anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Mici înţelegeri şi mari alianţe pentru dezvoltare

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Dacă reuşesc să se concentreze asupra unor obiective realizabile, cu împărţirea echitabilă a beneficiilor între participanţi, asocieri de tipul „Moldova se dezvoltă” pot contribui la o mai bună guvernare locală.

La scurt timp după ce patru mari oraşe din Transilvania au anunţat formarea unei „alianţe” pentru dezvoltare, în special prin elaborarea unor proiecte care să obţină finanţare europeană, modelul este preluat şi de un grup de oraşe din Moldova. Nu este deloc exclus ca, în perspectiva noului cadru financiar al Uniunii Europene, şi alte municipalităţi să aleagă asemenea forme de cooperare spre a profita de oportunităţile ce ar trebui să apară odată cu reducerea drastică a dependenţei de capitală, în finanţarea proiectelor mari.

Nu vom pierde timpul, aici, cu discursurile stupide despre ameninţările la adresa integrităţii patriei. De asemenea, nu insistăm asupra coloraturii politice a primarilor - exceptându-l pe domnul Mihai Chirica, toţi sunt reprezentanţi ai PNL. Dar, pe de altă parte, dacă se va concretiza şi iniţiativa nord-transilvăneană avansată de primarul de la Baia Mare (reunind nu doar primării de municipii, ci şi consilii judeţene), am asista la apariţia unui cadru de cooperare ce include entităţi guvernate de PSD. Se poate discuta, desigur, despre eventuala teamă a demnitarilor locali PSD de a se angaja în proiecte ce ar deranja conducerea partidului, fermă susţinătoare a centralismului administrativ.

Aşadar, asistăm la iniţiative de cooperare pornite din teritoriu, într-un moment favorabil. Ele trebuie întâmpinate cu un optimism reţinut, aşa cum ar fi bine să privim orice forme de exercitare a autonomiei locale. Evident că, în momentul în care vom avea o imagine mai clară asupra profilului asocierilor de acest gen, vom putea analiza modul în care ele vor afecta regiunile de dezvoltare, structuri create în primul rând pentru a coagula eforturile locale în vederea absorbţiei de fonduri europene.

În mod normal, nu ar trebui să existe probleme. Orice primar sau preşedinte de consiliu judeţean care şi-a angajat comunitatea în astfel de „poligoane” de cooperare poate demonstra că are destule proiecte pentru a obţine finanţare europeană atât individual sau prin cooperare cu alţi actori din regiunea de dezvoltare, cât şi în cadrul noului mecanism. Pot apărea anumite probleme, dar ar fi o exagerare să afirmăm că astfel vor fi subminate regiunile de dezvoltare. Bilanţul acestora din urmă este mult sub aşteptări, dar aceasta este o altă temă de discuţie.

Ideal ar fi ca structurile de cooperare ce vor apărea în următoarele luni şi următorii ani să ia forme cât mai diverse, pentru că astfel vom vedea ce modele sunt preferabile. Ar trebui să existe un număr mai mare sau mai restrâns de participanţi? E mai bine ca marile municipii şi localităţile mai mici să se asocieze sau să constituie grupări separate? Ce se întâmplă dacă unul dintre participanţi îşi pierde interesul sau - spre exemplu, din motive ce ţin de politica de partid - încearcă să blocheze cooperarea? Şi lista întrebărilor de acest tip poate continua. Pe fond, însă, ar trebui să ne aşteptăm la eforturi de imitare şi învăţare, în sensul că experienţa „alianţelor” mai vechi ar putea fi utilizată de cele ulterioare.

Pentru aceasta, este nevoie de menţinerea unui cadru legislativ permisiv, fără amestecul arbitrar al puterii centrale. După cum se ştie, autorităţile de la Bucureşti şi grupurile de interese favorabile centralismului au folosit, în toţi aceşti ani, spectrul autonomiei maghiare pentru a menţine entităţile teritoriale într-o nejustificată stare de dependenţă. Acum, se încearcă prezentarea „alianţei” ardelene drept o manifestare a egoismului zonelor bogate din vestul ţării. Din fericire, în actualul context politic, e de neconceput ca guvernul să acţioneze pentru limitarea dreptului de asociere între municipalităţi.

Dacă reuşesc să se concentreze asupra unor obiective realizabile, cu împărţirea echitabilă a beneficiilor între participanţi, asocieri de tipul „Moldova se dezvoltă” pot contribui la o mai bună guvernare locală. Dar autorităţile din teritoriu, fie şi în condiţiile în care vor fi mai bine şi mai direct racordate la bugetul comunitar, vor rămâne dependente de fondurile guvernamentale în privinţa marilor investiţii, iar presiunile asupra Bucureştiului vor continua. Este de datoria guvernului să promoveze o dezvoltare echilibrată în plan teritorial. Nu trebuie să i se transmită mesajul că accesul marilor oraşe la finanţările europene îl scuteşte de responsabilităţi şi îi permite să continue dirijarea resurselor către locurile şi sectoarele în care interesele de partid sunt mai mari, iar clientela mai puternică.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Binele propriu şi răul altora

Nicolae GRECU

Binele propriu şi răul altora

La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

pr. Constantin STURZU

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

pulspulspuls

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

Caricatura zilei

Probleme între frați

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.