Metodă de sporire a “bunăstării” generale
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Metodă de sporire a “bunăstării” generale

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Undeva prin martie, eram informaţi că statul va lansa programul “Primul loc de muncă”, prin care va crea în birocraţia guvernamentală posturi speciale pentru tineri şi, spera că ulterior, va subvenţiona salariile celor care îşi iau prima slujbă în sectorul privat. Deşi nu s-a mai auzit nimic de acest program, celor care încă mai cred că acesta ar avea efecte benefice în economie, să le amintim următoarele. Statul are trei metode prin care poate plăti salarii: confiscând direct resursele cetăţenilor prin impozite; confiscând indirect resursele cetăţenilor prin inflaţie, adică tipărind bani; şi împrumutându-se, convingând creditorii că în viitor va fi în stare să ramburseze suma primită prin una din cele două metode amintite anterior.

La acel moment, guvernul făcea mare caz de faptul că primeşte finanţare nerambursabilă de la UE pentru acest program şi că astfel, vezi Doamne, programul nu ne costă nimic! Ideea era, o păcăleală tipic de alba-neagra: în vreme ce te ţine cu ochii în stânga, guvernul te decapitalizează prin dreapta. Concret, politicienii vor să gândeşti, în orice moment, în termeni monetari: „Uite, banii vin de la UE, statul îi dă tinerilor, restul lumii nu pierde nici un leu”. Dar la UE nu cotizăm cumva si noi? În realitate, tinerii ce urmau a fi angajaţi de stat ar avea nevoie de resurse, de bunuri reale pentru traiul de zi cu zi; nu banii în sine îi interesează pe ei, ci mâncarea sau benzina pe care o pot cumpăra cu aceşti bani. De unde ar fi luat noii slujbaşi ai naţiunii aceste resurse? De la noi, restul, evident! Căci doar nu ne dă UE  benzină sau mâncare gratis! UE ne dă doar bani, că nu o doare tiparniţa.

Indiferent cum ar face rost de bani pentru a crea locuri de muncă, statul reduce veniturile populaţiei. Cu cât este mai generos cu clientela politică, cu atât înfige mâna mai adânc în buzunarul celorlalţi membri ai societăţii. Pe scurt, guvernul nu poate crea locuri de muncă. Creşterea numărului de slujbe la stat sau plătite din banii statului nu echivalează cu sporirea bunăstării generale.

Crearea unor locuri de muncă din bani publici înseamnă micşorarea venitului disponibil în sectorul privat şi pierderea unor locuri de muncă tot aici. Cică, acest program ar fi încurajat forţa de muncă, mai ales în rândul tinerilor, spre a avea şi prima casă, şi prima maşină, după primul loc de muncă. Minunat! La noi toate sunt primordiale! Deci, după ce am fi plătit prin taxe salariile unora, urma să suportăm şi prima casă şi prima maşină, ca distracţia să fi fost completă. Mai lipsea ca statul să decidă exact UNDE să muncească tineretul, CÂT de mare să fie casa şi CÂND să circule cu maşina pe drumurile patriei. Oare nu era mai lesne ca statul să relaxeze legislaţia muncii şi atunci antreprenorii din mediul privat ar fi creat locuri de muncă fără ajutorul statului şi fără tam-tam?

Ing.dr.ec Traian Dobre

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce câştigă un profesor

Ioan Alexandru TOFAN

Ce câştigă un profesor

Oricum ar fi, lapte şi miere nu curg în pădurea despre care vorbesc. Dacă ea adăposteşte cumva vreo comoară, ea este aceea a frumuseţii lecturii, a pasiunii de a scrie şi a descoperirilor făcute împreună cu studenţii. Nu e puţin lucru, ba chiar aş spune că e suficient pentru a fi fericit. Dar într-o lume care preţuieşte mai ales câştigul financiar, nu e mare scofală.

Filmuletul zilei

opinii

Maestrul jocului

Codrin Liviu CUȚITARU

Maestrul jocului

Metafora „jocului” constituie nucleul „ideologic” al textului, sugerând abstracţiunea absolută, voluptatea fiinţării în raţiunea pură, nealterată de vreo „impuritate” emoţională ori instinctuală. Jucătorii lui Hesse aspiră la o stare intelectuală supremă, lipsită de orice constrângere existenţială.

Unirea şi Piaţa

George ŢURCĂNAŞU

Unirea şi Piaţa

24 ianuarie e o zi ce trebuie sărbătorită! Însă, nu doar antrenându-ne în Hora Unirii. 24 Ianuarie 1859 e o discontinuitate majoră în evoluţia noastră teritorială şi identitară, un eveniment marcant, fără îndoială, dar unul ce a avut un dublu efect. 

„Ultima tuşă”

Nicolae TURTUREANU

„Ultima tuşă”

Sub acest nou generic, reiau câteva secvenţe din receptările mele, în timp (şi în acest spaţiu), a celui care a fost pictorul, scriitorul, omul şi, peste toate, prietenul Val Gheorghiu.

pulspulspuls

Întâlnire secretă la o cabană din pădure, pentru împărţit ciolanul de la Iaşi

Întâlnire secretă la o cabană din pădure, pentru împărţit ciolanul de la Iaşi

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia azi s-a auzit, prin presa din zona cu pricina, despre una bucată întâlnire ultrasecretă a mai multor şefi pesedişti din Moldova, acum câteva zile, întâlnire la care cică s-ar fi pus pe masă posturile care ar reveni PSD în zonă, şi care să fie împărţite frăţeşte, doar la participanţi. 

Caricatura zilei

Auto-sanie

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X