Meteahna risipei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Advertorial

Meteahna risipei

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Undeva pe la începutul acestui an auzeam declaraţiile oficialilor: «cu o creştere economică de 3,5%, România este tigrul economic al Europei». Ne-am bucurat doar până la finele primului trimestru, când am constatat că suntem în recesiune. Am realizat că una-i în declaraţii şi teorii, alta-i în fapte. Aşa că, dacă este prea complicat să ne luptăm în teorii şi explicaţii, atunci cu siguranţă este mai uşor să privim la ţările care astăzi înregistrează o creştere economică rapidă. Să vedem, oare ele se bazează pe expansiunea statului şi pe un nivel ridicat al cheltuielilor publice?

În ţările în curs de dezvoltare cheltuielile publice se situează în medie la 29%. Nu au depăşit niciodată 30% din PIB. În ţările dezvoltate media de creştere a PIB  este de 5,5% pe an, iar cheltuilelile publice sunt doar de 24,5%, chiar şi mai puţin. Haideţi să comparăm aceşti doi poli cu ţara noastră! În România cheltuielile publice au urcat până la 39% din PIB în toiul crizei şi s-au stabilizat acum la 34-35% din PIB.

Aşadar, privind la ce se întâmplă în lume, observăm că economiile se dezvoltă  mai repede acolo unde statul nu-şi vâră coada. Nu este o noutate: ţările dezvoltate au ajuns aşa pentru că au permis acumularea de capital şi libera iniţiativă. Statele care au sugrumat economia prin biruri şi reglementări birocratice au rămas înapoiate. Este, prin urmare, o gravă eroare să credem că pentru a accelera creşterea economică avem nevoie să colectăm mai mulţi bani la buget şi să mărim cheltuielile publice. E adevărat că cheltuielile sociale, cele cu pensiile, cele dedicate educaţiei sau sănătăţii, reprezintă cea mai mare parte din cheltuielile bugetare şi sunt considerate „rigide“.

Numai că la noi există meteahna risipei, iar reţeta succesului constă în eliminarea acesteia. Iar cea mai bună metodă de stopare a risipei este minimizarea statului. Ştim, de exemplu, că sistemul public de pensii este falimentar, că el ne sărăceşte pe toţi. De ce nu renunţăm la el? Dintr-un singur motiv, acela că dacă politrucii nu s-ar mai putea lăuda că din pixul lor se măresc pensiile, atunci poate nu şi-ar mai asigura voturi din fiefurile electorale unde oamenii se zbat în sărăcie. De ce nu folosim activele statului pentru a garanta achitarea obligaţiilor către actualii pensionari. Există un singur motiv: politrucii vor să pună mâna pe aceste active. Şi atunci, cum să mai vorbim de dezvoltare, de bunăstare, când unii care s-au erijat în stat şi fac totul doar pentru sine ?

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.