Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„A înmulţit cu inteligenţă, hărnicie şi generozitate talanţii primiţi la venirea sa pe lume“

Mesajul Patriarhului Daniel citit la înmormântarea lui Simirad

GALERIE
simirad-ultimul-drum
  • simirad-ultimul-drum
- +

Sâmbătă, la ora 12, a început slujba de înmormântare a fostului primar, Constantin Simirad, care a fost oficiată de un sobor de patru preoţi în frunte cu Mitropolitul Teofan. Sicriul a fost depus de joi la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Iaşi, până sâmbătă. Acesta a stat tot timpul acoperit pentru a nu exista niciun risc de infectare cu noul coronavirus.

La eveniment au fost prezente în jur de 100 de persoane, dintre care mulţi ieşeni veniţi să-l conducă pe ultimul drum pe primarul mult iubit de ei. Cei care au cărat sicriul au fost echipaţi în combinezoane şi cu măşti de protecţie, ei fiind singurii care l-au atins. Trupul neînsufleţit al fostului primar a fost depus în Cimitirul „Eternitatea“ din Iaşi.

PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de rămas-bun fostului primar al Iaşului prin intermediul unei scrisori încredinţate Mitropolitului Teofan care a citit-o.

Mai sus, imagine din 2003 - Daniel (mitropolit la acea dată) cu Simirad

„Primar respectat al municipiului Iaşi, om de cultură şi demnitar cu o bogată activitate civică. În cele aproape opt decenii de viaţă pământeană, domnul Constantin Simirad a înmulţit cu inteligenţă, hărnicie şi generozitate talanţii primiţi la venirea sa pe lume. Deşi a fost un om politic important, profesor de ştiinţe exacte şi demnitar public, domnul Simirad nu s-a îndepărtat niciodată de biserică şi de credinţă. Un proiect realizat de fostul primar şi foarte apreciat de către credincioşi este organizarea în fiecare an a Zilelor Iaşului, în aceeaşi perioadă cu sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Domnul Constantin Simirad a făcut în anii de după căderea regimului comunist ca apropierea dintre Primărie şi Mitropolie să fie la Iaşi nu doar una fizică, ci una care continuă tradiţia cărturărimii moldave de unire între credinţă, cultură şi spirit civic în folosul cetăţenilor“, precizează Preafericitul Daniel în scrisoarea sa.

Mihai Chirica, a declarat că Simirad a fost unul dintre cei mai buni primari pe care i-a avut Iaşul.

Mai sus, imagine din 2015 - Chirica în spatele lui Simirad

„Un om greu de depăşit şi din punct de vedere intelectual şi moral. Este persoana cu care mi-am început cariera administrativă, de la care am avut foarte mult de învăţat. Am urmat principiile domnului Simirad, adică reformarea respectului faţă de comunitate care s-a pierdut după plecarea domniei sale de la Primăria municipiului Iaşi. Principala mea misiune a fost să readuc mândria de a fi ieşean în sufletul fiecărui cetăţean al oraşului. Cred că în mare parte am reuşit, chiar dacă a trebuit să mă sacrific din punct de vedere politic, dar a meritat: misiunea a fost îndeplinită. Am avut ocazia să avem ultima întâlnire de serviciu, fiind consilier personal, cu o săptămână înainte de a se interna în spital. Am purtat discuţii care nu prevesteau nici pe departe că ar putea să ajungă în situaţia în care este astăzi. Nu s-a gândit nici măcar el“, a adăugat Mihai Chirica, cu vădită tristeţe.

Vedeți AICI imagini de la slujba de înmormântare

Vedeți AICI imagini de colecție din tinerețe și din timpul mandatelor în administrația locală

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri