Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Miguel Diaz-Canel, reales preşedinte al Cubei în al doilea şi ultimul mandat

GALERIE
Miguel_Diaz-Canel
  • Miguel_Diaz-Canel
- +

Miguel Diaz-Canel, singurul candidat al Partidului Comunist Cubanez (PCC, unic), a fost reales, fără vreo surpriză, de către 97,66% dintre cei 470 de membri ai Adunării Naţionale, în al doilea şi ultimul mandat de preşedinte al Cubei - o ţară în care opoziţia este ilegală -, a anunţat preşedintele Adunării Naţionale Esteban Lazo, relatează AFP.

Miguel Diaz-Canel este primul civil care a preluat frâiele ţării în 2018, după preşedinţiile fraţilor Fidel (1926-2016) şi Raul Castro, în vârstă de 92 de ani, în urma triumfului Revoluţiei cubaneze în 1959.

”Având în vedere rezultatul anunţat, îl declar pe Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez preşedinte al Republicii”, a declarat miercuri preşedintele Adunării Naţionale Esteban Lazo, în prezenţa lui Raul Castro. El a fost însărcinat să accelereze reforma economică iniţiată de către predecesorul şi mentorul său politic Raul Castro (2008-2018).

Însă nu a fost capabil să oprească criza cu care se confruntă Cuba începând din 2018. Este vorba despre cea mai gravă criză din ultimii 30 de ani, cu penurii de hrană, medicamente şi carburant, din cauza unei consolidări a embargoului impus de către Statele unite Cubei în 1962 şi consecinţelor pandemiei covid-19, împotriva căreia Guvernul a luptat cu vaccinuri concepute şi dezvoltate în ţară.

La începutul lui 2021, el a implementat o vastă reformă monetară şi a pus capăt parităţii de un dolar un peso cubanez, care dăinuia de decenii, care a provocat distorsiuni importante în economia cubaneză. El a încurajat munca independentă şi a autorizat întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), dar aceste măsuri s-au dovedit insuficiente în ameliorarea situaţiei economice.

”El n-a făcut o tranziţie completă şi globală către o economie mixtă”, apreciază un expert cubanez în relaţii internaţionale din Statele Unite, Arturo Lopez-Levy. ”Anumite schimbări economice (prevăzute) nu au avut loc, iar altele au lăsat mult scepticism în privinţa punerii lor în aplicare”, apreciază el.

Reforma monetară a provocat o spirală inflaţionistă şi o devalorizare puternică a pesoului, care au cauzat o nemulţumire puternică în rândul populaţiei. Moneda cubaneză s-a depreciat în doi de la 24 la 120 de peso un dolar la cursul de schimb oficial, însă pe piaţa neagră este cotat cu 185 de peso dolarul.

Miguel Diaz-Canel s-a declarat ”nemulţumit” de faptul că nu a putut ”promova o mulţime de acţiuni mai eficiente în rezolvarea acestor probleme” economice, într-un interviu recent, la Havana, acordat postului libanez de televiziune al-Mayadeen, considerat apropiat Siriei şi Iranului.

Opozantul Manuel Cuesta consideră că ”evidenţa” ”realegerii” lui Miguel Diaz-Canel intervine ”în mijlocul unei duble crize economice (şi anume) a modelului şi a puterilor politice de stat însărcinate să găsească soluţii adecvate”.

Unul dintre ”puţinele succese” ale lui Miguel Diaz-Canel a fost ”tranziţia către un regim condus de către o nouă generaţie, născută după 1959, care nu poartă numele lui Castro”, apreciază Jorge Duany de la Universitatea Internaţională din Florida.

El subliniază că ”cel mai mare eşec al acestuia a fost proasta gestionatre a manifestaţiilor” din iunie 2021, cele mai importante de pe insulă din 1959. Ele s-au soldat cu un mort şki zerci de răniţi. Peste 1.300 de persoane au fost arestat, iar aproape 500 au fost condamnate la pedepse de până la 25 de ani de închisoare, potrivit organizaţiei de apărarea drepturilor omului Cubalex, cu sediul la Miami.

Această criză a antrenat un exod fără precedent al unui număr de peste 300.000 de cubanezi numai în 2022. Miguel Diaz-Canel a ştiut să tragă sforile tranziţiei între generaţia istorică şi cea pe care o reprezintă, însă, potrivit lui Arturo Lopez-Levy, el a fost prin în capcana propriului slogan, potrivit căruia el reprezintă ”continuitatea”, în pofida faptului că ”ceea ce cere ţare (...) este o schimbare continuă”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri