Mihail înseamnă  „Cine-i ca Dumnezeu”; Gavril – „Dumnezeu este puterea mea”. Astăzi sunt sărbătoriți cei doi mari sfinți. Tradiții și superstiții 

vineri, 08 noiembrie 2024, 03:07
2 MIN
 Mihail înseamnă  „Cine-i ca Dumnezeu”; Gavril – „Dumnezeu este puterea mea”. Astăzi sunt sărbătoriți cei doi mari sfinți. Tradiții și superstiții 

În fiecare an pe 8 noiembrie, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici îi sărbătoresc pe Sf. Mihail și Gavril, considerați conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Arhanghelul Gavril, al cărui nume se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este considerat a fi mesagerul veştilor bune. El le-ar fi vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea nașterii Mântuitorului ar fi fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă.

Mihail se traduce prin „Cine-i ca Dumnezeu”, adică transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. În mitologia noastră, Sfinții Mihail și Gavril au roluri importante și sunt esențiali pentru ciclul anual al naturii.

CITESTE: FOTO: Un deceniu de chin pentru finalizarea construcției unei biserici în Iași

Dintre lăcașurile de cult din Iași care poartă hramul acestor mari sfinți, amintim: Parohia Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Canta, precum și Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Tudor.

Cele mai populare nume care se sărbătoresc cu prilejul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril sunt Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela sunt, însă există și nume derivate, toate fiind purtate de circa un milion de români.

Tradiții și superstiții de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril

Despre Arhanghelul Mihail se spume că deține cheile Raiului, este un războinic de seamă împotriva diavolului și îi păzește pe cei suferinzi. Dacă lor le este hărăzit să moară, Arhanghelul Mihail se află la capul lor, în partea dreaptă. Pe de altă parte, se consideră că în stânga se află diavolul, pregătit să prindă sufletul celui care a trecut în nefiinţă, iar Arhanghelul Mihail are rolul de a-l proteja pe muritor de aceasta, tăind capul Necuratului cu sabia.

Se mai spune că nu se muncește în ziua acestei sărbători, întrucât, conform credinței populare, cei care lucrează vor suferi mult înainte de a muri. Tot în această zi, berbecii sunt amestecați cu oile pentru a se produce împerecherea. Până în astăzi trebuia făcută și o turtă, care se aruncă printre oi, iar dacă aceasta cade cu faţa în sus, este un indiciu că mioarelor le va merge bine în timpul fătatului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii