Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Messi, Maradona sau Ronaldo? Cine este cel mai bun fotbalist din istorie

GALERIE
ZiaruldeIasi (2)
  • ZiaruldeIasi (2)
- +

Este în natura umană să facem comparații și topuri. Uneori, mergem până la a compara merele cu perele, bazându-ne pe criterii relative. Nu este cazul unui Top 3 care să îi includă pe Lionel Messi, Diego Armando Maradona și Cristiano Ronaldo, toți trei fotbaliști care au evoluat în Europa cu performanțe remarcabile, având zeci de milioane de fani pe tot globul.

Ronaldo și Messi au început să joace fotbal aproape simultan, după ce Maradona și-a pus ghetele în cui, însă diferența dintre „epoci” nu este chiar atât de mare. De altfel, Diego Maradona și Lionel Messi au fost la doar câteva luni distanță de a fi legitimați la același club. Cariera fotbalistică a lui Messi a început la Newell's Old Boys în 1994. În același an, Maradona părăsise clubul după un sezon petrecut în tricoul „bătrânilor”.
Pentru a încerca o comparație, este normal să avem în vedere reperele carierei fiecăruia dintre cei trei fotbaliști uriași. 

DIEGO MARADONA
 

Născut în 1960, s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani. A lăsat în urmă moștenirea enormă, care va continua să-i aducă numele în anii următori. Maradona este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria sportului, iar câștigarea în comun a lui FIFA Player of the 20th Century este doar o dovadă a cât de apreciat a fost.

La vârsta de opt ani, a fost văzut de scouteri în timp ce juca pentru clubul de cartier Estrella Roja. A jucat pentru echipa de tineret a clubului local Argentinos Juniors. Ca și colegii săi, stătea pe marginea terenului la meciurile primei echipe, pentru a returna mingea care se ducea în aut. Devenise o atracție în sine, pentru că în pauze jongla cu mingea fenomenal, fiind aplaudat de spectatori.

Maradona a avut debutat la echipa mare pe când avea 15 ani, stabilind recordul în Primera División argentiniană. La doar câteva minute după startul meciului, i-a dat mingea printre picioare lui Juan Domingo Cabrera. A marcat 116 goluri în 166 de meciuri pentru Argentinos, apoi a plecat la Boca Juniors, rampa spre Europa, mai precis spre FC Barcelona. În 1982, s-a stabilit recordul mondial în ceea ce privește suma de transfer: 6,2 milioane de dolari. 

Diego Armando a fost primul jucător al Barcelonei aplaudat de fanii lui Real Madrid într-un El Classico. Era briliant cu mingea la picior, dar și „scandalagiu”. Catalanii l-au vândut la Napoli după o bătaie generală pe care a iscat-o într-un meci cu Athletic Bilbao. Se stabilea un nou record de transfer: 8,7 milioane  de dolari.

La Napoli a fost (și încă este) ca un „Dumnezeu”. Din candidați la retrogradare, napolitanii au câștigat tot ce se putea în Italia, plus Cupa UEFA, lăsând în urmă forțe precum AC Milan, Inter, Juventus și Roma. Problemele cu drogurile i-au încheiat, însă, prematur cariera la cel mai înalt nivel.

După o „escală” la FC Sevilla, s-a întors în Argentina, unde a evoluat din nou pentru Boca și pentru Newell’s Old Boys. În prezent, stadionul lui Napoli poartă numele „Diego Armando Maradona”. Există și un joc de păcănele în onoarea sa. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre platformele care oferă sloturi, puteți căuta SlotV păreri

LIONEL MESSI
 
Messi și-a început cariera tot la Newell's. În șase ani jucați pentru formațiile de copii și juniori, a marcat sute de goluri, atrăgând interesul lui FC Barcelona, club care, după cum se vede, stătea foarte bine la capitolul scouting pe America de Sud. Venirea sa în Spania a fost favorizată și de faptul că familia Messi avea rude în Catalunya. 

În primul său sezon complet pentru echipa de tineret „Cadetes A” a marcat 36 de goluri în 30 de jocuri. Mai mulți jucători din acea echipă, printre care și Messi, au primit oferte de la Arsenal. Cesc Fabregas și Gerard Pique s-au dus, dar argentinianul a rămas și a debutat la seniori în sezonul 2004/2005. A stabilit recordul clubului pentru cel mai tânăr marcator, pasator fiind Ronaldinho. 

Când a împlinit 18 ani, a semnat primul contract ca senior, care avea o clauză de reziliere de 150 de milioane de euro, astronomică pentru acea vreme. Chiar și așa, Inter s-a oferit să o plătească și să îi tripleze salariul, dar Messi nu a vrut să plece la de FC Barcelona, echipă cu care a câștigat tot ce se putea câștiga în Spania, plus 4 trofee ale Ligii Campionilor. 

„Urmașul lui Maradona” a stabilit numeroase recorduri, menționate de uefa.com: cele mai multe Baloane de Aur – 7, cele mai multe Ghete de Aur – 6, cele mai multe goluri marcate în Liga Campionilor pentru un singur club – 120 (pentru FC Barcelona), cele mai multe sezoane consecutive cu gol în Liga Campionilor – 18, cele mai multe goluri din LaLiga - 474, cele mai multe hat-trick-uri în LaLiga – 36, cele mai multe campionate ale Spaniei câștigate de un jucător străin – 10, cele mai multe goluri marcate într-un an calendaristic – 91 (în 2012)

CRISTIANO RONALDO
 
Născut în Madeira, viitorul CR7 a jucat mai întâi pentru echipa locală Andorinha. Sporting l-a transferat cu 1.500 de euro, la vârsta de 12 ani. În timpul adolescenței, Ronaldo a fost diagnosticat cu tahicardie, o afecțiune care putea să îi pună capăt carierei, dar operația la inimă a reușit, jucătorul reluându-și antrenamentele la doar câteva zile după intervenția chirurgicală.

Impresionat de tehnicitatea puștiului, Ladislau Boloni l-a luat în lotul echipei mari a lui Sporting pe când avea numai 16 ani. Debutul pentru seniori a venit un an mai târziu, într-o victorie cu 3-0 împotriva lui Moreirense, în care Ronaldo a marcat de două ori. Imediat, Liverpool, Barcelona și Arsenal s-au interesat de el, dar Sir Alex Ferguson a fost cel mai determinat să îl transfere. După ce a pierdut cu 1-3 în fața lui Sporting, managerul englez l-a catalogat pe Ronaldo drept „cel mai interesant tânăr jucător pe care l-a întâlnit”. „Diavolii” au plătit 14 milioane de euro pentru portughez. 

La United, a primit tricoul cu numărul 7, care fusese purtat de George Best, Eric Cantona și David Beckham, iar asta a însemnat ceva extraordinar pentru moralul tânărului fotbalist. În sezonul 2006/2007 a depășit 20 de goluri marcate, iar în campania următoare a înscris 42 de goluri în toate competițiile. În 2009, Ronaldo  s-a transferat la Real Madrid pentru suma record de 94 de milioane de euro. Clauza de răscumpărare: 1 miliard de euro!

În 9 sezoane pe „Santiago Bernabeu” a devenit cel mai popular fotbalist de pe planetă, având o contribuție decisivă la performanțele interne și internaționale ale „albilor”. Gradul de interes pentru LaLiga a explodat în această perioadă, microbiști de pe tot mapamondul urmărind cu sufletul la gură duelul Messi-Ronaldo. În 2018, CR7 s-a transferat la Juventus Torino pentru 112 milioane de euro, apoi s-a întors la Man United, de unde s-a „retras” la Al Nasser, în Arabia Saudită.

Se cuvine se menționăm și cele mai importante recorduri deținute de Cristiano Ronaldo: cele mai multe goluri în Liga Campionilor – 140, cele mai multe goluri într-un sezon de Liga Campionilor – 17 (2013/2014), cele mai multe titluri de golgheter al Ligii Campionilor – 7, cele mai multe trofee ale Ligii Campionilor – 5 (este singurul jucător care a marcat în 3 finale), cele mai multe participări la Euro – 5 (a marcat la fiecare ediție), cele mai multe meciuri la Euro – 25, cele mai multe goluri la Euro – 14, cele mai multe ediții ale Cupei Mondiale cu gol marcat – 5, cele mai multe hat-trick-uri în meciuri internaționale – 10, cele mai multe goluri internaționale la nivel de echipă reprezentativă – 118.

Așadar, cine este cel mai bun fotbalist dintre cei trei? Vă lăsăm să trageți concluzia, după cele citite mai sus.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri