Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Metallica. Dar ce "fel de monstru"? (II)

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

La începutul documentarului vedem cum cei de la Metallica închiriază un studio pentru a înregistra noul lor album, dar şi ca "să trăim spartan, simplu".

La un moment dat şi-au asumat şi o misiune/ viziune ("mission statement") în care se spune, între altele: "Ne-am adunat să producem albumul vieţii. De-a lungul drumului nostru colectiv şi individual, uneori prin durere şi conflict, am descoperit ce înseamnă familia". Cei doi lideri ai trupei, James Hetfield şi Lars Ulrich, apar în mai multe secvenţe alături de soţiile lor şi de copii. Lars, soţ şi tată a doi copii, se apucă şi de pictat, gândindu-se la ceea ce va fi după Metallica. După şase luni de tratament la dezintoxicare, James transmite trupei prin Kirk "că familia e prioritatea lui, deocamdată, şi că are nevoie de timp să stea cu familia lui înainte să se întoarcă la cealaltă familie - adică la noi". Apoi, acelaşi James scrie şi o scrisoare publică în care se regăseşte acest adevărat strigăt: "aleg să trăiesc"!

Abia la 14 luni de la începerea filmărilor pentru documentarul de care vorbim, James se alătură din nou formaţiei sale, cu o regulă autoimpusă: să lucreze în studio doar de la ora 12 la ora 16. Imaginea de tip dur a vocalistului Metallica se prăbuşeşte cu totul în ochii fanilor, când permite să fie filmat cum asistă la ora de balet a fetiţei sale, pe care apoi o îmbrăţişează ca un tată fericit. James Hetfield: "Mă străduiesc din greu să fiu un soţ şi un tată cât se poate de bun. Şi să fiu un om cât mai bun. Nu vreau să pierd nimic din ceea ce am. Ştiu că totul ar putea dispărea cândva. Asta e viaţa. Am renăscut total. Privesc viaţa cu alţi ochi şi... Băutura şi celelalte prostii de care mă ţineam erau foarte previzibile şi plictisitoare. Eu căutam ceva palpitant. Dar rezultatul era mereu acelaşi. Mă trezeam a doua zi într-un pat, fără să ştiu cine e persoana de lângă mine, beat, mahmur peste poate, şi aveam şi un concert de ţinut. Rezultatul era mereu acelaşi. Acum, viaţa e palpitantă. Nu ştii ce urmează să se întâmple când eşti lucid şi trăieşti în prezent". Apoi se deschide şi mai mult, explicând care este una dintre cauzele problemelor sale: "Părinţii mei s-au despărţit când aveam 12-13 ani. Mama a murit când aveam 16 ani. Am crezut că singurul lucru care îmi rămăsese era muzica. Obsesia mea de a ţine totul sub control e cauzată de frica mea de a nu fi abandonat. Mi-e teamă să mă ataşez de oameni. Nu ştiu cum s-o fac".

Dar James se mai confruntă şi cu un alt "monstru": furia. Puşcăriaşilor aflaţi în Penitenciarul San Quentin din statul California le mărturiseşte: "Furia e un sentiment cu care m-am luptat toată viaţa. Dacă nu aveam muzica în viaţa mea, era posibil să fiu şi eu aici... sau mort. Iar eu... prefer să fiu în viaţă". De altfel, noul album realizat în timpul documentarului va primi numele de "St. Anger" ("sfânta mânie") descrisă drept "o furie sănătoasă", una care "să nu mă controleze".

În 2014 apare şi o continuare a acestui documentar, un fel de recapitulare a primului episod şi o evaluare a impactului acestuia la public. În acest al doilea episod, James Hetfield explică titlul "Some Kind of Monster": "Când ego-ul scapă de sub control, apare un soi de monstru". Cel mai lipsit de egoism se declară (iar documentarul confirmă acest lucru) chitaristul Kirk Hammett: "Nu sunt o persoană egoistă. De fapt, mi-am petrecut o mare parte din timp încercând să-mi micşorez orgoliul cât mai mult. E parte din credinţa mea. Încerc să fiu un exemplu de altruism pentru ceilalţi". Când doreşte să se liniştească, Kirk se retrage în mijlocul naturii, la ferma lui din Carolina de Nord, "fără stres şi fără nimeni şi nimic care să-mi aducă aminte de trupă. Văd realitatea aşa cum este".

A nu se înţelege greşit: articolul nu este nicidecum o pledoarie pentru Metallica şi cele descrise mai sus nu-i recomandă pe membrii trupei ca fiind modele de urmat. Am vrut doar să punctez că şi astfel de oameni aflaţi pe culmile gloriei au frământări şi preocupări fireşti, înţelegând că nu au, de fapt, nimic dacă nu au pace, bună înţelegere, libertate faţă de vicii şi, mai ales, o familie în sensul deplin al cuvântului. La intrarea în studioul în care înregistrau, membrii trupei au pus la un moment dat mesajul: "Intrarea e credinţa". Eu mă rog ca, la un moment dat, să şi afle credinţa. Credinţa cea adevărată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri