Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI. După ninsori vin ploile, în mai multe zone din ţară

GALERIE
ploi ninsoare
  • ploi ninsoare
- +

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat, luni, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, valabilă în intervalul 23 ianuarie - 5 februarie 2017, pentru fiecare regiune din România.  

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. 
 
MOLDOVA
 
În primele două zile ale intervalului se vor înregistra în medie temperaturi maxime de 0...1 grad, valori apropiate de mediile climatologice, apoi vremea se va răci, astfel că în perioada 25 - 27 ianuarie vor fi maxime în medie de -3...-2 grade. Începând cu data de 28 ianuarie, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat şi se vor situa, în general, în jurul unor medii de 2...4 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între -7 şi -4 grade, exceptând noaptea de 26 spre 27 ianuarie, când vor coborî sub pragul gerului, până la medii de -12...-10 grade, dar şi ultima noapte, când vor tinde spre o medie de -2 grade.
Între 25 şi 28 ianuarie, local şi temporar, vor fi ninsori slabe, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ploaie, slabe cantitativ şi pe arii restrânse, va fi destul de mică.

BANAT
 
Până la mijlocul primei săptămâni, valorile termice diurne vor scădea de la medii ale temperaturilor maxime de 3 grade la -1...-2 grade. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, iar în primele zile ale lunii februarie va deveni mai caldă decât în mod obișnuit la această dată, cu o medie a maximelor termice cuprinsă între 7 și 9 grade. Temperaturile minime vor avea variații ușoare de la o zi la alta, în prima săptămână, pentru ca în cea de a doua să crească treptat, iar la sfârșitul intervalului media regională să se apropie de 0 grade.
Cu totul izolat și trecător vor fi posibile fulguieli până spre sfârșitul primei săptămâni, apoi burniță sau ploaie slabă.
 
 CRIŞANA
 
Media temperaturilor maxime va scădea de la aproximativ 4 grade în prima zi a intervalului, până la -1...-2 grade în jurul datei de 25 ianuarie, coborând astfel sub ceea ce ar trebui să se înregistreze în mod normal la această dată. Ulterior, vremea se va încălzi și, mai ales în primele zile ale lunii februarie, va fi caracterizată de valori medii mai ridicate decât cele climatologic specifice perioade ce se vor situa între 7 și 10 grade. Temperaturile minime mediate pe întreaga regiune vor fi cuprinse în prima săptămână între -7 și -9 grade, pentru ca în cea de a doua săptămână să crească progresiv, până în jurul valorii de -1 grad, la sfârșitul intervalului de prognoză.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, trecătoare, slabe și pe arii restrânse, va fi în creștere după data de 29 ianuarie (la început vor fi ninsori apoi burniță sau ploi).

TRANSILVANIA
 
Până spre sfârșitul primei săptămâni vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 0 și -4 grade, în timp ce nopțile vor fi geroase, în special în diminețile de 27 și de 28 februarie, când media regională a minimelor termice se va situa în jurul valorii de -14 grade. În cea de a doua săptămână, atât valorile termice diurne, cât și cele nocturne, vor crește treptat, cu aproximativ 10 grade.
 
Condiții pentru precipitații slabe, trecătoare și izolate, vor fi după data de 25 ianuarie.
 
MARAMUREŞ
 
Până în data de 25 ianuarie temperaturile diurne vor scădea, astfel că media regională a maximelor va ajunge la -2 grade. În următoarele două zile regimul termic nu se va modifica semnificativ, pentru ca din data de 28 ianuarie și până la finalul intervalului de prognoză vremea să se încălzească, iar media regională a valorilor termice diurne, mai ridicate decât în mod normal la această dată, să urce până la 8 grade. Temperaturile medii nocturne vor oscila în prima săptămână între -8 și -11 grade, dar în cea de a doua vor crește, astfel că la finalul intervalului vor fi de -3 ...-2 grade.
Precipitații slabe, trecătoare și izolate vor fi posibile mai ales în jurul datei de 25 ianuarie și după 1 februarie.

DOBROGEA
 
Vremea va fi apropiată de mediile climatologice regionale în primele două zile, când se vor înregistra, în medie, maxime de 2...3 grade. În intervalul 25 – 28 ianuarie, temperaturile diurne vor scădea şi vor fi cuprinse, în medie, între -4 şi -2 grade, caracterizând o vreme rece. Începând cu data de 29 ianuarie, maximele vor marca o creştere uşoară şi treptată şi vor ajunge să se situeze, în general, în jurul mediei de 3...4 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între -5 şi -3 grade, exceptând nopţile de 27 şi 28 ianuarie, când vor coborî la medii de -10...-8 grade, dar şi ultimele două nopţi, când vor tinde spre o medie de -1...0 grade.
Între 25 şi 28 ianuarie, local şi temporar, vor fi ninsori slabe, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe, pe arii restrânse şi predominant sub formă de ploaie, va fi scăzută.
 
MUNTENIA
 
În primele două zile ale intervalului se vor înregistra în medie temperaturi maxime în jurul a 0 grade, valori apropiate de mediile climatologice, apoi vremea se va răci, astfel că în perioada 25 - 27 ianuarie vor fi maxime, în medie, de -3...-2 grade. Începând cu data de 28 ianuarie, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat şi se vor situa, în general, în jurul unei medii regionale de 2...4 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între -8 şi -5 grade, exceptând nopţile de 26 şi 27 ianuarie, când vor coborî sub pragul gerului până la medii de -12...-10 grade, dar şi ultimele două nopţi, când vor tinde spre o medie de -4 grade.
În jurul datei de 26 ianuarie, pe spaţii restrânse vor fi ninsori slabe, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe şi trecătoare va fi destul de redusă.
 
OLTENIA
 
Până în data de 28 ianuarie, temperaturile maxime vor fi în marea lor majoritate mai scăzute decât mediile climatologic specifice acestei perioade şi se vor situa, în medie, între -2 şi 0 grade, apoi acestea vor creşte uşor şi treptat, ajungând la o medie regională de 4...5 grade în ultimele două zile ale intervalului. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între -8 şi -6 grade, exceptând noaptea de 27 spre 28 ianuarie, când vor coborî până la medii de -11 grade, dar şi ultimele două nopţi, când vor tinde spre o medie de -4 grade.
În jurul datei de 26 ianuarie, pe spaţii restrânse vor fi ninsori slabe, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe şi trecătoare va fi destul de redusă.
 
LA MUNTE
 
În primele două zile se vor înregistra valori diurne, în medie, în jurul a -2 grade, iar în perioada 25 - 27 ianuarie, vremea se va răci şi media regională a maximeleor termice va fi de -6...-4 grade. Apoi, temperatura aerului va marca o creştere uşoară şi treptată şi media maximelor diurne se va situa, în general, între 0 şi 2 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între -9 şi -5 grade, exceptând nopţile de 26, 27 şi 28 ianuarie, când vor coborî până la medii de -14...-11 grade.
Ninsori slabe, pe spaţii restrânse se vor semnala cu precădere în Carpaţii Orientali şi în Carpaţii Meridionali, în zilele de 25 şi 26 ianuarie, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor slabe mixte va fi redusă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri