Mihăilă: Vreau să insist că nu e vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la privat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Mihăilă: Vreau să insist că nu e vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la privat

GALERIE
Ioana Mihaila
  • Ioana Mihaila
- +

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-a referit la contractul-cadru cu furnizorii de servicii medicale private, precizând că nu este vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la cel privat, ci de o plafonare care se limitează la un potenţial transfer de cel mult 600 de paturi.

Ioana Mihăilă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Braşov, că fondurile spitalelor publice nu sunt afectate de această măsură.  "Contribuţia personală legiferată şi normată în felul în care a fost propusă de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate împreună cu Ministerul Sănătăţii nu afectează fondurile destinate spitalelor publice tocmai pentru că există pentru prima dată în istorie această plafonare a numărului de paturi care pot să treacă din sistemul public în sistemul privat. Deci este vorba pentru prima dată de o plafonare. Creşterea numărului de paturi este limitată, dar nu obligatorie la 5,5% din numărul total de paturi din sistemul România. Adică, din 120.000 de paturi câte există acum în sistemul de sănătate în România în acest moment 5% sunt în sistemul privat şi 95% sunt în sistemul public”, a afirmat Ioana Mihăilă.

Ea a menţionat că până la sfârşitul anului 2022 creşterea numărului de paturi în sistemul privat se limitează la 10% din paturile destinate acestui sistem.  "Ce am decis a fost ca până la finalul anului 2022, dacă există solicitări şi există motivări pentru creşterea numărului de paturi în sistemul privat, acestea să se limiteze la 10% din câte sunt acum destinate sistemului privat, adică o creştere de la 5% la 5,5%. Şi acum sistemul privat poate să primească finanţare din Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate pentru spitalizarea continuă în sistem DRG, dat tot ce se poate întâmpla de acum înainte e ca, pe lângă această finanţare, pentru serviciile acestea de spitalizare continuă sistemul privat să perceapă această contribuţie personală”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a menţionat şi care sunt avantajele pacienţilor în această situaţie. "Avantajele pentru pacienţi sunt că reglementând această contribuţie personală putem avea predictibilitate şi transparenţă, adică la felul în care este reglementată în acest moment pacienţii pot să ştie de la bun început care este devizul estimativ al serviciului medical care le este oferit, ei pot să aibă predictibilitatea de a avea această ofertă financiară timp de cinci zile astfel încât să poată să vadă la mai mulţi furnizori fie de stat, fie privaţi care sunt costurile asociate şi să aleagă în cunoştinţă de cauză, lucru care nu se întâmplă până acum”, a mai afirmat Ioana Mihăilă.

Ea a menţionat că nu este vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la cel privat.  "Vreau să insist că nu este vorba de un transfer masiv de paturi de la sistemul public la sistemul privat, ci este vorba de o plafonare care dacă este să calculăm matematic se limitează la un potenţial transfer de maxim 600 de paturi, acest transfer nu este obligatoriu şi contractarea pe paturi suplimentare la privaţi se va face în funcţie de anumite criterii, precum insuficienţa serviciilor medicale spitaliceşti în anumite specialităţi, deci nu se face nediscriminator şi necontrolat”, a explicat ministrul Sănătăţii.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.