Mesajul unui ambasador
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Mesajul unui ambasador

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Citeam zilele trecute mesajul ambasadorului Norvegiei către români. Citez: „Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox. E o nebunie!". Adevărul e că nu e nebunie, ci prostie, lăcomie şi hoţie.

Netransformarea industrială a materiilor prime provenite din agricultură, se vede clar în structura exporturilor pe piaţa UE. Livrăm intracomunitar materii prime, precum cereale sau plante tehnice, tranzacţionate la bursă (grâu, porumb, orz, rapiţă, soia, sau seminţele de floarea soarelui), ce presupun investiţii minime şi muncă puţină, randamentul fiind dependent de sol, ploi, adică de mila lui Dumnezeu. În schimb, în structura achiziţiilor intracomunitare, cea mai mare pondere o au produsele finite, precum făina, pastele făinoase, legumele, fructele, conservele, etc., care presupun transformare tehnologică şi muncă. Grav şi cu consecinţe catastrofale asupra balanţei de plăţi externe şi a economiei reale.
   
Deţineam cândva, şi încă deţinem, un potenţial uriaş. Am avut capacităţi de producţie competitive, rentabile. Astazi ponderea majoră în cazul importurilor agro-alimentare o deţin carnea de porc, zahărul, laptele şi produsele lactate, legumele şi fructele, adică sectoare ale agriculturii care ar fi trebuit să devină de bază. Şi tot astăzi, din postura de furnizor de materii prime, în special cereale, România nu mai poate emite pretenţii că ar putea, vreodată, să devină competitivă cu restul ţărilor UE şi să beneficieze de tratament echitabil.

Din cauza catastrofalului management guvernamental, a non-combatului şi a nepăsării parlamentarilor români din PE, respectiv a lipsei unor politici coerente de perspectivă, dintr-un exportator consacrat de cereale, carne de porc, carne de vită, unt şi brânzeturi şi, mai ales, zahăr, România a retrogradat. A retrogradat la statutul de exportator de cereale, care, culmea, a devenit domeniul de care depind guvernele în anii când Dumnezeu binecuvântează cu precipitaţii şi dă frisoane guvernelor în anii secetoşi ce afectează grav PIB-ul României şi destabilizează economia.

 Á-propos, domnilor de la guvern, seceta aceasta încă n-a început să vă dea frisoane, ţinând cont de tot ce aţi promis?

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.