Migraţia creierelor se face cu clasa: 103 dintre cei mai buni elevi ieșeni de clasa a XII-a au decis să plece la universităţi din Vest
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Migraţia creierelor se face cu clasa: 103 dintre cei mai buni elevi ieșeni de clasa a XII-a au decis să plece la universităţi din Vest

GALERIE
targ absolventi liceu
  • targ absolventi liceu
- +

Și în acest an, Iaşul va pierde o bună parte dintre cei mai buni absolvenţi de liceu: peste 100 dintre ei au decis să aplice pentru universităţi din străinătate. Trei sferturi dintre ei au ales Marea Britanie, pentru modul accesibil de a-şi finanţa plata taxelor. Multe universităţi britanice acceptă semnarea unui contract de împrumut, taxele de circa 9.000 de lire pe an urmând a fi plătite după absolvirea facultăţii şi după angajare, câte 10% pe an. De la colegiile de elită putem spune că se pleacă în afară efectiv „cu clasa“: 34 de elevi de la „Negruzzi“ sau 30 de elevi de la Naţional. Nu toţi aceştia sunt copii din familii cu stare materială: printre aplicanţi sunt şi elevi sau eleve care muncesc, sau au muncit încă din liceu, ca să se întreţină.

Marea Britanie este destinaţia preferată pentru mulţi dintre elevii de clasa a XII-a care se pregătesc să dea bacalaureatul în vară. De la şcolile din Iaşi, nu mai puţin decât 103 tineri îşi doresc să studieze în străinătate, aplicând deja, dintre care cei mai mulţi, în jur de 70, la universităţi renumite din Marea Britanie. Numărul celor care aleg să plece rămâne constant de la an la an, anul trecut reuşind să se înscrie la universităţi de peste hotate în jur de 70 de absolvenţi, din cei peste 100 care şi-au dorit şi au aplicat. Anul acesta, cei mai mulţi dintre elevii de-a XII-a care vor să plece sunt de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, de unde au aplicat pentru universităţi din Occident 34 de elevi de clasa a XII-a. Este vorba, dacă ar fi să-i punem laolaltă, de echivalentul a mai bine de o clasă întregă, care alege astfel să plece să studieze în afară. Dintre aceştia, o parte au primit deja acceptul, alţii încă aşteaptă.

„Vreau în Franţa. Îmi place ţara“

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la Colegiul Naţional din Iaşi, unde nu mai puţin de 30 de elevi au aplicat deja pentru una din universităţile din afară. Majoritatea sunt pentru Anglia. Un număr foarte mic, doar câte un elev, a aplicat la universităţi din Rusia, din Olanda ori din Italia. Vlad Grigorescu, de exemplu, învaţă la Colegiul Naţional din Iaşi şi vizează un domeniu spre care absolvenţii de liceu se duc mai rar în străinătate, anume Dreptul. Vlad se numără printre puţinii care au ales o altă ţară, ca să studieze această ştiinţă.

„Am aplicat pentru Universitatea din Lille, Franţa, la Drept, şi mi-am trimis deja dosarul pe 28 martie. Există o procedură, şi mi-au confirmat că au primit dosarul şi că e complet, acum aştept să văd dacă mă acceptă. La liceu sunt la filologie, intensiv limba engleză, dar franceza este o limbă pe care o stăpânesc mai bine. Şi îmi place şi ţara foarte mult, am fost acolo... De asemenea, sunt olimpic la istorie, mă pasionează legislaţiile, şi cred că Dreptul este o soluţie. M-a tentat la un moment dat să rămân în ţară, dar Franţa mi s-a părut că are o deschidere mai bună spre Occident“, spune Vlad. Şi de la Colegiul „Emil Racoviţă“ un număr relativ mare, dar ceva mai mic decât de la celelalte colegii de elită din oraş, vor să plece să studieze în Occident. Astfel, un număr de 18 elevi aşteaptă un răspuns afirmativ de la universităţile la care au aplicat. La fel, şi 14 elevi de la Colegiul „Mihai Eminescu“. 

„Eu şi doi colegi vrem să ne deschidem o companie în Anglia“

Dragoş Frunză este un alt elev care, foarte probabil, va pleca din toamnă spre Marea Britanie. Învaţă la Colegiul „Eminescu“ şi vrea să studieze în domeniul matematicii, deoarece îl pasionează statisticile. „Am aplicat pentru King’s College London şi pentru Imperial College London, dar cred că voi alege King’s college, deoarece cred că mi se potriveşte mai bine. Principiul de la care am plecat a fost să ajung la una din cele mai bune universităţi din lume. Vreau să aprofundez în domeniul matematicii aplicate, iar acolo am mai multe şanse, fiind un domeniu mai dezvoltat decât la noi în ţară. Dacă voi rămâne acolo după studii ori mă voi întoarce, depinde foarte mult de ce se va întâmpla în timpul facultăţii. Eu şi încă doi colegi de clasă, care merg şi ei în Anglia la studii, vrem să ne deschidem o companie acolo, însă pentru început avem nevoie de capital“, a declarat Dragoş, care deja are planurile puse pe hârtie şi pentru o carieră de succes.

„Am făcut un împrumut, plătesc după angajare“

Tot în Anglia va pleca şi Bianca Altan, de la Colegiul „Mihail Sadoveanu“ din Paşcani. Aceasta a fost deja admisă la Universitatea Essex, unde va studia Criminologia. „Eu am căutat acest domeniu şi în ţară, am găsit ceva asemănător la Bucureşti, însă eu mi-am dorit să plec în străinătate să studiez. Mă gândesc că acolo o să-mi dezvolt capacitatea de a înţelege oameni noi şi culturi noi. Am aplicat, am fost admisă, condiţia este să iau minim 8 la bacalaureat, şi sper că nu va fi asta o problemă! Am făcut un împrumut pentru primul an, facultatea costă 9.000 de lire, şi voi plăti la începutul fiecărui an, tot dintr-un împrumut ca cel de acum, iar banii îi dau înapoi în rate după angajare. E ok, pentru că ei nu te constrâng să rămâi acolo să munceşti, poţi lucra oriunde atâta timp cât tu îţi plăteşti rata. Îmi mai place că, după cei trei ani ,pot aplica pentru încă un an în care să studiez într-o ţară din afara UE. Aş vrea să merg în Japonia, deoarece îmi doresc de vreo doi ani să ajung acolo. În Anglia am fost vara trecută, am lucrat la un magazin, şi cred că e o ţară cu care mă pot obişnui“, mărturiseşte Bianca. De la aceeaşi şcoală, Colegiul „Sadoveanu“ din Paşcani, îşi doresc să studieze în străinătate 8 elevi, din care trei au primit deja un răspuns favorabil.

„Banii de studii îi dau înapoi câte 10% pe an“

Şi de la Colegiul „Grigore Moisil“ (Liceul de Informatică) se pregătesc pentru plecare tot 8 elevi, în domenii ce vizează în special disciplinele informatică şi matematică. Unul dintre elevi însă vrea să studieze un domeniu cu totul nou. Alexandra Croitoru a aplicat pentru Universitatea Bradford din Anglia. Alexandra îşi doreşte să studieze Biomedicina.

„Vreau să continui pe medicină, îmi doresc de când eram mică. La liceu am ales mate-info pentru că de aici pot să plec la orice facultate. De la universitatea din Anglia am primit deja răspunsul, şi am fost acceptată. Cel mai probabil, voi sta în chirie acolo. Facultatea costă 9.000 de lire pe an, şi voi plăti printr-un împrumut, pe care trebuie să-l dau după absolvire înapoi, câte 10% pe an. Asta în condiţiile în care o să câştig peste 21.000 de lire pe an. Ratele sunt mici, pentru că ei merg pe ideea că educaţia este mai importantă. Sunt singura din şcoală care merg în acest domeniu, am terminat cu dosarul, iar acum ei aşteptă să dau bacalaureatul şi să le trimit diploma. Apoi voi rezolva cu împrumutul şi înscrierea la facultate“, ne spune Alexandra Croitoru.

Şi la Liceul „Dimitrie Cantemir“ există un elev care a aplicat pentru o universitate din Anglia, al cărui nume secretariatul nu a vrut să ni-l comunece. Acest elev încheie astfel lista celor 103 elevi ieşeni care vor termina liceul peste două luni şi care au aplicat deja pentru a studia la o universitate din afara. De regulă, circa trei sferturi dintre ei sunt admişi la aceste universităţi. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.