Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mielopatia cervicală se produce prin îngustarea canalului cervical

GALERIE
DR. DABIJA-NEURO
  • DR. DABIJA-NEURO
- +

Cristina Lungu, Iași: ”Mătușa mea locuiește în Suceava, are 63 de ani, este singură și, în urma unui examen RMN, făcut ca urmare a unui accident casnic, medicul radiolog i-a spus că are stenoză cervicală congenitală, explicându-i că s-a născut cu canalul cervical îngustat care, în plus, prezintă și o componentă degenerativă de la vârstă. În acest context, medicul de familie i-a recomandat să meargă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași pentru un consult amănunțit, cu atât mai mult cu cât mătușa mea prezintă o ușoară nesiguranță în ce privește păstrarea echilibrului. Eu am citit pe internet și am văzut că un astfel de diagnostic se poate complica, dar nu am înțeles foarte clar care este mecanismul și ce se poate face”.

Dr. Marius Dabija, medic primar neurochirurg, Director medical al Spitalului Clinic de Neurochirurgie Iași: ”Măduva spinării începe la baza creierului și se continuă prin canalul osos al regiunilor cervicală și dorsală, terminându-se în regiunea lombară superioară printr-un mănunchi de fibre nervoase individuale numite „coadă de cal”. 

La nivel cervical măduva spinării conține fibre care transportă impulsuri către membrele superioare și inferioare, torace, abdomen, sfinctere etc.
Practic, canalul spinal este un tub osos închis în care este situată măduva spinării. În mod normal, există un spațiu lichidian de câțiva milimetri care înconjoară măduva spinării protejând-o de traumatisme și permițând mobilitatea canalului spinal cervical. 

Însă, sunt persoane care se nasc cu un canal cervical îngust care, în termeni medicali se traduce prin "stenoză cervicală congenitală". De cele mai multe ori, aceste persoane nu știu că au o astfel de problemă până când sunt puse în situația de a face investigații imagistice. Și aici vorbim de cauze de natură traumatică, procese virale, maladii autoimune sau inflamatorii, procese degenerative de tipul spondilozei cervicale și a herniei de disc cervicală. 

Ca și în cazul dumneavoastră, canalul spinal cervical se poate stenoza din cauza schimbărilor degenerative survenite la nivel osteo-articular. 

Osteofiții, protruziile discale, hipertrofiile ligamentare pot apărea în timp și pot produce îngustarea canalului spinal cervical. În anumite cazuri, spațiul lichidian din jurul măduvei spinării poate fi redus considerabil, astfel încât măduva spinării poate fi strangulată.

Sindromul clinic care rezultă din întreruperea transmiterii normale a impulsurilor se numește „mielopatie”. Iar mielopatia cervicală cauzată de procesele degenerative se numește "mielopatie cervicală spondilotică".

Din motive anatomice, mielopatia cervicală se asociază cu disfuncții la nivelul membrelor superioare și inferioare cât și cu incontinență urinară și fecală.

Simptomele depind de nivelul și de gradul compresiei. Pot apărea furnicături, pierderea mișcărilor fine la nivelul mâinilor, mers dificil și spasticitate la nivelul membrelor inferioare, pierderea echilibrului, senzații imperioase de urinare. 

Durerea cervicală poate fi prezentă dar, de cele mai multe ori, nu este foarte importantă.

Durata de timp de la apariția simptomelor la progresia lor este variabilă de la o persoană la alta. 

Pe de altă parte, rata de progresie a simptomelor individuale se poate schimba în decursul timpului, perioade de progresie relativ rapidă a mielopatiei alternând cu perioade de acalmie sau de minimă progresie.

Pentru un diagnostic de certitudine medicul dumneavoastră ar putea recomanda CT scan, mielo-CT scan sau RMN. Examinarea de elecţie în fața unei suspiciuni de stenoză cervicală asociată cu mielopatie este Rezonanța magnetică (RMN). Ea va pune în evidență atât gradul, cauza şi tipul stenozei cât şi gradul de afectare medulară (mielopatia imagistică). Doar așa se va putea pune un diagnostic corect și va fi posibilă adoptarea unei conduite terapeutice corecte și adaptate fiecărei situații în parte.

Cheia tratamentului mielopatiei cervicale este de a se îndepărta presiunea asupra măduvei spinării. În mod normal, chirurgia se face pentru a împiedica progresia simptomelor. Însă, ameliorarea neurologică se poate produce sau nu. Este important să discutați prognosticul dumneavoastră cu medicul neurochirurg, înaintea luării unei decizii chirurgicale.

Procedurile chirurgicale de decompresie a măduvei spinării includ aborduri cervicale anterioare (discectomie cervicală anterioară cu fuziune, corpectomie cervicală anterioară cu fuziune), aborduri cervicale posterioare ( laminectomie, laminectomie și fuziune, laminoplastie) și aborduri cervicale combinate anterior și posterior.

Fiecare dintre aceste tehnici vor fi discutate de medicul neurochirurg cu pacientul, căruia i se va explica în detaliu întreaga procedură. 
În mod normal, procedura chirurgicală este aleasă în funcție de localizarea stenozei, de alinierea coloanei vertebrale spinale și de mulți alți factori biomecanici și nu numai.

De aceea, sfatul meu este ca ruda dumneavoastră să ia legătura cu un medic neurochirurg și, împreună, să stabilească pașii pe care trebuie să îi urmeze pentru a găsi cea mai bună soluție”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri