anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Mica Thailanda din capăt Păcurari. O poveste extraordinară cu flori exotice (FOTO)

GALERIE
Bogdan_Harabagiu_Oobood,_magazin_plante_exotice_Iasi
 • Bogdan_Harabagiu_Oobood,_magazin_plante_exotice_Iasi
- +

Un spaţiu comercial obscur din Păcurari s-a transformat într-o grădină botanică în miniatură după ce, în acest an, o afacere cu plante exotice de interior şi-a deschis porţile la parterul unui bloc. Intrarea în magazin este străjuită de doi măslini care te transportă direct pe malurile Mediteranei, iar un palmier îşi cocoaţă coroana tocmai până în balconul vecinilor de la primul etaj. De partea cealaltă a intrării atrage atenţia un lămâi în care fructele coapte, galbene, se iau la întrecere cu cele verzi şi mici ca limetele, dar şi cu câteva flori. E o afacere unicat în ţară, susţine fondatorul Oobood, Bogdan Harabagiu (FOTO).

 

În magazin, un bananier îţi aminteşte că nu ai mai fost de mult pe la serele din Grădina Botanică, iar plante verzi sau roşcate, ţepoase sau şerpuitoare, îţi creează senzaţia de mini-junglă pe 30 de metri pătraţi. De fapt, de acolo, din junglă, a pornit totul. “În ultimii zece ani mi-am luat concedii de 3 luni, 6 luni, 5 luni, în fiecare an ca să merg în Indonezia sau în Thailanda.

Bogdan Harabagiu este fondatorul magazinului de plante exotice Oobood

Chiar am şi locuit timp de un an acolo, iar adunat, peste 4 ani. Mă interesa cultura lor şi faptul că sunt oameni fericiţi, care zâmbesc tot timpul. Thailanda chiar se mai numeşte Ţara Zâmbetelor. Acum 10 ani am fost prima oară plecat, şi m-am întors acasă cu multe plante, tot aduceam, şi uşor-uşor, în vreo doi ani de zile, am umplut casa. Arăta ca o junglă. Veneau prieteni pe la mine şi spuneau că vor şi ei, iar când am văzut că este cerere, am dat drumul la business”, povesteşte Bogdan.

A vrut să adopte un copil birmanez

În ultimii doi ani nu a mai ajuns în Ţara Zâmbetelor, dar zâmbeşte mereu, a rămas pesemne cu o rezervă de la ultima şedere. Pandemia l-a prins pe insula Koh Samui, graniţele s-au închis şi a văzut cum câteva mii de birmanezi, sosiţi la muncă din Myanmar, au rămas fără job, fără bani şi fără posibilitatea de a se întoarce acasă.

Plantele exotice pot fi admirate in magazinul situat in capat Pacurari

“Acolo, pe insulă, foarte mulţi thailandezi au angajaţi birmezi. Şi cum a început pandemia, foarte mulţi turişti au plecat din Thailanda şi, dintr-o dată, pe insula aia ne-am trezit cu 5.000 de oameni care nu aveau la propriu ce să mănânce, nu aveau posibilităţi. Atunci m-am asociat cu trei thailandezi, am strâns fonduri din Europa şi am avut grijă de ei. Au fost acolo 11 femei care au născut. Am şi vrut să adopt o fetiţă dintre copiii născuţi atunci, dar Guvernul României nu a fost de acord. Trei luni am stat, până s-au mai deschis graniţele”.

Plantele exotice pot fi admirate in magazinul situat in capat Pacurari

Întors din Thailanda, Bogdan s-a pus pe treabă şi cîteva luni mai târziu a deschis, în Copou, magazinul de plante exotice. Nu sunt chiar aduse din junglă, le importă din cinci ţări din Uniunea Europeană. Toate plantele sale au însă paşaport şi certificat de sănătate. “Toate plantele sunt cu paşaport, cu buletin de analize, pentru că dacă aducem o plantă bolnavă şi boala se răspândeşte prin tot magazinul, nu cred că înseamnă chiar faliment, dar înseamnă suferinţă multă. Şi clienţii pe care îi avem sunt pasionaţi, unii dintre ei au de mult plante şi nu pot să le vând un exemplar bolnav, care să răspândească boala la ei prin casă. E o responsabilitate din partea noastră”.

Hotel pentru plante

Comenzile nu au întârziat. “Şi tot s-au vândut din plante, s-au tot vândut şi următorul an, în septembrie, au început să ma contacteze primii clienţi. Îmi spuneau că le-au crescut plantele de nu le mai încap în casă şi mă întrebau ce să facă cu ele peste iarnă. Trebuia să rezolv problema asta!” Aceeaşi problemă o aveau câteva restaurante, care vara au ţinut bananierii, măslinii sau alte plante exotice pe terasă. “S-a făcut septembrie, octombrie, trebuia să adăpostim plantele, că nu le încăpeau în restaurante. Iarăşi, trebuia să rezolvăm problema asta. Şi am zis OK, hai să deschidem un hotel pentru plante. Aveam o seră undeva pe Bucium, acolo ţinem plantele. În prima iarnă am avut 150 de plante cazate la hotel”.

Plantele exotice pot fi admirate in magazinul situat in capat Pacurari

La hotel, plantele beneficiază de serviciu complet. În termeni de business, se numeşte mentenanţă. „Ne ocupăm şi de mentenanţa lor, le punem fertilizante, avem grijă să nu aibă dăunători, chiar avem grijă de ele. Nici noi nu ne-am aşteptat să fie aşa de multe. Tariful e de 250-300 de lei pe metru pătrat, depinde cât ocupă. Oricum, în timpul iernii stau înghesuite, nu ocupă mult loc. Pentru că plantele exotice oricum intră în perioada de repaos, în timpul iernii. Stagnează, nu cresc. Asta până prin mai. În aprilie încep să se dezmorţească, iar în mai se vede clar că încep să crească. Noi ne ocupăm şi de transportul lor. Ne-am trezit cu nişte palmieri la vreo 6 metri”, povesteşte antreprenorul de 37 de ani. Iar mentenanţa vine la pachet cu garanţie. Dacă planta moare, clientul care a optat şi pentru serviciul de mentenanţă, primeşte o alta în loc.

Doi angajaţi de nota 10

Cu afacerea sa, Bogdan Harabagiu a creat şi două locuri de muncă, pentru Tiberiu şi Georgiana, doi proaspăt absolvenţi ai Universităţii de Agronomie. “Tiberiu a avut dizertaţia acum o săptămână, şi el şi încă o fată au fost singurii din toată facultatea care au luat 10. A avut o bursă Erasmus în Germania pe ADN-ul plantelor, sunt foarte bine pregătiţi şi pasionaţi”. Tiberiu şi Bogdan vizitează plantele şi oferă consultanţă la domiciliu. Georgiana e stăpână peste “jungla” din Păcurari. Dar businessul e exclusiv al lui Bogdan. Ion Dan Niculescu, cel căruia i-a fost dedicat festivalul Rock Another World, a fost cumnatul meu şi el avea o vorbă: “Dacă asociatul era bun, avea şi Dumnezeu unul”.

Plantele exotice pot fi admirate in magazinul situat in capat Pacurari

Să vinzi plante nu e greu, susţine fondatorul Oobood, care a observat însă că România stă prost la capitolul servicii. Consultanţa pe care ei o oferă e ceea ce face ca afacerea cu plante exotice să înflorească. “Eu cu Tiberiu mergem la clienţi, pentru mentenanţă, consult. Mulţi oameni spun că nu cumpără plante pentru că la ei mor. Noi suntem interesaţi care e motivul. Mergem acasă la client ca să vedem ce condiţii sunt pentru planta respectivă, să vedem ce îi putem recomanda”. Ce fel de pământ trebuie pentru plante, cât de mult, câtă apă, cât fertilizant şi în ce perioadă, cum să îşi ferească achiziţia de dăunători şi chiar de pisici, în funcţie de situaţie, cei doi dau sfaturile potrivite clienţilor. Ba, chiar, recomandă o plantă care e 100% sigură pentru pisici.

Plantele exotice pot fi admirate in magazinul situat in capat Pacurari

„După cum ştim, plantele exotice au un anumit grad de toxicitate. Şi noi, ca vânzători, suntem obligaţi să informăm clienţii despre asta. Aici avem o plantă roşiatică, e singura plantă din care poate să mănânce pisica frunze câte vrea, că nu păţeşte nimic. E şi frumoasă tare, se întinde”. Cât despre iubitorii de plante care au şi pisici, Bogdan mai are un sfat pentru ei: “Unele pisici îşi fac nevoile la plante. Cea mai bună soluţie este să înfigi pe jumătate în pământ, în ghiveci, scobitori. Pisica nu se mai apropie de plantă când vede ţepii ieşind din pământ”.

Mai şi închiriază

De anul trecut, au început să şi închirieze din plante. Preţul închirierii reprezintă „cam 20% din preţul plantei, plus transportul”. Iar transportul nu e tocmai cea mai uşoară treabă. Au simţit-o pe pielea lor, din plin, anul acesta, odată cu mutarea magazinului din Copou, în Păcurari. Măslinii care te trimit cu gândul la Mediterana sunt extrem de grei. “Cu copacii de afară a fost infernal. Mai ales cu măslinul ăla mare din faţa magazinului, am muncit vreo opt oameni la el. Ne ducem acasă cu dureri de spate, dar ne place. Uite, eu urăsc să zic că merg la muncă. Vorbeam azi cu Tiberiu, când vii aici, vii cu plăcere”, zâmbeşte din nou Bogdan.

Bogdan Harabagiu, fondatorul Oobood, este mandru de angajatii sai

Zâmbesc şi vecinii, mai ales cei de la etajul 1, care deschid uşa balconului şi au privelişte la palmier. În plus, o parte dintre plantele magazinului, sunt găzduite de vecini. Zâmbesc şi trecătorii, care întind imediat mâna să atingă frunzele de măslin. Mulţi cred că sunt din plastic, alţii se miră de copacii exotici lăsaţi peste noapte în afara magazinului. “Foarte mulţi din cei care trec pe trotuar cred că sunt din plastic. Am avut un pic de emoţii când i-am lăsat afară. Măslinul de afară are între 250 şi 350 de ani. Am pus şi camere de supraveghere, e totuşi Păcurari, capătul Păcurariului. Dar văd ca e OK, oamenii înţeleg, ne schimbăm, ne-am mai educat. Iar oamenii care intră în magazin sunt super încântaţi, toţi, pentru că nu prea ai cu ce să compari, în afară de Grădina Botanică. În România, un alt magazin 100% dedicat pe plante exotice mari de interior nu mai există”.

Multe din plante sunt aşezate în vase deosebite. “Vasele sunt premium, făcute de o firmă din Italia, ei fac vase pentru hoteluri şi restaurante de 5 stele. Apoi mai lucrăm cu o prietenă foarte bună, profesor la Facultatea de Arte. Unul din vase, auriu, cu ţepi, apare în Vogue Magazine Italia şi Franţa. Sunt 10 bucăţi în total, unul la mine, trei sunt la ea şi şase la o galerie de artă în Franţa. Vasele astea noi nu le considerăm ghivece. Sunt piese de mobilier. Cumperi un scaun frumos în casă, iei şi un vas frumos la o plantă. În cazul ăsta vasul e 2.000 de lei, planta e 315 lei”.

Lucrează şi cu amicii

Colaborarea cu prieteni talentaţi, împreună cu spiritul antreprenorial moştenit de la părinţi, i-au permis lui Bodan să-şi construiască afacerea după pofta inimii. Cel mai bun prieten, Marius Ursache (CEO şi co-fondator al Metabeta) i-a desenat logo-ul. O prietenă care produce lumânări parfumate în magazinele ei din Iaşi şi din Londra, aprovizionează şi magazinul lui Bogdan, un alt artist l-a ajutat să creeze un birou unicat, din uşile unor dulapuri pentru pantofi, în vreme ce în rafturile respectivelor dulapuri, plantele au luat locul pantofilor.

Florile superbe pot si admirate in magazinul de plante exotice din capat Pacurari

“Nu avem clienţi în fiecare zi. Cred că din punctul de vedere al businessului stau mai bine cei care vând floricele tăiate. Nu e un business din care poţi să te mega-îmbogăţeşti, dar e un business foarte frumos”. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.