vineri, 01.07.2022
ArtEast Gallery vă invită vineri, 18 martie, de la ora 18:00 la vernisajul expoziției „Danae o poveste pictată” semnată de artistul vizual Mihai Tarași. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 martie - 17 aprilie 2022 la spațiul ArtEast Gallery din Strada Păcurari nr. 108, Iași.
Mihai Tarași este profesor universitar doctor în cadrul Universității de Arte Plastice "George Enescu" din Iași și membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
S-a bucurat de numeroase expoziții personale în instituții prestigioase, printre care Muzeul Naţional „Vasile Pârvan”, Bârlad (2005), Muzeul Național Brukenthal, Sibiu (2003), Centrul Cultural Francez Iaşi (2001), Sala Cupola, Iaşi (1991), dar și de expoziții de grup la Galeria Cupola din Iași (2009), Muzeul de artă din Constanţa (2003), Institutul Cultural Român de la Veneţia (2000) sau Galeriile Haganes din Norvegia (1995).
Pentru a-i scoate în evidență personalitatea atipică, Scriitorul Dan LUNGU îl evocă astfel: <Ultimul „Fluxus” din România trăiește într-o mansardă-atelier din Iași. Este o ființă anxios-politicoasă, uneori vioaie, dar cel mai adesea meditativă. Când n-are încotro, pictează. Ca să-și descurajeze acest viciu, și-a montat o masă de ping-pong în atelier. Nu puțini dintre studenții lui de la arte și-au exersat încheietura acolo. Dar nu numai de asta îl iubesc ei. Mai are și câteva chitare, plus un mic studio de înregistrări. Lucrează la coloana sonoră a unui film de desene animate. Unul în care să explice arta pe înțelesul copiilor. Despre talentul său pedagogic, atât de apreciat de propriii studenți, se va vorbi tot mai mult, sunt absolut convins>.
Lucrările autorului au fost apreciate nu doar de către public și colecționari, ci și de către comunitatea creativă, fiind distinse de-a lungul vremii cu mai multe premii ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, dar și cu Gold medal, European Visual Art Exibition (2012) sau Medalia de aur la Expoziția internațională a creativității și inovării (2009).
„Când peste ani lumea se va întreba nedumerită unde și cum s-a născut această nouă școală senzațională de pictură ieșeană, răspunsul corect va fi: în atelier la Tarași. Într-o lume a hipervizibilității, Mihai Tarași are vocația discreției. La el trebuie să faci eforturi să ajungi. Trebuie să-l descoperi. E pentru cunoscători. Dar într-un final l-am dibuit. Cu țigara în mână, ne arată atelierul. Dansează ca un djinn, se repliază ca un personaj Manga. În fața șemineului, un munte de cutii de chibrituri și de pachete de țigări goale, pentru reciclat într-un fel sau altul. Vorbim vrute și nevrute. Deodată, în fața noastră se desfășoară ciclul „Danae o poveste pictată”. Pe loc se face liniște. Suntem absorbiți instantaneu. Un șoc estetic, putem spune”. (Dan LUNGU)
Cele 4 lucrări seriale ale lui Mihai Tarași se desfășoară pe 36 de panouri și surprind legendara poveste de dragoste dintre Danae și Zeus. Detaliile pot fi găsite pe pagina de Facebook ArtEast Gallery.
<Cele 4 lucrări seriale din expoziția „Danae o poveste pictată” sunt asumate ca o formă de bandă desenată care „vorbește” despre dragostea dintre Danae și Zeus. Altfel spus, picturile mele sunt o poveste luuuuuuuuuungă, de amor, cu două personaje. Ca practică narativă, orice bandă desenată are ca fundament sintactic relația dintre povești și forme vizuale. Eu contez pe faptul că legenda lui Danae este arhicunoscută și că, în această situație, numele (Danae) aduce întreaga legendă (sau măcar legătura amoroasă) în contextul de receptare. Fiecare privitor poate să descifreze cum vrea el legăturile dintre poveste și felul în care este ea pictată. Nu mi-am permis să (re)prezint lucrurile într-o formă (vizuală) mai explicită din cauza unor situații implicite legendei, cum sunt libidoul feroce al lui Zeus și faptul că dragostea dintre el și Danae nu a fost chiar una platonică — eu sunt mai pudic. Pot însă să mai dezvălui un cod al lucrărilor (și al lui Polichinelle): personajul feminin este Danae, iar foița de aur este Zeus>. (Mihai TARAȘI)
Galeria ArtEast a apărut în 2021, pornind de la realitatea că în Iași există artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns țara, iar în țară sunt artiști grozavi pe care nu-i cunoaște îndeajuns Iașiul. Scopul ArtEast este de a încuraja, de a susține și de a promova arta vie, a timpului în care trăim, de a cultiva artiștii cu spirit novator, fie ei emergenți sau consacrați, de a ne bucura împreună de ceea ce ne oferă astăzi artele vizuale.
Cuvinte cheie: + Mihai Tarași, ArtEast Gallery, poveste de amor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
(VIDEO) Un elicopter militar întâlneşte 3 OZN-uri! Imaginile lansate în premieră de US Navy
Piscina naturală, cu apă termală, minunea turistică a lumii, de văzut în Grecia
Cresc din nou ratele la credite. Ratele legate de ROBOR sunt mai mari cu jumătate față de astă-iarnă
Veninul de șarpe, ar putea opri sângerările provocate de traumatisme
Un polițist, pe statul de plată al ”mafiei lemnului”. A fost reținut
Vin furtuni violente. Ce zone vor fi afectate, când scăpăm de valul tropical
FOTO Grijă mare unde vă alimentați mașina! Sunt prețuri variate, de la 8,11 la 9,74 lei în Iași
ANAF a început vânătoarea românilor cu bani. Cea mai mare sumă descoperită: 22 milioane de lei
Un elev notat cu 2,80 la Evaluarea Națională a luat 8,70 după contestație
Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie
(VIDEO) Scuterist șicanat în trafic de un șofer agresiv și grăbit
(VIDEO) Odessa, lovită de rușii invadatori. Cel puțin 17 morți și zeci de răniți
Secretul UNStudio: la proiectul câştigător au lucrat 7 arhitecţi din 7 ţări diferite
Ce spun specialiştii ieşeni despre propunerea de a nu mai da coroniţe elevilor la sfârşit de ani
Bunicuţă terorizată de nepotul dependent de droguri. Bunicul şi-a luat deja lumea-n cap
Două transferuri: Poli preia jucători de la campioana României şi din Argentina!
Pacienţii cu HIV/SIDA din Iaşi cer fonduri pentru tratament şi prevăd o criză în finanţare
Amendă penală - Nervii de la „păcănele” l-au costat de zeci de ori mai mult suma pierdută
Șah la PNL Iaşi : USR iniţiază două proiecte de hotărâre pentru prejudiciile din două dosare penale
Trei ani şi jumătate, cu executare, după ce a condus fără permis un motoscuter
Serile Filmului Românesc la Iaşi vor avea loc în acest an în intervalul 3-7 august
Un singur candidat pentru postul de manager la Maternitatea „Cuza Vodă”
Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern
Încă un zbor pe Aeroportul Iași anulat de Wizz Air. Ieșeni lăsați prin Belgia
Teatrul „Luceafărul” participă la două festivaluri importante în ţară
Ieșean în stare critică, după ce a stat, băut bine, în arşiţa soarelui
Deputat Vasile Toma: Iașul la raport de sesiune parlamentară! (P)
Ce trebuie să știi când alegi un încărcător wireless sau un modulator FM? (P)
Compania Iveco a fost penalizată cu 12 milioane de lei de MApN
BOOM! Armata rusă îşi anunţă retragerea de pe Insula Şerpilor. Care sunt explicaţiile?
TVA la 5% la pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Propunere USR
China şi Putin, atac concertat la adresa NATO. “Prezintă faptele pe dos”
Facturarea electronică devine obligatorie de la 1 iulie în România pentru unele tranzacţii
Radu Drăguşin a refuzat oferta echipei Genoa. Nu vrea să joace în Serie B
Cehia preia preşedinţia semestrială a Ununii Europene de la Franţa. Ce provocări are în faţă
Britanicul Andy Murray a fost eliminat în turul secund la Wimbledon
Alexandru LĂZESCURăzboiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I) |
Alexandru CĂLINESCUMistica secretului |
Neculai SEGHEDINArte şi meserii |
Radu POPESCUPatologia şi puţinătatea intelectuală |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.