Mesajul șefului unui crematoriu pentru coronasceptici: Ajutați-ne să mutăm sicriele!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mesajul șefului unui crematoriu pentru coronasceptici: Ajutați-ne să mutăm sicriele!

GALERIE
sicriu
  • sicriu
- +

Pe unele sicrie este scris "risc de infectare", pe altele "corona", multe poartă avertismentul "fără serviciu mortuar". Crematoriul din Meissen, în fosta Republică Democrată Germană, lucrează 24 de ore din 24, într-un oraș care se confruntă cu o creștere dramatică a numărului de victime Covid-19.

Saxonia, landul unde se află Meissen, este unul dintre cele mai afectate de pandemie, în condițiile în care a trecut relativ ușor peste primul val din primăvara anului trecut.

În trei decenii, Jörg Schaldach, directorul acestui crematoriu, nu a văzut niciodată un număr atât de mare de morți.

"A început la jumătatea lui noiembrie. Cifrele nu încetează să crească", a afirmat el. "Problema este că sunt pline camerele funerare frigorifice. Suntem în stare de catastrofă", continuă el, afirmând că nu are altă alternativă decât să folosească sala de ceremonie și de reculegere pentru a depozita sicriele.

Băncile și scaunele pe care se așezau de obicei rudele decedaților sunt acum împinse în spatele camerei, pentru a face loc rândurilor de sicrie de lemn. Multe sunt înconjurate cu o bandă de plastic transparent pentru a le sigila a doua oară pe cele cu victimele coronavirusului.

"În prezent, primim 400 (de sicrie) săptămânal pentru a fi incinerate", de două ori mai mult decât numărul obișnuit în perioada de iarnă, potrivit lui Schaldach.

Angajat al pompelor funebre, Matthias Möbius așteaptă de peste o oră în parcare pentru a primi aprobarea de a descărca un sicriu.

"În mod normal durează doar 15 minute, vii, descarci, mergi la birou pentru a face actele și e gata", explică el. "În aceste zile, durează mai mult de o oră și jumătate".

În spatele lui, alte trei mașini ale pompelor funebre își așteaptă rândul.

Möbius afirmă că, în cei peste 20 de ani de când are această meserie, iarna aceasta este "de departe" cea mai aglomerată.

Pentru a face față, crematoriul din Meissen lucrează acum 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, cu două cuptoare și 60 de incinerări zilnic.

Angajații lucrează ore suplimentare și au renunțat la week-end-uri. Au fost chemați pentru a ajuta și foști angajați care s-au pensionat.

Ingo Thöring, 76 de ani, este unul dintre ei, în ciuda vârstei care îl plasează în rândul populației cu grad mare de risc.

Nu își pune problema de a ceda în fața fricii: "La vârsta mea, nu mă mai tem", spune el.

În ciuda închiderii tuturor centrelor comerciale neesențiale, a școlilor, a sălilor de sport, valul al doilea al epidemiei a lovit mai dur Germania.

Numărul de morți în 24 de ore a atins un nou record joi, cu 1.244 decese.

În regiunile cele mai afectate, și alte crematorii se confruntă cu probleme.

În Dresda, primăria a anunțat miercuri că o clădire folosita de obicei pentru a stoca materiale de protecție împotriva inundațiilor va fi folosită temporar drept cameră mortuară.

În Nuremberg, Bavaria, au fost aduse containere pentru stocarea sicrielor.

Și în Cehia, vecină cu landul Saxonia, guvernul a anunțat că nu ma acceptă cadavre "importate" pentru a fi incinerate.

Directorul crematoriului din Meissen crede că autoritățile ar fi trebuit să impună restricții dure mai devreme.

Acesta acuză și persoanele care se opun carantinei și care s-au adunat într-un protest masiv în noiembrie în orașul vecin Leipzig.

"Ce le-aș spune scepticilor este să vină și să ne ajute să transportăm sicriele (...) Am mutat 750 de tone de morți", afirmă el. "Cei care neagă coronavirusul pot veni să atingă aceste sicrie ei înșiși".

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.