Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Micii legumicultori ieşeni au dat sume frumuşele din cauza gerului pe încălzire

GALERIE
rasadnita rosii daj (2)
  • rasadnita rosii daj (2)
- +

Beneficiarii din programul pentru tomate au preferat să mai ţină plantele în răsadniţe, pentru a economisi la cheltuielile pentru căldură.  Deoarece spaţiile trebuie încălzite cu lemne, în sobe special amenajate, pentru ca frigul de afară să nu afecteze răsadurile, agricultorii care se ocupă cu legumicultura nu-şi permit să încălzească serele. 

Costurile ar fi prea mari şi ar rămâne fără profit în urma comercializării, sau mai rău, ar ieşi în pierdere. „Plantele sunt încă în răsadniţă, abia de săptămâna viitoare încep să le planteze în solarii. Aceasta este o practică pentru a încălzi un spaţiu mai mic, vă daţi seama ce înseamnă să încălzeşti un solar întreg, câte lemne şi ce investiţie! La culturi nu avem, în urma gerurilor de zilele trecute, stricăciuni”, a precizat Laurenţiu Precup, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Iaşi (DAJ). Printre beneficiari se numără şi Cristian Dascălu, un tânăr agricultor în vârstă de 35 de ani din sat Podolenii de Sus, comuna Cozmeşti. S-a apucat de legumicultură în 2014 iar pe lângă cei 1.000 de metri pătraţi de solarii are şi 2 hectare de viţă de vie.

„De când semănăm şi până se termină cu frigul consum cam 1.200 de saci de rumeguş, pentru încălzirea răsadniţei. Sacul costă 13 lei, adică încălzirea mă ajunge 15.600 de lei, adică vreo 3.400 de euro. Încălzirea cu lemne ar costa tot ca atât, însă la lemne trebuie să stai să pui pe foc din două în două ore, pe când la rumeguş pui din opt în opt opre. Trebuie să ne mai odihnim şi noi! Suntem bucuroşi că banii din program ne ajută să acoperim rumeguşul”, povesteşte Cristian. Dacă ar fi să calculăm costurile pentru încălzire, observăm că ajung să depăşească preţul unei maşini second-hand, bună.  Bărbatul deţine două solarii a câte 500 metri pătraţi fiecare şi se pregăteşte să transfere, după ce se mai încălzeşte afară, firele firave din ghivece, direct în pământ. A fost în acest program şi anul trecut şi spune că banii de la stat sunt un real ajutor pentru ei. „Astăzi (n.r. ieri) semănăm afară gogoşarii roşii, galbeni, kapia, ardeii iuţi şi vinetele, cu care ieşim în mai pe piaţă”, mai spune ieşeanul pus pe treabă.

Conform datelor de la DAJ, cei mai mulţi beneficiari sunt din Târgul Frumos, aceasta fiind şi zona unde se găsesc cele mai multe solarii din judeţ. Aici locuiesc mulţi lipoveni, pentru care legumicultura este o tradiţie moştenită din familia în familie. În judeţul Iaşi există în prezent 100 de ieşeni înscrişi în program. Programul este adresat cultivatorilor de tomate în spaţii protejate care deţin o suprafaţă de minim 1.000 de metri pătraţi, care obţin o producţie de minim 2 kg de tomate pe metru pătrat şi care îşi asumă valorificarea producţiei în perioadele ianuarie- mai şi noiembrie – decembrie (în cazul sesiunii de toamnă).

Ajutorul de minimis prevăzut pentru acest sector în Programul de Guvernare este de 183 de milioane lei, reprezentând echivalentul în lei a sumei de 40 de milioane euro. Valoarea ajutorului este de 3.000 euro de beneficiar pe an, iar sumele se plătesc într-o singură tranşă. „La nivelul judeţului Iaşi programul tomate este unul de succes, pentru că din cele 117 persoane înscrise anul trecut, 75 au fost eligibile şi au primit cei 3.000 de euro. De asemenea, şi anul acesta sunt deja înscrise 100 de persoane, comparativ cu perioada anului 2017, când în prima perioadă de înscriere în program nu era nici o persoană înscrisă. Cu toate că Iaşul nu este bazin legumicol, cum este Galaţiul, programul merge bine iar oamenii sunt mulţumiţi de el”, a precizat Roxana Florea, purtătorul de cuvânt al DAJ. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri