anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Mesajul unui ambasador

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Citeam zilele trecute mesajul ambasadorului Norvegiei către români. Citez: „Puteţi hrăni 80 de milioane de oameni, dar importaţi două treimi din alimente. Este cel mai mare paradox. E o nebunie!". Adevărul e că nu e nebunie, ci prostie, lăcomie şi hoţie.

Netransformarea industrială a materiilor prime provenite din agricultură, se vede clar în structura exporturilor pe piaţa UE. Livrăm intracomunitar materii prime, precum cereale sau plante tehnice, tranzacţionate la bursă (grâu, porumb, orz, rapiţă, soia, sau seminţele de floarea soarelui), ce presupun investiţii minime şi muncă puţină, randamentul fiind dependent de sol, ploi, adică de mila lui Dumnezeu. În schimb, în structura achiziţiilor intracomunitare, cea mai mare pondere o au produsele finite, precum făina, pastele făinoase, legumele, fructele, conservele, etc., care presupun transformare tehnologică şi muncă. Grav şi cu consecinţe catastrofale asupra balanţei de plăţi externe şi a economiei reale.
   
Deţineam cândva, şi încă deţinem, un potenţial uriaş. Am avut capacităţi de producţie competitive, rentabile. Astazi ponderea majoră în cazul importurilor agro-alimentare o deţin carnea de porc, zahărul, laptele şi produsele lactate, legumele şi fructele, adică sectoare ale agriculturii care ar fi trebuit să devină de bază. Şi tot astăzi, din postura de furnizor de materii prime, în special cereale, România nu mai poate emite pretenţii că ar putea, vreodată, să devină competitivă cu restul ţărilor UE şi să beneficieze de tratament echitabil.

Din cauza catastrofalului management guvernamental, a non-combatului şi a nepăsării parlamentarilor români din PE, respectiv a lipsei unor politici coerente de perspectivă, dintr-un exportator consacrat de cereale, carne de porc, carne de vită, unt şi brânzeturi şi, mai ales, zahăr, România a retrogradat. A retrogradat la statutul de exportator de cereale, care, culmea, a devenit domeniul de care depind guvernele în anii când Dumnezeu binecuvântează cu precipitaţii şi dă frisoane guvernelor în anii secetoşi ce afectează grav PIB-ul României şi destabilizează economia.

 Á-propos, domnilor de la guvern, seceta aceasta încă n-a început să vă dea frisoane, ţinând cont de tot ce aţi promis?

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.