Metoda „Accidentul”: caz uluitor la Iași. Cum a intrat din mers în jocul escrocilor și taximetristul care ducea victima cu banii la „doctor”?
Un taximetrist a fost pus să plătească toți banii pierduți de o ieșeancă în urma unei înșelăciuni tip „Accidentul”. Taximetristul intrase în joc în speranța de a câștiga și el ceva. Câștigase de pe urma naivității femeii, dar a ajuns să fie și el judecat pentru înșelăciune.
În decembrie 2018, cu puțin înainte de Crăciun, O.M. a căzut victima unei înșelăciuni devenite clasice. Din penitenciar, a fost sunată de un deținut care s-a dat drept medic și a informat-o că fiica sa ar fi fost implicată într-un accident rutier. Tânăra ar fi avut coloana vertebrală fisurată și era nevoie de bani pentru o presupusă operație. Femeia a luat cu ea 3.000 de euro și 11.900 lei și a plecat spre Spitalul „Sf. Spiridon”. Așa cum se întâmplă de regulă în înșelăciunile de acest tip, escrocul o ținea în continuare în telefon, astfel încât femeia să nu apuce să-și adune gândurile.
Taximetristul a avut un moment de dubiu, dar banii l-au tentat mai tare
O.M. a urcat într-un taxi, plecând spre spital. Ulterior, anchetatorii aveau să aprecieze că, din conversația pe care femeia o purta în continuare, taximetristul și-a dat seama că asista la o înșelăciune în curs, dar nu a făcut nimic pentru a veni în ajutorul victimei. Dimpotrivă. La un moment dat, „doctorul” l-a cerut la telefon pe șofer. I-a propus să o lase pe femeie pe drum, sub un pretext oarecare, să-și rețină din banii femeii 2.000 de euro și 2.000 de lei, iar restul să-i ducă la o anumită adresă. Taximetristul Sprînceană s-a conformat. A lăsat-o pe O.M. să coboare, femeia urmând să meargă la spital cu un alt taxi, iar el să predea banii „doctorului”.
Chiar și în ultimul moment, taximetristul ar fi putut să dea în vileag totul. A oprit o vreme pe bulevardul Independenței, gândindu-se dacă să meargă sau nu la poliție, dar banii au fost prea tentanți. Și-a păstrat banii propuși de escroc, ceea ce i-a asigurat un loc în banca acuzaților.
O.M. și-a dat seama în cele din urmă că a fost victima unei escrocherii. Taximetristul a putut fi identificat relativ repede, înainte de a apuca să se bucure de bani. A durat însă mult mai mult găsirea deținutului care inițiase „afacerea”. Dosarul a fost înaintat instanței abia în aprilie anul trecut.
Deținutul care se dăduse drept medic decedase între timp
La acea dată, era deja în vigoare Decizia Curții Constituționale privitoare la prescripția răspunderii penale, prin care termenele de prescripție au fost practic înjumătățite. Ca urmare, în scurt timp magistrații Judecătoriei au trebuit să constate că termenul de prescripție de 5 ani pentru înșelăciune se împlinise, iar Sprînceană nu mai putea fi condamnat. În plus, deținutul care se dăduse drept medic decedase. Prin urmare, a mai putut fi analizată doar partea civilă a cauzei. Cei 2.000 de euro și 2.000 de lei pe care taximetristul și-i păstrase fuseseră deja recuperați. Magistrații Judecătoriei au dispus ca Sprînceană să plătească femeii și restul de 1.000 de euro și 9.900 de lei care, după spusele sale, ajunseseră la complicii celuilalt escroc.
Decizia judecătorilor a fost contestată de Sprînceană. Doar sub aspectul civil, cauza va fi reanalizată de Curtea de Apel, pe 23 octombrie.
Publicitate și alte recomandări video