anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Metamorfoza, tema celei de-a patra ediții a Classix 2023. Care sunt proiectele câștigătoare ale burselor Classix In Art 2022

GALERIE
Classix 2023_1
 • Classix 2023_1
- +

Asociația Industrii Creative, inițiator al Classix Festival, cu sprijinul partenerului principal al ediției 2022, Kaufland România, a organizat vineri, 18 noiembrie 2022, la Palatul Braunstein din Iași, un eveniment în care s-a anunțat atât direcția artistică a ediției din 2023 a festivalului, Metamorfoza, dar și prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor de creație artistică Classix In Art.

Classix In Art a oferit 5 burse a câte 1000 euro pentru tineri artiști, liberi profesioniști, artiști independenți și studenți din toată țara, în cinci domenii diferite, iar câștigătorii acestora sunt: Alina Tofan (coregrafie / performance), Adrian Manolescu (new media), Adrian Cîrdei – Harcea Parcea (arte plastice), Martyna Benedyka (muzică) și Ioana Teodora Savu (artă dramatică).  

Alina Tofan este actriță/performer, artistă multidisciplinară ce migrează constant între mai multe teritorii artistice, experimentând formate hibride, precum și co-fondatoare PLASTIC Art Performance Collective, unde de câțiva ani, a introdus eco-performance-ul ca practică și viziune pe scena culturală românească. În prezent este la doctorat - UNArte unde încearcă să dezvolte propria metodologie privind eco-performance-ul.

Adrian Manolescu - Adistu este artist digital ce explorează animație, video-mapping, VFX, instalații multimedia, holograme, VR și artă digitală printată, cu prezențe în cadrul Berlin Festival of Lights, Anim'est, Boom Portugalia, Burning Man SUA, Crest Theater Los Angeles, OFFOff Cinema Ghent, Utopia Cinema Toulouse etc., regizor de videoclipuri și filme suprarealiste, profesor de artă digitală și directorul festivalului itinerant Tripoteca.

Adrian Cîrdei - Harcea Pacea este un street artist ieșean activ de 10 ani, arhitect, ilustrator și activist, ce a realizat lucrări variate, de la intervenții subtile în țesutul urban, la murale de mari dimensiuni sau instalații, prin care încearcă să conteste modalitatea în care omul de rând se raportează la ce îl înconjoară și să îl sensibilizeze cu privire la chestiuni neglijate sau probleme sociale.

Martyna Benedyka este o soprană și artistă vizuală poloneză care lucrează în mai multe medii diferite, inclusiv pictură, fotografie, instalații, video și artă sonoră, ce a absolvit cu o diplomă de primă clasă BA (Hons) în pictură artistică în 2014 de la Gray’s School of Art, Scoția, Marea Britanie și, în prezent, studiază vocea la Universitatea Națională de Arte George Enescu.

Teodora Savu este un dramaturg şi regizor de teatru la început de drum, ce a absolvit cursurile de licenţă şi de masterat din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, specializarea Arta Regizorului de Teatru iar, după absolvirea ciclului de masterat, a înclinat şi spre zona de dramaturgie.

Evenimentul a debutat cu un microrecital susținut de Orchestra de Cameră „Sonos Alumni” a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, coordonată de Lector Univ. Dr. Tudor Bolnavu și Asist. Univ. Dr. Bogdan Onofrei, care au interpretat Divertismentul în Fa Major K 138 de W. A. Mozart. Evenimentul a fost prezentat de Vlad Alui Gheorghe. 

Demersul apelului de proiecte Classix In Art (lansat pe 1 martie) a venit ca o formă de suport și încurajare a practicii artistice, amintindu-ne faptul că arta și creativitatea pot exprima ceea ce uneori cuvintele nu reușesc. Tematica proiectelor din acest an a fost „pace”, iar la finalul celor trei luni de rezidență creativă, artiștii selectați au prezentat câte un proiect relevant pentru sfera lor de interes și a practicii lor artistice. Au fost vizate proiectele care au un impact în comunitate și care pot contribui la revitalizarea vieții culturale. 

În cadrul evenimentului, pe lângă prezentarea proiectelor câștigătoare ale burselor Classix in Art, organizatorii au anunțat și direcția artistică a celei de-a patra ediții a Classix Festival, care este “Metamorfoza”. Un număr limitat de abonamente pentru Classix 2023, ce va avea loc în perioada 26 februarie - 4 martie 2022, au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate la prețul de 450 lei + taxe online, pe platforma iabilet.ro și pe www.classixfestival.ro 

Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry
Partener principal: Kaufland România

***
Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Showberry, membru AROC (Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale), este un startup câștigător al programului Investește în oameni! Din 2015 dezvoltă proiecte culturale și creative, fiind unul dintre principalii promotori de concerte publice și evenimente tematice din regiunea de nord-est a României. Din 2016 este co-organizator al festivalului Rocanotherworld iar din 2020 a Classix Festival, alături de Asociația Industrii Creative.

Website: www.classixfestival.ro 
Facebook: https://www.facebook.com/classixFestival/
Instagram: https://www.instagram.com/classixfestival
Youtube: https://www.youtube.com/@classixfestival
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/classix-festivalhttps://www.youtube.com/@classixfestival 
 
***

Contact: media@classixfestival.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.