Mihai Şora publică, în ziua în care împlineşte 104 ani, prima sa fotografie, de când avea doar câteva luni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mihai Şora publică, în ziua în care împlineşte 104 ani, prima sa fotografie, de când avea doar câteva luni

GALERIE
Mihai Sora1
  • Mihai Sora1
- +

Filosoful Mihai Şora a publicat pe Facebook, în ziua în care împlineşte 104 ani, o fotografie din primele luni de viaţă şi subliniază că ritualul primei fotografii ”la începutul secolului XX era însă un eveniment în sine, nu un obicei comun” şi că ”pentru mulţi dintre părinţii generaţiei mele, fotografia aceasta inaugurală a fost singurul lucru care le-a rămas de pe urma copilului”.

”Am trecut şi eu prin ritualul celei dintâi fotografii, la patru-cinci luni, stând pe burtă şi absorbind dintr-o privire lumea din jur. La începutul secolului XX era însă un eveniment în sine, nu un obicei comun: părinţii îşi duceau copilul la fotograf ca pe un bibelou mai curând decât ca pe o fiinţă vie, mişcătoare din mâini şi din picioare. Pentru mulţi dintre părinţii generaţiei mele, fotografia aceasta inaugurală a fost singurul lucru care le-a rămas de pe urma copilului: mortalitatea infantilă se adăuga celorlalte încercări prin care treceau ei: război, sărăcie, boli fără leac, opresiuni, prigoane. Au fost generaţii întregi pentru care faptul însuşi de a supravieţui era o victorie, un dar dumnezeiesc”, scrie Mişai Şora.

Şora povesteşte că incluciv părinţii săi au trăit experienţa pierderii primului copil, Teodor, ”al cărui chip nu s-a păstrat în nicio imagine”.

”De aceea mă înduioşează fotografia de aici: nu pentru că stau acolo gol-goluţ, cu ochii larg deschişi, în decorul aranjat de fotograf, ci pentru că mi-i pot imagina pe părinţii mei tineri dar trecuţi deja prin durerea pierderii primului lor copil, băieţelul Teodor, al cărui chip nu s-a păstrat în nicio imagine; părinţii mei buni şi drepţi şi credincioşi luându-şi pruncul în braţe, urcând în trăsură şi mergând la Domnul Kossak, fotograful timişorean în atelierul căruia aveam să intrăm de atâtea ori mai târziu, gătiţi ca în zi de sărbătoare. Părinţii mei care se rugau Domnului ca cel de-al doilea copil să trăiască şi făceau tot ce le stătea în putinţă pentru ca Domnul să le asculte rugăciunea”.

SURSA: hotnews.ro

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pandemos

Cătălin ONOFREI

Pandemos

Profitorii şi (de)mobilizaţii.

Filmuletul zilei

opinii

Răul învinge

Briscan ZARA

Răul învinge

Răul învinge aproape de fiecare dată pentru că noi, oamenii, îl supraestimăm. Victoria binelui poate fi cel mult de moment, dar pe termen lung se dovedeşte mereu că răul îşi revendică izbânda înzecit. Şi asta numai din cauza reacţiei noastre, a oamenilor, la spaimă.

Câţi (mai) suntem?

Ciprian IFTIMOAEI

Câţi (mai) suntem?

Un răspuns din perspectiva statisticii oficiale.

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mihai DORIN

Cearta cu istoria. Cazul Octavian Goga

Mai bine mai târziu decât niciodată, s-a dezvelit la Iaşi, în contextul Centenarului Marii Uniri, un bust al lui Octavian Goga. Corifeii revizionismului progresist au reacţionat nervos. Nu mai este loc pentru ctitorii Marii Uniri şi ai ideii naţionale, dacă nu corespund grilei lor de lectură. Câteva generaţii de români au crescut cu versurile, ideile şi idealurile lui O. Goga, crezând în România şi datorită geniului poetului „patimii noastre”. A venit se pare vremea să curmăm această tradiţie periculoasă şi să-l sacrificăm din nou pe Goga. Comuniştii nu au procedat altfel.

pulspulspuls

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Are sau nu Iaşul om ca să-l ungă ministru plin? Madam, aveţi legătura!

Auzim că s-a discutat la vârf în coaliţie, mai ales ieri, ca ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, să fie schimbat din funcţie în urma gafelor, chiar dacă discutabile, din ultima perioadă. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.