Metoda „Cash trapping”. O bandă de interlopi ieșeni a „terorizat” 3 zile sistemul bancar din Slovenia
Trei interlopi au fost condamnați după ce au băgat spaima în băncile slovene. În nici patru zile, aceștia au atacat 49 de bancomate, reușind să sustragă peste 60.000 de euro. Metoda folosită, „Cash trapping”, combină ingeniozitatea cu forța brută.
Deși suma furată a fost una semnificativă, magistrații Tribunalului i-au tratat cu mănuși. Unul dintre pungași a fost condamnat cu suspendare. Ceilalți doi ar fi putut rămâne și ei liberi, dar unul nu a putut fi găsit pentru a-și cere scuze, iar celălalt mai avea o condamnare mai veche.
Pe parcursul a 59 de ore au fost atacate 49 de bancomate Intesa Sao Paolo
Iulian Condurache, Vasile Tiugă și Eugen Stancu au fost trimiși în judecată în noiembrie 2021, la patru ani după comiterea faptelor de care au fost acuzați. Operațiunea declanșată de cei trei a început pe 18 octombrie 2017, când sora lui Iulian Condurache și-a deschis două conturi curente la ING, unul în euro, iar al doilea în lei, precum și un cont de economii. Ulterior, ea i-a dat fratelui său cele două carduri aferente conturilor curente. Pe 1 noiembrie, în cele două conturi au fost depuși 500 de lei, respectiv 2.150 de euro. Această ultimă sumă avea să fie esențială pentru bunul mers al acțiunii.
Cei trei au stabilit să „atace” în Slovenia. Pentru a lăsa însă cât mai puține urme, și-au stabilit baza de operațiuni în Burghausen, un orășel german din apropierea graniței cu Austria și aflat la aproximativ 350 km de capitala Sloveniei. În Burghausen, un prieten a închiriat pentru cei trei un autoturism. În seara zilei de 3 noiembrie 2017, banda a închiriat o cameră într-un hotel din Izola și și-a început operațiunea propriu-zisă. Pe parcursul a 59 de ore, au fost atacate 49 de bancomate ale băncii Intesa Sao Paolo din diverse localități slovene, din care 35 au fost reușite.
Cum funcționează metoda „Cash trapping”?
În toate cazurile a fost folosită aceeași tactică. Se introducea cardul în bancomat, apoi se tasta codul PIN. Se solicita eliberarea unei sume, de regulă 2.000 de euro. Bancomatul extrăgea bancnotele din casetele interioare, iar teancul de bani era adus spre ieșire, fără a fi pus la dispoziția clientului. Teoretic, urma eliberarea cardului, ușița care bloca accesul la bancnote se deschidea, iar ATM-ul înregistra tranzacția. Lucrurile nu se derulau însă astfel. Tâlharul bloca cardul în interiorul ATM-ului, fie manual, fie cu ajutorul unui dispozitiv. În paralel, ușița dispenser-ului era forțată, iar banii, smulși din interiorul ATM-ului. Se scotea apoi cardul, pentru a fi refolosit.
Deși tocmai fuseseră furați 2.000 de euro, iar cardul fusese scos, bancomatul afișa „Suma eliberată: zero; card reținut; tranzacție anulată”. Practic, banii smulși din bancomat nu erau înregistrați ca fiind retrași din cont. Prin urmare, cardul putea fi folosit din nou. După ce au sustras 66.760 de euro în nici trei zile, tâlharii s-au întors în Germania și au început să expedieze banii în țară.
Abia după patru ani dosarul a fost înaintat instanței
Ancheta poliției slovene a început în scurt timp, după plângerea depusă de banca atacată. În afara banilor furați, banca reclama și pagube de 3.400 euro produse bancomatelor. S-a aflat imediat că atacurile fuseseră date de trei români, mașina folosită a fost găsită, iar identitățile celor trei au fost stabilite, îndeosebi cu ajutorul imaginilor suprinse de camerele de luat vederi. La doar 10 zile de la furturi, în anchetă a intrat și DIICOT. Însă abia după patru ani, dosarul a fost înaintat instanței, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat și fraudă informatică.
În cursul procesului, apărarea a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptelor comise din fraudă informatică în simplu furt calificat. Solicitarea avocaților a fost însă respinsă de magistrații Tribunalului. În schimb, judecătorii au constatat prescripția răspunderii penale pentru cealaltă infracțiune, cea de constituire a unui grup infracțional organizat.
Tâlharii nu s-au prezentat niciodată la proces
Judecătorii nu i-au putut audia pe cei trei tâlhari, aceștia neprezentându-se la proces. Condurache și Stancu au depus însă, prin avocați, declarații conform cărora își recunoșteau și regretau faptele. În ce-l privește pe Tiugă, nici măcar avocatul nu a putut da de el. În favoarea lui Condurache, judecătorii au reținut faptul că după jafurile din Slovenia, pare să se fi cumințit. S-a stabilit în Marea Britanie, unde lucrează, având și un copil în întreținere. În timpul procesului, el a și restituit 6.200 de euro din banii furați. Ca urmare, el a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Tiugă a fost condamnat la trei ani de detenție. Ca și Condurache, Stancu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare. Acesta mai avea însă o condamnare la activ, cu suspendare, iar faptele din Slovenia fuseseră comise pe parcursul termenului de încercare. Prin contopirea celor două, a rezultat o pedeapsă finală de 4 ani și 6 luni de detenție. Cei trei vor trebui să plătească băncii Intesa Sao Paolo prejudiciul rămas nerecuperat, de 63.900 euro.
Sentința Tribunalului nu este definitivă. Ea a fost contestată de cei trei inculpați, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel la sfârșitul lunii octombrie.
Publicitate și alte recomandări video