anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Mici secrete din stup și produsele stupului (P)

GALERIE
persoana-cu-ceai-in-mana-in-care-pune-miere
 • persoana-cu-ceai-in-mana-in-care-pune-miere
- +

“Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, omenirea ar avea aceași soartă în patru ani”
Albert Einstein

Aceasta este afirmația pe care Albert Einstein a făcut-o cu zeci de ani în urma, atrăgându-ne atenția asupra rolului important al albinelor în viața noastră. Aceste ființe minuscule și minunate în același timp, sunt creatorii unor produse miracol: produsele stupului.
Miere, polen, propolis și lăptișor de matcă - cunoscute ca și produsele stupului - au o complexitate a ingredientelor și a efectelor benefice pe care nici cele mai moderne laboratoare din lume nu le pot reproduce.
Și nici nu este cazul, cât timp avem la dispoziție sursa naturală de unde să le procurăm.

O comoara pentru întreaga familie

“Fie ca hrana ta să-ți fie medicament, iar medicamentul tău să fie hrană”
Hipocrate - părintele medicinei
Ceea ce Hipocrate și-a învățat discipolii în urmă cu peste 3500 de ani este valabil și acum. Cele mai valoroase alimente din lume - care nu doar hrănesc ci și vindecă organismul - se numesc generic, aliment-medicament.
Gândește-te la produsele stupului atât ca la niște alimente deosebit de prețioase, cât și la rolul lor curativ, de vindecare, pentru întreaga familie, indiferent de varsta.
Astfel, ai toate motivele sa le incluzi în alimentația zilnică a ta și a familiei tale.

Știai că produsele stupului:

 • Laptișor de matca, polen și miere sunt toate surse importante de energie naturală pentru organism? Aceste produse intră în categoria super-alimente:  vitaminizează, tonifică și echilibrează psihic. Sunt bogate în vitamine, minerale, aminoacizi, enzime și multe alte substanțe nutritive deosebit de valoroase pentru sănătatea noastră. 
 • Mai poartă și denumirea de hrană vie? Datorită compoziției proteice complete, bogate în elemente necesare creșterii și dezvoltării armonioase. 
 • În Germania, consumul de miere este de aproximativ 4 kg/an? Aceasta se pare ca este una dintre cele mai mari rate de consum din lume.
   

Știai că albinele: 

 • Au determinat dezvoltarea unei discipline numita apiterapie?  Prin studierea lor și a produselor rezultate s-a dezvoltat o forma de medicină alternativă prin care produsele apicole sunt folosite pentru prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni.
 • Sunt principalii polenizatori ai planetei? Albinele lucrătoare pleacă în căutare de nectar, zboară din floare-n floare depunand și preluând polenul pe perișorii care le acoperă corpul. Astfel se realizează polenizarea și există plante care nu pot să rodească în lipsa polenizarii. 
 • O albină este de 20 de ori mai puternică decât un cal? Ea poate deplasa chiar pe un plan înclinat, o greutate de 20 de ori mai mare decat propria greutate în timp ce calul poate să tracteze doar o greutate egală cu propriul corp. 

Familia dintr-un stup

Albinele sunt insecte incredibile, cu o viață socială complexă. Ele sunt esențiale pentru natură, pentru omenire și sunt responsabile de polenizarea majorității plantelor.
Într-un stup locuiește un singur roi de albine. Roiul este alcatuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucratoarele și trântorii.

Albinele lucrătoare alcătuiesc majoritatea populației, iar într-un stup pot să conviețuiască până la 80.000 și sunt toate femele, dar neputându-se reproduce. Albinele lucrătoare au grijă de regină, și practic efectuează toate sarcinile necesare pentru susținerea stupului. Durata lor de viață este relativ scurtă, aproximativ 30 zile.

Cauza principală de deces pentru o albină lucrătoare este epuizarea. Astfel, mușchii și aripile lor suportă doar un anumit timp de zbor, în general 800 km, în momentul atingerii acestui interval de zbor, se vor afla în incapacitatea de a mai zbura și de a mai avea grija de ele însele.

Regina - matca - trăiește între 3 și 5 ani (de la 36-60 de ori mai mult decat albina) și se hrănește exclusiv cu lăptișor de matcă. Matca este singura care depune ouă, de-a lungul anului, o matca prolifică depune până la 200.000 de ouă. Ouăle fertilizate vor deveni albine lucrătoare, iar cele ne-fertilizate devin trântori.

Trântorii - sunt în număr de câteva sute într-un stup. Deși puțini la număr, ei au un singur, dar important rol, acela de parteneri ai reginei. Durata de viață a unui trântor este foarte scurtă, pentru ca după împerechere abdomenul lor explodează ceea ce duce la o moartea rapidă.

Agricultura lumii depinde în proporție de peste 70% de aceste insecte, putându-se afirma că 70 din 100 de alimentele din natura pe care le consumăm (legume, fructe, cereale, plante medicinale) sunt datorate procesului de polenizare făcut de albine.

Institutul Earthwatch a concluzionat într-o dezbatere carea a avut loc la Royal Geographical Society din Londra că albinele sunt cele mai importante ființe vii de pe planetă.

 Din nefericire, odată cu această veste, oamenii de știință au făcut și un anunț alarmant: albinele au intrat în categoria insectelor cu risc crescut de dispariție.

Albinele din întreaga lume au dispărut în procent de până la 90%, conform studiilor recente, motivele fiind diferite în funcție de zone geografice, printre principalele motive fiind:
Defrișările masive, utilizarea pesticidelor în mod necontrolat și abuziv.

 • Schimbări suferite în structura solului care afectează dezvoltarea florilor și dispariția unor specii.
 • Numărul în scădere al apicultorilor.

V-am redat doar cateva din motivele pentru care ar trebui să apreciem atât produsele stupului cât și apicultura și pe cei care au făcut din această știință o profesie, o artă, un scop în viața!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alexandru LĂZESCU

De ce a produs atâta nervozitate la Bruxelles succesul Giorgiei Meloni în Italia? (II)

Alegerile din Italia accentuează tendința de a aduce valorile culturale și raporturile dintre Comisia Europeană și statele membre în centrul disputelor electorale viitoare din UE.

opinii

Dreptate en detail

Briscan ZARA

Dreptate en detail

Ceea ce este şi mai interesant e că fiind alese arbitrar, legile care garantează menţinerea dreptăţii pot fi la fel de uşor schimbate precum pelincile unui bebeluş. Sunt atâtea dreptăţi pe lume că ai de unde alege. Ceea ce ieri era ilegal, azi e chiar obligatoriu, ceea ce e azi împotriva legii, mâine poate fi permis sau chiar încurajat.

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Cristina DANILOV

Lupta micuţilor cu lupul fioros

Mulţi adulţi tratează fricile copiilor în mod condescendent. Ce dacă se teme, e normal, spunem, copilul va creşte şi totul va trece; sau - toţi ne-am temut cândva de ceva şi iată, am crescut şi nu ne-a mai mâncat lupul. Dar, în acelaşi timp, adulţii tac mâlc despre cât de multe necazuri le-a cauzat frica în copilărie, şi poate că şi acum, doar că ei au învăţat să le ascundă bine. 

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Mihai DORIN

Domnul Marga şi meandrele adevărului istoric

Indiferent de finalul războiului din Ucraina, abţinerea noastră de la acte revărsânde şi iresponsabile, chiar şi atunci când ştim că teritoriile răpite României rămân o rană deschisă, o ţară ca a noastră, dacă e ţară demnă şi nu accident al istoriei, nu poate abdica de la onoare şi solidaritate cu valorile lumii libere. Întrucât din credinţă şi asumarea acestor valori ne-am născut şi noi, ca naţiune şi stat. Nu Rusia ne-a fost naş, ci ideile şi valorile lumii libere.

pulspulspuls

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment politic va avea loc pe acoperişul hotelului “Europa” din Iaşi

Un experiment deosebit se pune la cale în filiala liberalilor ieşeni, o procedură extraordinară de măsurare a potenţialului politic al unor candidaţi. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.