Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PASTILA de MANAGEMENT

Metode alternative de management

GALERIE
Schipor Dan
  • Schipor Dan
- +

 De peste cinci ani scriu despre modul în care managementul poate contribui la dezvoltarea organizaţiilor în care ne desfăşurăm activitatea şi cum cei care am optat pentru o responsabilitate de management ne putem îmbunătăţi performanţele. Am abordat diferite perspective asupra managementului, de la teorie de baza uşor de asimilat până la aplicaţii concrete de management observate în practica de zi cu zi, în încercarea de a atrage atenţia asupra faptului că, fără management profesionist, nici o organizaţie nu poate trece de un anumit nivel de dezvoltare.

Astăzi aş vrea să vă vorbesc despre metode alternative de management sau despre ceea ce putem face atunci când nu găsim în piaţa forţei de muncă resursa competentă de management sau când aceasta nu este sufficientă pentru a pune în practică obiectivele organizaţiei.

 
Ideea mi-a venit după ce am observat în ultimul timp o cerere mult mai mare de management profesionist în piaţă decât oferta existentă. Practic majoritatea clienţilor cu care interacţionez au cel puţin una – două poziţii de management în cadrul organizaţiei pe care nu o au acoperită sau în care au persoane care nu performează la nivelul aşteptărilor. Cred totodată că lucrurile se vor înrăutăţi din această perspectivă odată cu tendinţele de creştere economică estimate care vor necesita din ce în ce mai mult management profesionist pentru a susţine această creştere.
 
Întrebarea este ce pot face organizaţiile care nu pot găsi în piaţa forţei de muncă managementul de care au nevoie? Cauza principală este piaţa de forţă de muncă deficitară care generează un cost ridicat pentru a atrage cei mai competenţi oameni, cost pe care anumite organizaţii nu şi-l pot permite.
Răspunsul este că organizaţiile care nu vor fi capabile să atragă bruma de management profesionist care există în piaţa vor trebui să apeleze la metode alternative de management sau să se mulţumească cu gândul că vor rămâne organizaţii cu riscuri crescute de management care se vor chinui an de an pentru a obţine un oarecare profit marginal din piaţă.
 
Astăzi mă voi limita la a enumera metodele alternative de management care sunt disponibile şi în piaţa noastră locală urmând ca în articole viitoare să prezint avantajele şi neajunsurile fiecăreia dintre aceste metode de management alternativ:
-          atragerea de manageri profesionişti în organizaţiile antreprenoriale şi scoaterea lor din piaţa de forţa de muncă liberă prin cooptarea în diferite forme de asociere.
-          Crearea de programe interne de formare de echipe de management performante în paralel cu implementarea unor programe de fidelizare a persoanelor instruite pentru a nu pleca înainte de amortizarea investiţiei făcute în pregătirea lor.
-          Apelarea la consultanta de management sau coaching pentru manageri care sa compenseze lipsa de know-how de management sau care sa accelereze invatarea managerilor interni pentru a-si creste competentele;
-          Apelarea la programe de practică studenţească sau programe de internship pentru studenţi şi masteranzi care pot aduce un know-how structurat de management în organizaţie care să completeze cunoştinţele managerilor interni;
-          Apelarea la interim manageri pe perioade limitate de timp până în momentul în care se găseşte resursa umană necesară internalizată pentru acoperirea unei arii de management sau până în momentul în care o anumită structură de management este implementată şi funcţională în organizaţie;
-          Detaşarea anumitor proiecte din managementul curent al organizaţiei şi numirea de project manageri interni sau externi, pentru o problemă specifică, bine încadrată în timp, care are nevoie de atenţie sporită sau termen fix de implementare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri