Mihai Chiper şi Liviu Antonesei îşi lansează cărţile la "Arca lui Gutenberg"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Mihai Chiper şi Liviu Antonesei îşi lansează cărţile la "Arca lui Gutenberg"

GALERIE
mihai chiper memorie si uitareliviu antonesei paideia
  • mihai chiper memorie si uitare
  • liviu antonesei paideia
- +

Volumul semnat de colaboratorul Ziarului de Iaşi, Mihai Chiper, „1848: Memorie şi uitare în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX”, va fi lansat vineri de la ora 14 în Sala Paşilor Pierduţi.

Două dintre cele mai noi apariţii sub egida Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor fi lansate în cursul zilei de mâine. Este vorba de „1848: Memorie şi uitare în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX”, de Mihai Chiper, şi „Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei”, de Liviu Antonesei. Acestea vor fi lansate în cadrul Târgului de Carte şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, ce are loc până duminică, în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Lansarea volumului „1848: Memorie şi uitare în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX” are loc de la ora 14 şi va fi prezentat de Alexandru Florin Platon. Volumul reprezintă un studiu monografic care se încadrează în domeniul noii istorii culturale şi propune o perspectivă sistematizatoare a posterităţii revoluţiei paşoptiste din Moldova şi Ţara Românească. „Anului 1848 i-a fost recunoscută contribuţia la crearea unei culturi politice moderne, evidenţiată nu doar la nivel discursiv, ci şi printr-un spectru larg de ceremonii. Aniversările, funeraliile, pelerinajele şi negocierea panteonului naţional ne avertizează că această memorie socială nu s-a modelat de la sine, fiind, în mare parte, rezultatul unei tradiţii inventate, direcţionate şi exploatate. Înţelegându-i resorturile, vom evita, pe viitor, capcanele instrumentării şi politizării istoriei”, a declarat autorul Mihai Chiper.

Colaborator al Ziarului de Iaşi, Mihai Chiper este doctor în istorie şi cercetător ştiinţific în cadrul departamentului de Istorie culturală a Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" al Academiei Române Filiala Iaşi. Este autorul monografiei „O societate în căutarea onoare. Duel şi masculinitate în România (1859-1914)”, apărută în 2012 la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Tot mâine, de la ora 16.30, va avea loc şi lansarea volumului „Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei”, de Liviu Antonesei. Volumul reprezintă un preambul la studiul ştiinţelor educaţiei, generale şi speciale, încercând să contureze, în primul rând, condiţiile de existenţă ale acestor discipline, de la pedagogia generală la disciplinele mai tehnice, care se ocupă de proiectarea proceselor educative, evaluarea acestora sau pilotajul sistemelor de educaţie. Lucrarea îşi propune să introducă pedagogia în dezbaterea modernă privind omul şi cultura.

Liviu Antonesei, licenţiat în psihologie-sociologie al Universităţii din Iaşi (1976), doctor în ştiinţele educaţiei al aceleiaşi universităţi (2000), este profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, specializat mai ales în disciplinele Introducere în ştiinţele educaţiei, Metodologia cercetării educaţiei, Management educaţional şi Antropologia educaţiei. A publicat volumele: „Paideia. Fundamentele culturale ale educaţiei”, (Polirom, Iaşi, 1996), „Nautilus. Structuri, momente şi modele în cultura interbelică”, (Cronica, Iaşi, 1999), „Managementul universitar. De la viziunea conducerii la misiunea de succes”, „O introducere în pedagogie. Dimensiunile axiologice şi transdisciplinare ale educaţiei”. Liviu Antonesei este de asemenea un scriitor consacrat, publicând peste zece volume de eseuri literare şi filosofice, poezie şi proză, şi un activ publicist civic şi cultural, realizator de emisiuni radio şi TV, titular de rubrici la cotidiene locale şi naţionale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.