De Business

Punem punctul pe știi

Micii de Avastar sfârâie la Pașcani pe cifre tot mai bune: afaceri în creștere. Ce spune Vasile Pleșca de intrarea pe piața mezelurilor

marți, 08 aprilie 2025, 15:03
2 MIN
 Micii de Avastar sfârâie la Pașcani pe cifre tot mai bune: afaceri în creștere. Ce spune Vasile Pleșca de intrarea pe piața mezelurilor

Întrebarea circulă tot mai des în industrie: intră sau nu Avastar Pașcani pe piața mezelurilor? Compania are deja o prezență solidă pe piața cărnii, iar rezultatele financiare sunt în creștere.

Deși cifrele firmei sunt dătătoare de optimism, omul de afaceri Vasile Pleșca, proprietarul Avastar, a afirmat recent, în emisiunea „Lumea Satului TV”, că deocamdată nu are în plan să intre pe segmentul mezelurilor.

Avastar este unul dintre principalii producători de carne din România, specializată în produse din carne de vită și porc. Compania este furnizor de materie primă pentru majoritatea procesatorilor din România.

„Nu, rămânem pe segmentul acesta”

„Nu, rămânem pe segmentul acesta. Noi facem câteva preparate din carne, însă doar prospături precum mici, cârnăciori, burgeri, marinate, nu produse procesate termic. Pe partea de procesat termic facem doar untură și jumări”, a precizat Vasile Pleșca, explicând că, pentru a face față cerințelor pieței de mezeluri, ar fi nevoie de o unitate de procesare mult mai mare.

Avastar deține o capacitate de tranșare, ambalare și depozitare de 2.500 de metri pătrați și o suprafață de producție de 5.000 de metri pătrați.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Anul trecut, Avastar a înregistrat o cifră de afaceri de 279,3 mil. lei (cca 56 mil. euro), în creștere cu aproximativ 15,7% față de 2023, când compania a raportat 241,3 mil. lei. Evoluția pozitivă s-a reflectat și în câștigul net, după cum reiese din datele disponibile la Ministerul Finanțelor. Profitul net a ajuns la 7,8 mil. lei în 2024, cu 56% mai mult decât în anul anterior, când compania raporta un profit net de 5 mil. lei.

 Se tranșează, în medie, aproximativ 300 de capete pe zi

În aceeași emisiune, Vasile Pleșca a făcut o trecere în revistă a parcursului companiei. Afacerea a început în anul 1994 cu un punct de sacrificare și câteva magazine proprii în care vindeau toată producția. În anul 1996 a fost deschisă o secție de preparate, care producea zilnic 2-3 tone de preparate la zi. Aceasta a fost închisă înainte de aderarea României la UE, în 2007, iar ulterior compania s-a concentrat pe activitățile de abatorizare, tranșare, ambalare, depozitare și distribuție.

În prezent, Avastar procesează carne de porc și vită, iar în medie se sacrifică zilnic 600 de capete de porc și 50-70 de capete de vită. Se tranșează, în medie, aproximativ 300 de capete pe zi.

 Compania a crescut pe toate planurile

Compania are propria flotă formată din aproximativ 80 de vehicule specializate pentru transportul de animale vii și carne refrigerată sau congelată, dar colaborează și cu alte firme pentru transportul de animale.

Cifrele din 2024 reprezintă cele mai bune rezultate financiare de la înființarea societății, în anul 1991, încoace. De asemenea, numărul mediu de angajați a crescut ușor, de la 245 în anul 2023 la 249 în anul 2024.

Etichete: gratar, mici, pascani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii