anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Investigaţie „Ziarul de Iaşi“: Cum se dă un tun cu 300 de hectare de pădure

Micul Dragnea de Iași. Pădurea Ciurbeşti, ”stoarsă” șmecherește de patronul Moulin Rouge

GALERIE
Barbu-Vaduva FOTO Olt Alert
  • Barbu-Vaduva FOTO Olt Alert
- +

Unul dintre cei mai controversaţi afacerişti din Iaşi, fostul patron de la Moulin Rouge, a dat lovitura vieţii lui după ce a pus mâna prin „metoda bătrânica“ pe o pădure de 300 ha

Boierul
 
Pădurea de la Ciurbeşti e printre cele mai mari suprafeţe forestiere compacte din apropierea Iaşului, cu o suprafaţă totală de aproximativ 300 de hectare. Bine conectată la infrastructura rutieră, situată la sud-est de centura Iaşului, fâşia verde, o minunată oază naturală, a aparţinut, în perioada interbelică, boierului Gheorghe Niculescu. A fost preluată de comunişti, în 1949, şi administrată de stat până în 2009, când, în urma unor procese succesive, a fost retrocedată norei boierului, o bătrână din judeţul Braşov pe nume Silvia Niculescu. În demersul său de a obţine averea socrului, Niculescu a fost sprijinită, în anii 2000 de un nume cunoscut în rândul muşteriilor care s-au învârtit, în ultimele două decenii, pe lângă feliile de tort imobiliare retrocedabile: avocatul Remus Moraru, aflat în prezent în puşcărie. Adevăratul beneficiar al afacerii a fost însă un afacerist controversat pe nume Barbu Văduva.
 
Nora 
 
După ce, la finele anului 2000, autorităţile i-au retrocedat mari suprafeţe de teren, printre care şi pădurea de la Ciurbeşti, Silvia Niculescu a ajuns unul dintre marii latifundiari ai Iaşului. Poate de aceea, în acea perioadă, când în toată ţară se făceau retrocedări dubiose, în anturajul său au început să apară tot felul de personaje cărora le mirosea a îmbogăţire facilă. 
 
Mai abil decât toţi s-a dovedit a fi Barbu Văduva, patronul Moulin Rouge, de pe strada Arcu, în trecut vestit loc de plăceri printre afacerişti, politicieni şi nu numai. Barbu a început să îi dea târcoale femeii după ce acesteia i s-a retrocedat pădurea de la Ciurbeşti. De menţionat că, anterior, prin Direcţia Silvică Iaşi, statul deţinea acolo cea mai mare fazănărie din Moldova, desfiinţată cu puţin timp înainte de retrocedare. 
 
În 2013, Silvia Niculescu a cedat total în faţa persuasiunii lui Văduva şi a fost de acord să îi doneze acestuia averea sa. Testamentul cu numărul 1067/22 mai 2013 avea să fie, după moartea din 2015 a femeii, documentul ce l-a ajutat pe Barbu Văduva să obţină toată pădurea de la Ciurbeşti. Silvia Niculescu nu a avut mari pretenţii în schimbul cedării averii sale către Barbu Văduva. „Fac această dispoziţie testamentară din convingerea că legatarul meu mă va îngriji şi întreţine, în caz de nevoie, iar la deces mă va înmormânta după obiceiul locului după credinţa creştin-ortodoxă. Peste ani, un nepot de-al Silviei Niculescu, Mugurel Bumbaru, avea să invoce în instanţă că Văduva nici măcar nu a înmormântat-o pe bătrână. Prea târziu, însă.
 
Pădurea 
 
Într-o declaraţie făcută la Judecătoria Iaşi, Barbu Văduva a spus că „s-a ocupat în mod constant de nevoile numitei Niculescu Silvia şi că, pentru a se bucura în timpul vieţii de un trai decent şi fără griji, a înmânat defunctei, urmare a tranzacţiilor perfectate, importante sume de bani“. 
După ce au intrat în posesia Silviei Niculescu şi, mai apoi, după moartea femeii, în patrimoniul lui Barbu Văduva, cele aproape 300 de hectare de teren de la Ciurbeşti au fost dezmembrate şi scoase la vânzare. În 2012, înainte de moartea femeii, alături de soţia Liliana, Văduva însuşi a cumpărat 7 hectare. Era cea mai valoroasă bucată de teren de acolo, cu cinci corpuri de clădire pe ea, şi anume fosta fazănărie. O adevărată minunăţie a naturii, numai bună pentru o reşedinţă discretă. Alte zeci de hălci de teren, mai mici sau mai mari, au fost, de asemenea, vândute sau sunt scoase la vânzare.
 
 
În stânga, pădurea văzuta din satelit, in mai 2019. În dreapta, schiţa suprafeţei cumpărată de Direcţia Silvică (FOTO)
 
Bucăţile de pădure cu potenţial, câteva zeci de hectare, au fost astfel valorificate, după cum reiese şi din schiţele cadastrale studiate de ziar, dar şi din mărturiilor unor surse din piaţă.
A rămas o suprafaţă de teren de 2.587.518 metri pătraţi, adică aproape 260 de hectare de fond forestier, greu de introdus în circuitul imobiliar, pentru care Barbu Văduva a căutat cumpărător. 
A găsit în august 2018: Direcţia Silvică Iaşi, instituţie în care Văduva mai ştia pe unul, pe altul. Tranzacţia a fost perfectată de notarul Gabriela Lungu, iar proprietatea a fost intabulată în aceeaşi perioadă, fară alte sarcini, în favoarea Romsilva RA, prin Direcţia Silvică Iaşi. Preţul de vânzare: 572.000 de euro, echivalentul a 2,65 de milioane de lei, bani viraţi de stat în contul lui Văduva la finele anului trecut. 
 
Recapitulare: După ce a hrănit şi oferit diverse sume de bani unei bătrâne din Braşov, afaceristul ieşean a pus mâna pe o pădure de 300 de hectare care până acum un deceniu aparţinea statului. În câţiva ani, pădurea a fost „dezbrăcată“ de aproximativ 30 de hectare situate aproape de căile de acces, care au fost vân­dute. Cea mai bună zonă, fosta făzănărie, adică şapte hectare, a rămas în posesia afa­ceristului şi a soţiei, iar restul pădurii a fost vândută înapoi statului cu aproape 600.000 de euro. 
 
Pădurarii 
 
Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, reprezentanţii Direcţiei Silvice ne-au confirmat suma cu care au cumpărat pădurea, dar şi suprafaţa exactă ce a reintrat în domeniul public. „Precizăm că amenajamentul silvic pentru suprafaţa cumpărată a fost elaborat printr-o unitatea specializată atestată de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, fiind valabil până în anul 2027, iar contravaloarea acestuia a fost suportată de către vânzător“, ne-a precizat Corneliu Parascan, directorul Direcţiei Silvice Iaşi. Acesta ne-a mai precizat că Romsilva avea drept de preemţiune asupra celor 260 de hectare de pădure deoarece acestea erau limitrofe fondului forestier al statului. Parascan a mai menţionat în răspunsul oferit ziarului că achiziţia a fost aprobată de conducerea Romsilva, în baza unei hotărâri a Consiliului de Administraţie a regiei. „Evaluarea terenului a fost realizată, în conformitate cu prevederile Metodologiei aprobate prin HG 118/2010, de către comisia de evaluare, numită la nivel judeţean, a cărei componenţă este aprobată prin decizia conducătorului structurii teritoriale de specialitate din subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. În urma parcurgerii procedurii de evaluare, conform Metodologiei precizate mai sus, comisia de evaluare a considerat oportună achiziţia terenului respectiv, decizia acesteia fiind supusă analizei Comitetului Director al Direcţiei Silvice Iaşi, care a hotărât transmiterea documentaţiei la Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva pentru aprobarea achiziţionării terenului“, ne-a mai precizat Parascan. 
 
Petrecerile 
 
Am încercat să obţinem un punct de vedere, ieri, telefonic, şi de la Barbu Văduva. După ce i-am spus că ne interesează tranzacţia pădurii de la Ciurbeşti, acesta s-a scuzat că e la volan şi ne-a rugat să revenim. Ulterior, n-a mai răspuns la telefon. 
Barbu Văduva derulează în prezent afaceri şi în judeţul Olt, acolo unde este un nume cunoscut printre autorităţile locale şi judeţene. Văduva a ridicat două cartiere rezidenţiale în Slătioara, pe un amplasament de 50 de hectare asupra căruia planează suspiciuni de ilegalitate, fiind şi un proces pe rol an acest sens. E vorba de un teren ajuns în circuitul civil tot printr-o retrocedare, obţinută în primă fază de fosta judecătoare ieşeană Camelia Acrâşmăriţei. 
Dincolo de afacerile cu terenuri pe care le derulează, lui Barbu Văduva îi place şi viaţa. Afaceristul de 65 de ani a fost implicat într-un scandal, săptămâna trecută, în Cafeneaua Piaţa Unirii. Evenimentul, ce ne-a fost relatat de martori, s-a stins după ce firma de pază a clubului a descins pentru a linişti apele, nefiind nevoie de intervenţia Poliţiei, care ne-a infirmat prezenţa la faţa locului. Conform martorilor, Văduva ar fi făcut scandal de la o tinerică ce i s-a părut provocatoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.