovedită, verificată. Sfinții au adeverit în viața lor și ne-au dovedit că toate cele pe care le-a spus Mântuitorul și le propovăduiește Biserica sunt adevărate și realizabile. Ne închinăm și venerăm sfintele moaște cu încredințarea adâncă a faptului că Dumnezeu este Adevărul și că Domnul nostru Iisus Hristos trăiește în veac în Biserica Sa.

În sfârșit, o altă pricină este aceea că viața lor este o judecată pentru viața noastră, a fiecăruia dintre noi.

Sfânta Parascheva și Sfântul Neofit astăzi ne dovedesc că atunci când omul Îl iubește pe Hristos, nu-i mai lipsește nimic. Ba din contră, când Hristos lipsește din inima omului, oricât și orice ar avea omul, el este nefericit.

Luând aminte și studiind viața Sfinților, judecăm viețile noastre și primim de la ei model și chip de făptuire, suntem mișcați în duhul, pentru a urma acestora și a deveni iubitori de Dumnezeu. Pomenirea Sfinților este o urmare și o imitare a lor.

Smerit mă rog lui Dumnezeu, fraților, ca prin ruga Arhipăstorului vostru, a sfinților arhierei și a tuturor părinților, ca iubirea Domnului Hristos, care a aprins inimile Sfintei Parascheva și Sfântului Neofit, să aprindă și în inimile noastre flacăra iubirii de Dumnezeu și să încălzească sufletele noastre. Amin”.

Text preluat de pe doxologia.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii