Meteahna risipei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Meteahna risipei

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Undeva pe la începutul acestui an auzeam declaraţiile oficialilor: «cu o creştere economică de 3,5%, România este tigrul economic al Europei». Ne-am bucurat doar până la finele primului trimestru, când am constatat că suntem în recesiune. Am realizat că una-i în declaraţii şi teorii, alta-i în fapte. Aşa că, dacă este prea complicat să ne luptăm în teorii şi explicaţii, atunci cu siguranţă este mai uşor să privim la ţările care astăzi înregistrează o creştere economică rapidă. Să vedem, oare ele se bazează pe expansiunea statului şi pe un nivel ridicat al cheltuielilor publice?

În ţările în curs de dezvoltare cheltuielile publice se situează în medie la 29%. Nu au depăşit niciodată 30% din PIB. În ţările dezvoltate media de creştere a PIB  este de 5,5% pe an, iar cheltuilelile publice sunt doar de 24,5%, chiar şi mai puţin. Haideţi să comparăm aceşti doi poli cu ţara noastră! În România cheltuielile publice au urcat până la 39% din PIB în toiul crizei şi s-au stabilizat acum la 34-35% din PIB.

Aşadar, privind la ce se întâmplă în lume, observăm că economiile se dezvoltă  mai repede acolo unde statul nu-şi vâră coada. Nu este o noutate: ţările dezvoltate au ajuns aşa pentru că au permis acumularea de capital şi libera iniţiativă. Statele care au sugrumat economia prin biruri şi reglementări birocratice au rămas înapoiate. Este, prin urmare, o gravă eroare să credem că pentru a accelera creşterea economică avem nevoie să colectăm mai mulţi bani la buget şi să mărim cheltuielile publice. E adevărat că cheltuielile sociale, cele cu pensiile, cele dedicate educaţiei sau sănătăţii, reprezintă cea mai mare parte din cheltuielile bugetare şi sunt considerate „rigide“.

Numai că la noi există meteahna risipei, iar reţeta succesului constă în eliminarea acesteia. Iar cea mai bună metodă de stopare a risipei este minimizarea statului. Ştim, de exemplu, că sistemul public de pensii este falimentar, că el ne sărăceşte pe toţi. De ce nu renunţăm la el? Dintr-un singur motiv, acela că dacă politrucii nu s-ar mai putea lăuda că din pixul lor se măresc pensiile, atunci poate nu şi-ar mai asigura voturi din fiefurile electorale unde oamenii se zbat în sărăcie. De ce nu folosim activele statului pentru a garanta achitarea obligaţiilor către actualii pensionari. Există un singur motiv: politrucii vor să pună mâna pe aceste active. Şi atunci, cum să mai vorbim de dezvoltare, de bunăstare, când unii care s-au erijat în stat şi fac totul doar pentru sine ?

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre un partid al ardelenilor

Cătălin ONOFREI

Spre un partid al ardelenilor

Nu v-aţi săturat de dictatura „miticilor”?

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Extremişti

Briscan ZARA

Extremişti

Ignoranţa de azi nu este una impusă de sistem aşa cum era să spunem pe timpul regimului comunist, ci una exercitată de fiecare individ ori grup în parte asupra lui însuşi. Civilizaţie înseamnă în primul rând diversitate, acceptarea ideii că nu există o singură viziune asupra lumii, iar toate celelalte sunt nocive ori malefice şi că ar trebui eliminate. 

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Ciprian IFTIMOAEI

Rolul societăţii civile în consolidarea democraţiei

Prezenţa unei societăţi civile cu forme de manifestare diverse şi active constituie un factor de consolidare democratică. Există diferite definiţii ale conceptului de „societate civilă”. În limbajul comun, sensul atribuit este adesea unul reducţionist, mulţi dintre noi reducând societatea civilă la activitatea organizaţiilor nonguvernamentale. Cristian Pîrvulescu, politolog şi activist civic, consideră societatea civilă un „concept cu geografie variabilă” care propune o invitaţie la regândirea raportului dintre, pe de o parte, individ/ cetăţean, iar pe de altă parte, stat/ societate.

Moştenirea lui Trump

Mihai DORIN

Moştenirea lui Trump

Noul preşedinte Joe Biden şi-a inaugurat mandatul - probabil ultimul - în termeni paradoxal rasişti: „Trebuie să încheiem cu supremaţia albilor!”. Afirmaţia este stupefiantă, având în vedere că această supremaţie s-a restrâns treptat, după perioada colonială şi a fost delegitimată masiv de către Abraham Lincoln şi războiul de secesiune, pentru a se destrăma efectiv, odată cu Martin Luther King. 

pulspulspuls

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

O coincidenţă politică de zile mari pe linia strategică Iaşi - Suceava - Neamţ şi retur

Şi pentru că tot am încheiat săptămâna trecută cu dosarul liberalului ieşean cu origini sucevene dar şef peste filiala de la Neamţ, mister Mugurel Cozmanciuc, haideţi să vă mai spunem una azi despre chestiune, ca să nu rămână nespusă.

Caricatura zilei

Pe scena Operei din Iași

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.