
#MeToo de Iași. Cunoscut lingvist cu origini ieșene, acuzat de o actriță a Teatrului Național din oraș că a „agățat-o” la cofetărie când era minoră. Răspunsul plin de sarcasm al acuzatului

Dispută oarecum neobișnuită între două personaje publice ieșene foarte cunoscute. Lingvistul Dan Alexe este acuzat de apreciata actriță a Naționalului ieșean Catinca Tudose Hariton că a fost „agățată” de acesta când era minoră.
Mai mult, spune actrița ieșeană, acesta povestea apoi astfel de „experiențe sexuale” în romane publicate la edituri prestigioase. Lingvistul, care a făcut studiile uniersitare la Iași și a trăit aici mai mulți ani, fiind pe atunci victimă a Securității și plecând ulterior din țară, acum locuind la Bruxelles, i-a răspuns actriței, într-o notă umoristică, dar și cu „tușe” sarcastice.
Iată comentariul actriței Catinca Tudose Hariton, de la care a pornit disputa, comentariu la o postare a unui cunoscut care vorbea despre Dan Alexe:
«Dan Alexe agăța minore în cofetării în anii ’80. De unde știu? Mie mi s-a întâmplat. Apoi își povestea experiențele sexuale în romane erotice publicate la Humanitas, pe care mulți intelectuali români suspinau de plăcere citindu-le. Abjectă persoană.»
Răspunsul lui Dan Alexe, un personaj extrem de activ pe rețelele sociale de altfel, nu a întârziat deloc:
«Chirițele și Gaițele distrugătoare de #MeToo…
Pe pagina lui Vladimir Tismăneanu (un om pe care-l credeam onest, dar care iată, mă acuză de antisemitism, deși el este cel care a fost condamnat la o amendă în România pentru rasism anti-rom) are loc acolo o tristă perindare, încurajată de el, de oameni necunoscuți mie, care mă acuză de toate relele din univers. Aflu astfel că sunt un satir (abject, desigur), dar iată că o doamnă spune și că am abordat-o necuviincios într-o cofetărie, pe când era minoră în Iași, în 1980.
N-o cunosc pe această doamnă, dar dacă ea n-avea încă 18 anișori atunci, sare în ochi că a rămas la același nivel cu aritmetica, deoarece eu aveam 19 ani în 1980! Cum adică „agățam” minore?…
Aflu despre dumneaei că între timp a devenit actriță în dulcele târg al Ieșilor și că e specializată în rolul Chiriței în provincie și în Gaițele. De-acolo i-or fi venind veninul, ura și vocabularul sărac. Ce vreau să spun, însă, este că acest gen de creaturi, care vin după 45 de ani să-i spună unui om (mie) că ar fi o persoană „abjectă” pentru că n-a luat-o în seamă la cofetărie în adolescență reprezintă tocmai genul de oameni (faptul că au șănțulețele puține în creier nu-i o scuză) care fac cel mai mare rău cauzei maltratării femeilor.
Asemenea avidă tentativă de băgare în seamă aruncă în derizoriu adevăratele abuzuri împotriva femeilor și toată mișcarea #MeToo, căci stârnesc îndoială în sufletul oamenilor și al juriului. Auzi la ea!… I s-a întâmplat ei că la 19 ani am „agățat-o” în cofetărie și mă dușmănește și acum. Ce să fac, coana Chirița? Sunt doar uman, n-am putut mulțumi tot Iașul.»
Publicitate și alte recomandări video