Mihai Chirica: Sunt preşedinte executiv al PSD
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Primarul aruncă o fumigenă pe sub masă

Mihai Chirica: Sunt preşedinte executiv al PSD

GALERIE
Mihai Chirica
  • Mihai Chirica
- +

Grupul de disidenţă din PSD Iaşi continuă războiul declaraţiilor cu liderii centrali ai partidului. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi europarlamentarul Cătălin Ivan au făcut ieri mai multe afirmaţii cu trimitere la Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău (preşedinte executiv PSD) şi Ecaterina Andronescu. Cei doi au venit cu clarificări la o serie de afirmaţii ale liderilor centrali, Dragnea şi Bădălău fiind amintiţi în special de Cătălin Ivan, în timp ce Andronescu a fost ţinta ironiilor lui Chirica. În prezent, statutul lui Mihai Chirica în PSD este incert. 

Comitetul Executiv Naţional (CEN) al PSD l-a demis din funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte interimar al PSD Iaşi, dar în decizia CExN nu se face referire şi la calitatea anterior dobândită prin vot în PSD Iaşi, respectiv cea de preşedinte executiv. Mai mult, el a fost invitat deja să participe la şedinţa conducerii locale a PSD. „Nu s-a discutat niciodată de alte funcţii decât cea de vicepreşedinte la nivel naţional şi cea de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Iaşi“, a comentat Chirica. Ulterior, el a adăugat că „toate lucrurile intră în starea lor normală anterior acestei decizii“, dar a evitat să spună clar dacă ocupă sau nu funcţia de conducere. În 2015, Chirica a fost ales atât în funcţia de preşedinte executiv al PSD Iaşi, cât şi la conducerea organizaţiei municipale Iaşi.

 
Primarul Iaşului a declarat ieri că a ieşit mai „întărit“ după întâlnirea liderilor PSD în care a fost lăsat fără funcţii. „Eu nu am ştiut că într-un partid trebuie să stai ghemotoc cu capul în jos şi să accepţi doar cuvântul unuia care, până la urmă, se contrazice şi consideră că cei care au spus adevărul sunt eretici. Nu sunt eretic în partid, nu doresc să promovez altceva decât ceea ce trebuie să promoveze PSD astăzi. Am bătut cu pumnul în masă din 1989 şi până în prezent că nu avem nicio legătură cu PCR. Trebuie să şi demonstrăm acest lucru“, a afirmat Mihai Chirica. El a adăugat că PSD trebuie să se despartă de orice practică care aminteşte de „acele supliciuri pe care le făcea PCR atunci când trebuia să decapiteze un tovarăş care era contaminat de capitalismul feroce şi cel care înrobeşte populaţia“. Chirica a susţinut că o parte dintre primarii care s-au dezis de el nu au înţeles că au fost traşi într-o „capcană mişelească“ şi au fost „contaminaţi“ de primarul din Schitu Duca, Mihai Mihalache, că vor pierde finanţări guvernamentale.
 
Primarul Iaşului l-a ironizat în mai multe rânduri pe Mihalache, despre care a spus că este „eminenţa cenuşie“ a PSD, dar nu în sensul „brain“ (creier), ci „cenuşie, în general“. Totodată, el l-a supranumit pe Mihalache drept „un vaşnic reprezentant al transhumanţei“. „Se pare că iarba a răsărit mai repede în sudul ţării şi s-a dus să-şi pască chestiile acolo“, a menţionat Chirica, ca răspuns la faptul că Mihalache, în şedinţa CExN, a făcut un şir de acuze la adresa sa spunând inclusiv că primarul Iaşului ar fi adus protestatarii anticorupţie în Piaţa Unirii „cu autobuze“. De ironiile lui Chirica nu a scăpat nici fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, despre care a spus că încă mai are stimă, adăugând că „este o femeie în vârstă, cu experienţă politică în FSN, PDSR şi PSD“. Reacţia acestuia a venit în contextul în care Andronescu a spus că pe afişul electoral din 2016 al lui Chirica sigla PSD a fost „foarte mică“. Prezent azi la sediul PSD, primarul comunei Schitu Duca a evitat să răspundă atunci când a fost întrebat cu ce autobuze ar fi fost aduşi manifestanţii din Piaţa Unirii sau în câte autobuze ar fi putut încăpea cei peste 20.000 de ieşeni aflaţi în stradă în zilele de vârf ale mitingurilor de protest. „Mihalache a avut nişte informaţii. Alţi membri le-au confirmat. Eu nu am fost la mitinguri să ştiu ce a fost“, a spus liderul interimar al filialei judeţene a PSD, Maricel Popa.
 
Schimb de replici întreMihai Chirica şi Maricel Popa
 
Popa a precizat ieri că în partid vor fi organizate alegeri în cursul lunii viitoare sau în aprilie. Popa a afirmat că în şedinţa CExN l-ar fi susţinut pe Chirica, dar că acesta ar fi încălcat statutul partidului, prin poziţionarea critică faţă de Dragnea. Popa nu a putut spune însă concret ce prevederi ale statutului ar fi fost încălcate de primar, deşi i s-au solicitat insistent clarificări. „A încălcat codul de etică din cadrul statutului“, a spus în final Popa. Acesta nu a comentat nici afirmaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, conform cărora multinaţionalele care funcţionează în România şi-ar fi obligat angajaţii să participe la proteste. „Eu susţin multinaţionalele. Lucrăm cu ele şi încurajăm participarea lor la dezvoltarea României. Dragnea are propriile informaţii şi îşi asumă ce a spus“, a precizat Popa. La solicitarea de a răspunde prin „da“ sau „nu“ dacă este de părere că multinaţionalele s-au implicat în proteste, aşa cum a susţinut Dragnea, Popa a evitat din nou o poziţionare clară. „Vorba unui ministru: «altă întrebare»“, a spus acesta.
 
Liderul PSD, care îndeplineşte şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, s-a declarat încrezător în viitoarea colaborare instituţională cu primarul Mihai Chirica. „Suntem parteneri. Am plecat la drum împreună anul trecut şi avem proiecte comune de susţinut. Suntem condamnaţi să lucrăm împreună. E ca o căsătore din interes. Oricâte certuri ar apărea, ea merge înainte. Nimeni nu i-a pus vorbele în gură. Suntem un partid democrat, dar totul trebuie exprimat în interiorul său. Nu se poate ca soţia să iasă în stradă şi să strige că nu-i place partenerul“, a precizat Popa.
În replică, Mihai Chirica a spus că acceptă „mâna întinsă“ atât timp cât este vorba despre colaborare în derularea unor proiecte comune, şi a reiterat faptul că nu a încălcat statutul PSD. „Cu domnul Maricel Popa, din punct de vedere sentimental, nu am ce împărţi, prin urmare, nu ne interesează decât destinul comunităţii“, a răspuns Chirica.
 
Cătălin Ivan: „Declaraţia lui Liviu Dragnea pot declanşa un nou scandal european“

La rândul său, Cătălin Ivan, într-o conferinţă de presă ţinută la Dobrovăţ, în a cărei organizaţie locală este membru, i-a criticat pe liderii Liviu Dragnea şi Nicolae Bădălău. Ivan a răspuns la declaraţiile lui Dragnea potrivit cărora el nu ar mai fi membru PSD. Europarlamentarul a citat mai multe articole din statutul PSD prin care a arătat că transferul său de la organizaţia PSD Sector 1 la PSD Dobrovăţ a fost unul corect, iar prima organizaţie menţionată nu putea să-l excludă din partid atât timp cât el era membru al altei organizaţii. Mai mult, Ivan a susţinut că declaraţia lui Dragnea este una „foarte gravă“ întrucât poate arunca PSD şi socialiştii europeni într-un nou scandal european. El a explicat că grupul PSD din Parlamentul European primeşte finanţare din bugetul UE în funcţie de numărul de membri. (Alex ANDREI, Alex ZANOAGA) 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.