Mihai Chirica (PSD) şi Marius Bodea (PNL) au pornit cursa oficală spre Primăria Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Mihai Chirica (PSD) şi Marius Bodea (PNL) au pornit cursa oficală spre Primăria Iași

GALERIE
chirica si bodea
  • chirica si bodea
- +

Primarul interimar Mihai Chirica şi-a anunţat ieri oficial candidatura la ale­gerile locale din luna iunie. Într-o de­claraţie acordată „Ziarului de Iaşi“, edilul a precizat că speră într-o „competiţie corectă, bazată pe principii şi proiecte“. Principalul contracandidat al lui Chirica la primărie este liberalul Marius Bodea, şeful aerogării ieşene. 

„Proiectul meu va fi deschiderea spre comunitate“

Dacă Marius Bodea și-a anunțat oficial candidatura săptămâna trecută, când am prezentat-o şi noi în ziar pe larg, anunţul lui Chirica a venit ieri, la o zi după o întâlnire a liderilor PSD la Piatra Neamţ, în care s-a abordat tema candidaturilor în alegeri.

La sfârşitul întâlnirii, inclusiv şeful PSD Liviu Dragnea l-a nominalizat pe Chirica drept candidat la Primăria Iaşi. „Cu siguranţă, voi candida pentru că e o poziţie onorantă. Am o agendă de proiecte, nu vrea să o divulg chiar acum. Toate acţiunile punctuale pe care le-am gândit au ca principiu deschiderea spre comunitate. Nu trebuie să fie proiectul meu, nu trebuie să scrie numele meu, ci trebuie să fie pro­iectul comunităţii pe care să-l duc mai departe. Asta înseamnă, într-adevăr, intrarea într-o nouă etapă a demo­craţiei, în care comunitatea este principala sursă care îţi defineşte ori pas pe care vrei să-l faci“, a declarat primarul interimar.

El a adăugat că ieşenii merită „multă atenţie, răbdare, corectitudine şi foarte multă muncă“. „Trebuie să ur­măreşti interesele lor şi nu pe ale tale“, a precizat Chirica. Întrebat despre competiţia cu Bodea, primarul interimar a subliniat că îşi doreşte să fie una „corectă şi dreaptă“. „Eu sper într-un singur lucru: vreau, în primul rând, să fie o competiţie corectă în care să ne regăsim fiecare acolo unde ne este locul, în care să încercăm chiar să spunem lucrurile corecte către ieşeni. Cred că ieşenii s-au săturat de ipocrizie şi să fie minţiţi“, a susţinut Chirica.

El a adăugat că mizează pe o campanie electorală după exemplul competiţiilor din vestul Europei. „Nu voi folosi cuvinte triviale, nu voi aduce acuzaţii nefondate, ci, pur şi simplu, voi încerca să fiu normal pentru un ieşean într-un oraş academic. Nu voi apela la metode ne­cinstite. Trebuie să arătăm, măcar după exemplul Europei de Vest, că o competiţie politică poate fi una co­rectă şi dreaptă, bazată pe proiecte şi principii. Proiecte pe care să simţi că le poţi duce, nu să începi să inventezi aiureli ca apoi să spui că nu se poate sau să cauţi un alt vinovat“, a mai spus Chirica.

Intrarea în cursa electorală a social-democratului era anticipată încă din mai 2015, odată cu arestarea preventivă a primarului suspendat Gheorghe Nichita, dar Chirica a evitat să se pronunţe oficial pe aceast temă. Primarul interimar a subliniat că nu va avea un eveniment de lansare a candidaturii. „Nu ştiu dacă e nevoie de o lansare de candidatură, eu sunt mai discret. Îmi place să-mi fac treaba, nu să stau neapărat agăţat de coada unui avion“, a declarat Chirica, cu aluzie la con­tracandidatul său. Bodea nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. În afară de cei doi, la primăria Iaşului ar mai putea candida deputatul Petru Movilă (PMP) şi Andrei Postolache („Pentru Iaşi“). Deo­camdată, niciunul dintre aceştia nu a făcut un anunţ oficial. 

CV-ul lui Chirica

În vârstă de 44 de ani, Mihai Chirica lucrează în primărie din iunie 2002. Iniţial, a fost inspector de specialitate, apoi a condus Direcţia Tehnică a muni­cipalităţii, fiind sprijinit în acest sens de către fostul primar Constantin Simirad. În 2012, Chirica a fost sprijinit de primarul suspendat Gheorghe Nichita pentru funcţia de viceprimar.

Din mai 2015, Chirica este primar interimar, în contextul în care Nichita nu-şi poate exercita atribuţiile. Înainte de a ajunge în pri­mărie, Chirica a lucrat, în perioada iulie 1996 - iunie 2002, la firma de construcţii Conest, pe un post de inginer. Pe parcursul anului 1995, timp de câteva luni, a des­făşurat şi o activitate de cercetare la Staţiunea de cercetare „Stejarul“ din Piatra Neamţ. Chirica a absolvit, în 1990, Colegiul Naţional, iar în 1995 a obţinut o diplomă de inginer la Uni­ver­sitatea „Al.I. Cuza“ în domeniul ingine­riei geologice şi geofizică, fiind şi şef de promoţie.

Chirica a făcut şi studii de masterat (1995 - 1996: specialitatea Inginerie Geologică şi Geofizică; 2006 - 2007: specialitatea Inginerie Geoteh­nică). În 2007, a început şi studii de doctorat („Contribuţii privind dinamica şi monitorizarea alunecătorilor de teren - cu referire la municipiul şi judeţul Iaşi“), studii pe care însă nu le-a finalizat. Totodată, în perioada 2005 - 2007 a urmat studii la şcoala MBA de la Uni­versitatea Tehnică „Gh. Asachi“, specialitatea management organizaţional, dar nu şi-a susţinut disertaţia.

Chirica a fost manager la mai multe proiecte implementate de municipalitate precum construirea de poduri peste Bahlui, pasajul Hala Centrală şi Piaţa Agroali­mentară, realizarea de locuinţe sociale, reabilitarea termică a unor blocuri, reabilitarea monumentului Râpa Galbe­nă, extinderea de reţele de canalizare în municipiul Iaşi, reabilitarea de străzi, modernizarea sistemului de termoficare, înfiinţarea ma­nagementului integrat al deşeurilor, refacerea infrastructurii din zona cultu­rală, istorică şi turistică a Iaşului şi altele. Primarul interimar este autorizat pentru dirigenţe de şantier, acreditat pentru formarea de competenţe profesionale, expert evaluator, acreditat manager de proiecte şi mediator autorizat înregistrat în Camera Mediatorilor. În propriul CV, Chirica se autocaracterizează un „bun organizator şi rezistent la stres“. Tot­odată, afirmă că are capacităţi de comunicare, spirit de echipă şi este inovator. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.