anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Microsoft: Hackeri sponsorizaţi de GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, sunt în spatele unor atacuri de tip „ransomware”

GALERIE
microsoft
 • microsoft
- +

Dezvăluirea va stârni îngrijorări la Washington şi în capitalele europene că aliaţii care sprijină Ucraina împotriva invaziei Rusiei s-ar putea confrunta cu ameninţări cibernetice tot mai mari din partea Moscovei, comentează CNN. Polonia este membră NATO şi un canal-cheie pentru furnizarea de ajutor militar către Ucraina.

Hackerii au provocat „daune” la companii de transport şi logistică din Polonia şi Ucraina. Este un exemplu public rar al unui presupus atac cibernetic rus legat de război care provoacă daune într-o ţară membră NATO, dar amploarea pagubelor nu era clară, aşa că CNN a solicitat mai multe detalii de la Microsoft. Una din principalele agenţii de securitate cibernetică din Ucraina, Serviciul Special de Stat pentru Comunicaţii, a refuzat să comenteze, precizează CNN.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că un atac cibernetic ar putea declanşa clauza de apărare colectivă a NATO, celebrul Articol 5, care impune tuturor membrilor să riposteze la un atac asupra unui alt membru. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată şi nu este clar care este exact pragul de răspuns al NATO în spaţiul cibernetic.

Atacurile de tip ransomware legate de GRU semnalează „un risc sporit pentru organizaţiile care furnizează sau transportă în mod direct asistenţă umanitară sau militară în Ucraina”, au declarat într-un comunicat experţii de la Microsoft, care au colaborat direct cu guvernul ucrainean pentru a răspunde la atacurile informatice.

Grupurile de hackeri ruşi au dat o serie de atacuri cibernetice de când a început războiul, vizând reţelele guvernamentale şi economice ucrainene, o activitate care uneori se suprapune cu loviturile militare ale Rusiei. Dar atacuri cibernetice de mare impact, care să scoată din uz reţelele de energie sau alte reţele critice, nu s-au întâmplat până acum. Hacking-ul rusesc a jucat un rol mai degrabă periferic decât central, în eforturile Kremlinului de a dezmembra infrastructura critică ucraineană, au declarat oficiali americani şi ucraineni pentru CNN.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.