Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mihai Chirica (PSD) şi Marius Bodea (PNL) au pornit cursa oficală spre Primăria Iași

GALERIE
chirica si bodea
  • chirica si bodea
- +

Primarul interimar Mihai Chirica şi-a anunţat ieri oficial candidatura la ale­gerile locale din luna iunie. Într-o de­claraţie acordată „Ziarului de Iaşi“, edilul a precizat că speră într-o „competiţie corectă, bazată pe principii şi proiecte“. Principalul contracandidat al lui Chirica la primărie este liberalul Marius Bodea, şeful aerogării ieşene. 

„Proiectul meu va fi deschiderea spre comunitate“

Dacă Marius Bodea și-a anunțat oficial candidatura săptămâna trecută, când am prezentat-o şi noi în ziar pe larg, anunţul lui Chirica a venit ieri, la o zi după o întâlnire a liderilor PSD la Piatra Neamţ, în care s-a abordat tema candidaturilor în alegeri.

La sfârşitul întâlnirii, inclusiv şeful PSD Liviu Dragnea l-a nominalizat pe Chirica drept candidat la Primăria Iaşi. „Cu siguranţă, voi candida pentru că e o poziţie onorantă. Am o agendă de proiecte, nu vrea să o divulg chiar acum. Toate acţiunile punctuale pe care le-am gândit au ca principiu deschiderea spre comunitate. Nu trebuie să fie proiectul meu, nu trebuie să scrie numele meu, ci trebuie să fie pro­iectul comunităţii pe care să-l duc mai departe. Asta înseamnă, într-adevăr, intrarea într-o nouă etapă a demo­craţiei, în care comunitatea este principala sursă care îţi defineşte ori pas pe care vrei să-l faci“, a declarat primarul interimar.

El a adăugat că ieşenii merită „multă atenţie, răbdare, corectitudine şi foarte multă muncă“. „Trebuie să ur­măreşti interesele lor şi nu pe ale tale“, a precizat Chirica. Întrebat despre competiţia cu Bodea, primarul interimar a subliniat că îşi doreşte să fie una „corectă şi dreaptă“. „Eu sper într-un singur lucru: vreau, în primul rând, să fie o competiţie corectă în care să ne regăsim fiecare acolo unde ne este locul, în care să încercăm chiar să spunem lucrurile corecte către ieşeni. Cred că ieşenii s-au săturat de ipocrizie şi să fie minţiţi“, a susţinut Chirica.

El a adăugat că mizează pe o campanie electorală după exemplul competiţiilor din vestul Europei. „Nu voi folosi cuvinte triviale, nu voi aduce acuzaţii nefondate, ci, pur şi simplu, voi încerca să fiu normal pentru un ieşean într-un oraş academic. Nu voi apela la metode ne­cinstite. Trebuie să arătăm, măcar după exemplul Europei de Vest, că o competiţie politică poate fi una co­rectă şi dreaptă, bazată pe proiecte şi principii. Proiecte pe care să simţi că le poţi duce, nu să începi să inventezi aiureli ca apoi să spui că nu se poate sau să cauţi un alt vinovat“, a mai spus Chirica.

Intrarea în cursa electorală a social-democratului era anticipată încă din mai 2015, odată cu arestarea preventivă a primarului suspendat Gheorghe Nichita, dar Chirica a evitat să se pronunţe oficial pe aceast temă. Primarul interimar a subliniat că nu va avea un eveniment de lansare a candidaturii. „Nu ştiu dacă e nevoie de o lansare de candidatură, eu sunt mai discret. Îmi place să-mi fac treaba, nu să stau neapărat agăţat de coada unui avion“, a declarat Chirica, cu aluzie la con­tracandidatul său. Bodea nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În afară de cei doi, la primăria Iaşului ar mai putea candida deputatul Petru Movilă (PMP) şi Andrei Postolache („Pentru Iaşi“). Deo­camdată, niciunul dintre aceştia nu a făcut un anunţ oficial. 

CV-ul lui Chirica

În vârstă de 44 de ani, Mihai Chirica lucrează în primărie din iunie 2002. Iniţial, a fost inspector de specialitate, apoi a condus Direcţia Tehnică a muni­cipalităţii, fiind sprijinit în acest sens de către fostul primar Constantin Simirad. În 2012, Chirica a fost sprijinit de primarul suspendat Gheorghe Nichita pentru funcţia de viceprimar.

Din mai 2015, Chirica este primar interimar, în contextul în care Nichita nu-şi poate exercita atribuţiile. Înainte de a ajunge în pri­mărie, Chirica a lucrat, în perioada iulie 1996 - iunie 2002, la firma de construcţii Conest, pe un post de inginer. Pe parcursul anului 1995, timp de câteva luni, a des­făşurat şi o activitate de cercetare la Staţiunea de cercetare „Stejarul“ din Piatra Neamţ. Chirica a absolvit, în 1990, Colegiul Naţional, iar în 1995 a obţinut o diplomă de inginer la Uni­ver­sitatea „Al.I. Cuza“ în domeniul ingine­riei geologice şi geofizică, fiind şi şef de promoţie.

Chirica a făcut şi studii de masterat (1995 - 1996: specialitatea Inginerie Geologică şi Geofizică; 2006 - 2007: specialitatea Inginerie Geoteh­nică). În 2007, a început şi studii de doctorat („Contribuţii privind dinamica şi monitorizarea alunecătorilor de teren - cu referire la municipiul şi judeţul Iaşi“), studii pe care însă nu le-a finalizat. Totodată, în perioada 2005 - 2007 a urmat studii la şcoala MBA de la Uni­versitatea Tehnică „Gh. Asachi“, specialitatea management organizaţional, dar nu şi-a susţinut disertaţia.

Chirica a fost manager la mai multe proiecte implementate de municipalitate precum construirea de poduri peste Bahlui, pasajul Hala Centrală şi Piaţa Agroali­mentară, realizarea de locuinţe sociale, reabilitarea termică a unor blocuri, reabilitarea monumentului Râpa Galbe­nă, extinderea de reţele de canalizare în municipiul Iaşi, reabilitarea de străzi, modernizarea sistemului de termoficare, înfiinţarea ma­nagementului integrat al deşeurilor, refacerea infrastructurii din zona cultu­rală, istorică şi turistică a Iaşului şi altele. Primarul interimar este autorizat pentru dirigenţe de şantier, acreditat pentru formarea de competenţe profesionale, expert evaluator, acreditat manager de proiecte şi mediator autorizat înregistrat în Camera Mediatorilor. În propriul CV, Chirica se autocaracterizează un „bun organizator şi rezistent la stres“. Tot­odată, afirmă că are capacităţi de comunicare, spirit de echipă şi este inovator. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri