anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Advertorial

Meteahna risipei

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Undeva pe la începutul acestui an auzeam declaraţiile oficialilor: «cu o creştere economică de 3,5%, România este tigrul economic al Europei». Ne-am bucurat doar până la finele primului trimestru, când am constatat că suntem în recesiune. Am realizat că una-i în declaraţii şi teorii, alta-i în fapte. Aşa că, dacă este prea complicat să ne luptăm în teorii şi explicaţii, atunci cu siguranţă este mai uşor să privim la ţările care astăzi înregistrează o creştere economică rapidă. Să vedem, oare ele se bazează pe expansiunea statului şi pe un nivel ridicat al cheltuielilor publice?

În ţările în curs de dezvoltare cheltuielile publice se situează în medie la 29%. Nu au depăşit niciodată 30% din PIB. În ţările dezvoltate media de creştere a PIB  este de 5,5% pe an, iar cheltuilelile publice sunt doar de 24,5%, chiar şi mai puţin. Haideţi să comparăm aceşti doi poli cu ţara noastră! În România cheltuielile publice au urcat până la 39% din PIB în toiul crizei şi s-au stabilizat acum la 34-35% din PIB.

Aşadar, privind la ce se întâmplă în lume, observăm că economiile se dezvoltă  mai repede acolo unde statul nu-şi vâră coada. Nu este o noutate: ţările dezvoltate au ajuns aşa pentru că au permis acumularea de capital şi libera iniţiativă. Statele care au sugrumat economia prin biruri şi reglementări birocratice au rămas înapoiate. Este, prin urmare, o gravă eroare să credem că pentru a accelera creşterea economică avem nevoie să colectăm mai mulţi bani la buget şi să mărim cheltuielile publice. E adevărat că cheltuielile sociale, cele cu pensiile, cele dedicate educaţiei sau sănătăţii, reprezintă cea mai mare parte din cheltuielile bugetare şi sunt considerate „rigide“.

Numai că la noi există meteahna risipei, iar reţeta succesului constă în eliminarea acesteia. Iar cea mai bună metodă de stopare a risipei este minimizarea statului. Ştim, de exemplu, că sistemul public de pensii este falimentar, că el ne sărăceşte pe toţi. De ce nu renunţăm la el? Dintr-un singur motiv, acela că dacă politrucii nu s-ar mai putea lăuda că din pixul lor se măresc pensiile, atunci poate nu şi-ar mai asigura voturi din fiefurile electorale unde oamenii se zbat în sărăcie. De ce nu folosim activele statului pentru a garanta achitarea obligaţiilor către actualii pensionari. Există un singur motiv: politrucii vor să pună mâna pe aceste active. Şi atunci, cum să mai vorbim de dezvoltare, de bunăstare, când unii care s-au erijat în stat şi fac totul doar pentru sine ?

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.