METODA ACCIDENTUL: Escroci protejaţi de conducerea Penitenciarului Iaşi?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Poliţiştii, revoltaţi de modul în care colaborează în anchete şefii puşcăriei din Copou

METODA ACCIDENTUL: Escroci protejaţi de conducerea Penitenciarului Iaşi?

GALERIE
metoda accidentul
  • metoda accidentul
- +

Situaţie revoltătoare la Penitenciarul Iaşi, care a dus la o animozitate fără precedent cu Poliţia. O mână de deţinuţi din două camere comit zilnic zeci de infracţiuni, în general la adresa pensionarilor, prin metoda „Accidentul rutier". Deţinuţii din cele două camere au chiar şi zece telefoane, dar şi credit nelimitat la dispoziţie, pentru a suna pensionari şi a-i extorca de sume importante de bani. Sursele noastre spun că, cel mai probabil, gardienii din Penitenciar ştiu de situaţie. 

UPDATE - DREPT LA REPLICĂ:

Penitenciarul Iași recunoaște că nu are aparatură de bruiere:

"Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, respectiv în cotidianul „Ziarul de Iași”, în data de 25.02.2019, Prima pagină, intitulat METODA ACCIDENTUL: Escroci protejaţi de conducerea Penitenciarului Iaşi?, cu privire la incidența situațiilor de tipul „metoda accidentul” și demersurile întreprinse de administrația Penitenciarului Iași în vederea contracarării acestui fenomen, spre corecta informare a opiniei publice, transmitem următoarele:

Menționăm faptul că unul din obiectivele majore ale conducerii Penitenciarului Iași este siguranța locului de deținere și a cetățeanului, prin asigurarea custodierii cu profesionalism a persoanelor care au savârșit diverse infracțiuni, cu toate resursele umane și materiale avute la dispoziție. Susținem faptul  că angajații unității noastre nu tolerează niciun fel de abatere disciplinară, motiv pentru care, ori de câte ori au existat informații cu privire la persoanele private de libertate care au încercat să săvârșească noi infracțiuni din interiorul spațiului de deținere, au fost luate următoarele măsuri:

- s-a sesizat comisia de disciplină fiind întocmite rapoarte de incident, iar persoanele responsabile au fost sancționate corespunzător Legii nr. 254/2013;

- s-au înaintat sesizări către organele de cercetare penală abilitate.

Totodată, s-a evidențiat o colaborare interinstituțională productivă în efortul contracarării fenomenului infracțional, organele de cercetare penală beneficiind de sprijinul constant al administrației Penitenciarului Iași, neexistând constatate deficiențe în acest sens.

De la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 374/2013 și până în prezent, Administrația Națională a Penitenciarelor a derulat numeroase demersuri în vederea achiziționării și implementării serviciilor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicațiilor în perimetrele unităților din subordine, însă toate procedurile de atribuire a contractului de prestări servicii pentru blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor au fost anulate, fie motivat de faptul că nu a fost depusă nicio ofertă (având în vedere riscul financiar foarte mare, generat de complexitatea şi scara extinsă de implementare a acestui proiect), fie ca urmare a respingerii, ca neconforme, a singurei oferte depuse la ultima procedură de achiziție.

În consecință, demersurile pe linia achiziționării de servicii și echipamente destinate blocării semnalului GSM continuă la nivel național, urmărindu-se creșterea siguranței locurilor de deținere și diminuarea radiocomunicațiilor efectuate în alte condiții decât cele legale".

TEXT INIȚIAL:

Poliţiştii ieşeni care anchetează acest gen de infracţiuni sunt disperaţi: înregistrează zilnic tentative de înşelăciune prin această metodă, iar toate conexiunile duc la deţinuţii din cele două camere.Oficialii de la Pentienciarul din Copou ar putea rezolva situaţia foarte simplu, spun surse din rândul anchetatorilor, însă nu vor. Concret: montarea unei antene speciale pentru a bruia telefoanele deţinuţilor, dacă nu sunt în stare să le găsească şi să le confişte. În ultimele zile, alte trei cazuri în care puşcăriaşii au încercat să păcălească cu sume imense pensionari.

Tupeul şi imaginaţia puşcăriaşilor a ajuns la cote inimaginabile, iar unele surse arată cu degetul spre posibile complicităţi cu supraveghetorii lor şi şefii acestora. Anul trecut au fost aproximativ 500 de cazuri de înşelăciuni sesizate prin metoda „Accidentul rutier“. De subliniat este faptul că, în afară de acestea, mai sunt cel puţin alte 500 care nu au fost sesizate. Potrivit unor poliţişti care lucrează cu astfel de cazuri, zilnic sunt sesizate câte două cazuri de către pensionarii din Iaşi. Poliţiştii care lucrează cu astfel de cazuri sunt exasperaţi, şi spun că acest gen de escrocherii pot fi stopate foarte uşor. „Conexiunile noastre duc la puşcăriaşii din două camere din Penitenciarul Iaşi. Aceştia au chiar şi câte zece telefoane mobile, şi credit nelimitat. Deţinuţii de aici sunt principalii suspecţi în zeci de cazuri de înşelăciune prin această metodă. S-au perfecţionat să înşele, joacă teatru şi regizează adevărate scene de teatru prin care să înşele pensionarii. Noi le-am spus celor de la Penitenciarul Iaşi să monteze o antenă pentru a bruia apelurile şi conversaţiile din interior. Însă, spun că nu au bani. De asemenea, sunt zeci de telefoane mobile în penitenciar, la dispoziţia deţinuţilor“, ne-a spus unul din poliţiştii care lucrează la astfel de cazuri. Acesta a adăugat că doar o parte mică din banii escrocaţi de la pensionari ajung la deţinuţi, o mare parte fiind împărţiţi. „Imediat după ce victima este convinsă să dea bani, la domiciliul acesteia este trims un tânăr sau o tânără, care preia banii. Apoi, acesta merge la o bancă şi, după ce îşi ia partea, pune diferenţa pe numele unui alt apropiat. De menţionat că la bancă îşi poate da un nume fictiv, nu i se cere cartea de identitate la depunere. Apoi, banii sunt scoşi de o altă persoană, care îi transmite puşcăriaşului. Aceştia din urmă sunt condamnaţi pentru fapte grele, alţii sunt «vieţaşi», şi ca urmare nu le pasă ce li se mai întâmplă“, ne-au mai spus poliţiştii.

Trei cele mai „calde“ cazuri

Joi, poliţia a primit două plângeri de la ieşenii care au fost sunaţi de către puşcăriaşi, iar sâmbătă încă una. O femeie de 74 de ani din cartierul Dacia a fost sunată pe telefonul fix, la ora 13, de către un bărbat care s-a dat ca fiind o rudă. I-a spus acesteia, cu voce „afectată“ de traumă, că a suferit un accident de muncă şi ar trebui să fie operat, iar pentru aceasta are nevoie de 50.000 de lei. Ieşeanca a conştientizat escrocheria, a închis telefonul apoi a făcut sesizare către Poliţie. Al doilea caz, o altă pensionară din Iaşi, în vârstă de 71 de ani, a fost sunată pe telefonul fix, de un „medic“. „Poliţiştii Secţiei 2 Iaşi au fost sesizaţi cu privire la faptul că în jurul orei 15 ar fi fost apelată pe telefonul fix, şi ulterior pe telefonul mobil, de către o persoană care s-a recomandat ca fiind medici care, sub pretextul că ar fi suferit un accident rutier, ar necesita o intervenţie chirurgicală, iar în acest sens ar avea nevoie de suma de 40.000 lei. Persoana vătămată a conştientizat că se doreşte inducerea sa în eroare pentru obţi­nerea unui folos patrimonial injust şi a în­cheiat convorbirea. În ambele cazuri, poliţiştii au deschis dosar penal pentru infracţiunea de tentativă de înşelăciune“, au precizat repre­zentanţii Poliţiei Iaşi. Sâmbătă, o altă ieşeancă, de 67 de ani, a fost sunată de un „medic“, care spunea că îi va opera un copil ce a suferit un accident rutier, şi pentru aceasta este nevoie de18.000 de lei. Femeia însă a închis şi a sunat la Poliţie.

13.000 euro şi 20.000 lei

Reamintim că, marţi, poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au prins doi tineri de 18 ani, care au fost trimişi la domiciliul a doi pensionari din Iaşi, de către puşcăriaşii escroci. De la un pensionar au ridicat suma de 13.000 de euro, necesari unei „operaţii“, iar de la al doilea, 20.000 de lei. Pensionari escrocaţi cu sume mai mici, însă, sunt sute. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.