anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Mihăilă: Vreau să insist că nu e vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la privat

GALERIE
Ioana Mihaila
 • Ioana Mihaila
- +

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-a referit la contractul-cadru cu furnizorii de servicii medicale private, precizând că nu este vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la cel privat, ci de o plafonare care se limitează la un potenţial transfer de cel mult 600 de paturi.

Ioana Mihăilă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că fondurile spitalelor publice nu sunt afectate de această măsură.  "Contribuţia personală legiferată şi normată în felul în care a fost propusă de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate împreună cu Ministerul Sănătăţii nu afectează fondurile destinate spitalelor publice tocmai pentru că există pentru prima dată în istorie această plafonare a numărului de paturi care pot să treacă din sistemul public în sistemul privat. Deci este vorba pentru prima dată de o plafonare. Creşterea numărului de paturi este limitată, dar nu obligatorie la 5,5% din numărul total de paturi din sistemul România. Adică, din 120.000 de paturi câte există acum în sistemul de sănătate în România în acest moment 5% sunt în sistemul privat şi 95% sunt în sistemul public”, a afirmat Ioana Mihăilă.

Ea a menţionat că până la sfârşitul anului 2022 creşterea numărului de paturi în sistemul privat se limitează la 10% din paturile destinate acestui sistem.  "Ce am decis a fost ca până la finalul anului 2022, dacă există solicitări şi există motivări pentru creşterea numărului de paturi în sistemul privat, acestea să se limiteze la 10% din câte sunt acum destinate sistemului privat, adică o creştere de la 5% la 5,5%. Şi acum sistemul privat poate să primească finanţare din Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate pentru spitalizarea continuă în sistem DRG, dat tot ce se poate întâmpla de acum înainte e ca, pe lângă această finanţare, pentru serviciile acestea de spitalizare continuă sistemul privat să perceapă această contribuţie personală”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a menţionat şi care sunt avantajele pacienţilor în această situaţie. "Avantajele pentru pacienţi sunt că reglementând această contribuţie personală putem avea predictibilitate şi transparenţă, adică la felul în care este reglementată în acest moment pacienţii pot să ştie de la bun început care este devizul estimativ al serviciului medical care le este oferit, ei pot să aibă predictibilitatea de a avea această ofertă financiară timp de cinci zile astfel încât să poată să vadă la mai mulţi furnizori fie de stat, fie privaţi care sunt costurile asociate şi să aleagă în cunoştinţă de cauză, lucru care nu se întâmplă până acum”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Ea a menţionat că nu este vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la cel privat.  "Vreau să insist că nu este vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la sistemul privat, ci este vorba de o plafonare care dacă este să calculăm matematic se limitează la un potenţial transfer de maxim 600 de paturi, acest transfer nu este obligatoriu şi contractarea pe paturi suplimentare la privaţi se va face în funcţie de anumite criterii, precum insuficienţa serviciilor medicale spitaliceşti în anumite specialităţi, deci nu se face nediscriminator şi necontrolat”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X