Metrul cub de apă la Iași, cu 2 lei mai scump decât media pe țară. La Cluj e cu 5 lei mai ieftin. Iată cifrele!

miercuri, 31 iulie 2024, 03:39
4 MIN
 Metrul cub de apă la Iași, cu 2 lei mai scump decât media pe țară. La Cluj e cu 5 lei mai ieftin. Iată cifrele!

Ieșenii plătesc cu un leu mai mult pentru fiecare metru cub de apă potabilă consumată din rețeaua Apavital, față de cât plătesc în medie românii abonați la cele 47 de companii ale căror prețuri și tarife sunt avizate și aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice Comunitare. Leu cu leu, facturile ieșenilor cresc încă și mai mult, față de cele medii plătite în România, atunci când se adaugă și tarifele pentru canalizare: aici la Iași metrul cub e mai scump cu 1,2 lei față de medie. ApaVital vinde a opta cea mai scumpă apă din țară și e a cincea cea mai “prețioasă” la tarifele pentru canalizare. Practic, în final, metrul cub la Iași e mai scump cu 2 lei față de media națională.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Publice Comunitare publică lunar prețurile și tarifele avizate pentru operatorii regionali. În luna iulie, lista cuprinde 47 de operatori la nivel național ale căror prețuri au fost avizate și aprobate de ANRSPC. Prețul mediu al acestora pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită către consumatorii finali, este de 7,15 lei/mc fără TVA. Ieșenii plătesc însă cu aproape un leu mai mult pentru fiecare mc de apă potabilă consumat. Iar tariful pentru canalizare este cu 1,2 lei/mc mai mare decât media la nivel național.

 

Cea mai scumpă apă e pe malul Dunării

 

La apă potabilă, la Iași se plătește al optulea cel mai mare preț din țară. Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila SA vinde apa la prețul cel mai mare din țară (9,66 lei/mc, exclusiv TVA). Operatorii din Galați și Buzău percep al doilea cel mai mare preț/mc de apă potabilă, de 9,3 lei fără TVA, urmați de Aquavas din Vaslui care taxează 9,01 lei (fără TVA)/mc pentru apa potabila. Un preț mai mare decât la Iași plătesc și botoșănenii (8,22 lei/mc).

Pentru serviciile de canalizare, tariful mediu practicat de operatorii din România este de 6,14 lei/mc fără TVA. Ieșenii plătesc și aici mai mult decât cei mai mulți dintre români: cu 1,2 lei/mc în plus față de media națională. Cu acest tarif, operatorul ieșean – Apavital SA – este al cincilea cel mai scump din țară, după Apă-Canal Ilfov (8,13 lei/mc), Apa Service SA Giurgiu (8,05 lei/mc), Compania de Apă Arad SA (7,99 lei/mc) și Ecoaqua Călărași (7,44 lei/mc).

 

Apă mult mai ieftină la Cluj

 

La Cluj-Napoca, în schimb, Compania de Apă Someș SA percepe un preț de 5,12 lei/mc apă potabilă și un tarif de 5,43 lei/mc pentru serviciile de canalizare – în total cu aproape 5 lei mai puțin decât la Iași. La Sibiu prețul pentru un metru cub de apă potabilă plus canalizare e de 11,39 de lei (fără TVA), cu 4,05 lei mai puțin decât la Iași, iar în Brașov se plătește cu 3,25 lei/mc mai puțin decât în capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est.

Apavital Iași percepe printre cele mai mari prețuri și tarife din țară pentru apa potabilă și pentru serviciile de canalizare;

 

La finalul anului 2023, atunci când stabilea noile tarife pentru apa potabilă și canalizare, Apavital SA trăgea linie și își făcea socotelile financiare. Cifra de afaceri de 381.392.045 înregistrată anul trecut a fost cu 39% mai mare decât în 2022, iar profitul companiei a crescut cu 229%, la peste 33 de milioane de lei. Creșterea cifrei de vânzări cu peste 107 milioane de lei a propulsat compania de pe locul 10 ocupat în 2022 în topul companiilor cu cele mai mari cifre de afaceri din Județul Iași, până pe locul 5.

 

ApaVital Iași, locul III pe țară

 

Iar la nivel național, în rândul companiilor care au ca obiect de activitate „captarea, tratarea și distribuția apei”, compania ieșeană a ajuns pe locul al treilea, cu o cotă de piață de 5,48% din totalul de 6,9 miliarde lei cifră de afaceri realizat anul trecut în România. Dintre primele cinci companii din topul național, Apavital a raportat și cea mai mare marjă netă de profit, de 8,66%, superioară celor realizate de furnizorii de apă cu tarife mai mici, din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, care au avut încasări cu până la 180 de milioane de lei mai scăzute decât Apavital.

Legendă: Apavital SA Iași a fost compania cu a treia cea mai mare cifră de afaceri din România realizată în 2023 în domeniul captării, tratării și distribuției apei; Sursă tabel: lege5.ro

 

În același timp, numărul angajaților Apavital a crescut cu 75, compania ajungând la finalul anului trecut la un efectiv de 1.470 de salariați. Totuși, potrivit portalului lege5.ro, compania ieșeană de apa și canalizare a intrat în ultimii doi ani într-o zonă periculoasă – în zona de risc mare de insolvență. Scorul care arată acest risc se calculează pe baza indicatorilor de profitabilitate și a gradului de îndatorare și de lichiditate a unei companii, pentru a determina în ce măsură aceasta riscă să ajungă în situația de a deveni insolventă.

“Altman Z-Score este unul dintre modelele cunoscute și utilizate în norma de analiză a riscului de faliment a unei companii”. Cu cât este scorul mai aproape de zero, cu atât e mai mare riscul de insolvență. Apavital nu a mai înregistrat niciodată un scor atât de mic ca în 2023; Sursă grafic: lege5.ro

 

Apavital a fost într-o zonă fără risc doar în 2011 (scor Z = 3,17), când datoriile companiei ajungeau la aproape 54,5 milioane de lei. Niciodată până acum, însă, nu a fost atât de aproape de insolvență ca în 2023 (scor Z= 0,92), când datoriile au crescut de la un an la altul cu peste 118,5 milioane lei, ajungând la cifra de 223,5 milioane.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii