anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Metode noi de luptă împotriva cancerului, coordonate în cadrul unui proiect naţional din care face parte şi UMF

GALERIE
Banner-CNCC
  • Banner-CNCC
- +

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) vor lua parte la crearea, operaţionalizarea şi dezvoltarea Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului. 

Proiectul a fost inaugurat la debutul lunii februarie la UMF Bucureşti şi, conform reprezentanţilor universităţii ieşene, se va axa pe îmbunătăţirea managementului pacienţilor cu neoplasm, prin dezvoltarea unor programe bazate pe progresele din medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea moleculară a tumorilor, sisteme imagistice şi inteligenţă artificială prin cercetare integrativă şi dezvoltarea unei reţele de cercetare colaborativă.

„Este un proiect complex, în care cei mai buni specialişti oncologi din România îşi vor uni forţele pentru a identifica cele mai inovatoare şi eficiente abordări în ceea ce priveşte managementul pacientului oncologic, de la măsurile de prevenire şi depistare a cancerului, strategii personalizate centrate pe pacient, până la intervenţii pentru îmbunătăţirea experienţei de asistenţă medicală şi a calităţii vieţii pacienţilor care accesează servicii de oncologie şi îngrijire paliativă. De fapt proiectul cuprinde cinci proiecte de cercetare-dezvoltare si inovare specifice realizate de membri ai consorţiului. UMF Iaşi va derula proiectul de cercetare 4 – Intervenţii pentru îmbunătăţirea experienţei de asistenţă medicală şi a calităţii vieţii pacienţilor care accesează servicii de oncologie şi îngrijire paliativă”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul universităţii.

UMF Iaşi, în cadrul acestui proiect, va înfiinţa şi un Centru de excelenţă în cercetare şi dezvoltare în îngrijirea paliativă pentru pacientii cu cancer. Întreaga componentă a UMF din proiect va avea o valoare totală de aproape 500.000 de euro.

Activităţile din cadrul proiectului naţional sunt derulate de un consorţiu format, alături de UMF Iaşi, din Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN) – instituţia care a obţinut finanţarea prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babe”, precum şi şase companii private specializate pe servicii medicale şi IT. Investigator principal din partea UMF pe proiectul coordonat de universitate va fi conf.dr. Vladimir Poroch, de la IRO. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.