Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mii de catalani protestează în stradă faţă de arestarea a 13 membri ai Guvernului regiunii separatiste

GALERIE
barcelona-protest-tw1
  • barcelona-protest-tw1
- +

Mii de catalani au ieşit miercuri în stradă, după arestarea a 13 membri ai Guvernului acestei regiuni din nord-estul Spaniei, care vrea să organizeze un referendum pe tema autodeterminării, interzis de justiţie, iar preşedintele catalan a acuzat Madridul că vrea să impună de facto starea de urgenţă, relatează AFP.

Mii de persoane s-au adunat în centrul Barcelonei, în semn de protest faţă de aceste arestări.

În faţa sediului Departamentului Afacerilor Externe, un jurnalist AFP a văzut manifestanţi încercuind şi bătând cu palmele într-un vehicul aparţinând Gărzii Civile şi busculade între poliţişti şi manifestanţi.

”Afară cu forţele de ocupaţie!”, strigau catalani la manifestaţia de la Barcelona. ”Vom vota să fim liberi!”, se putea citi pe pancarte.

O purtătoae de cuvânt a Gărzii Civile a confirmat pentru AFP ”13 arestări ale unor reprezentanţi de rang înalt din cadrul Guvernului Cataloniei şi 22 de percheziţii”, în cadrul unor operaţiuni efectuate de căttre forţele de ordine cu scopul de a împiedica ţinerea referendumului pe 1 octombrie. Aceste operaţiuni au fost hotărâte de către un judecător de instrucţie de la Barcelona, care a dispus să se opereze 41 de percheziţii.

Garda Civilă a confiscat miercuri milioane de buletine de vot la Bigues, la 45 de kilometri de Barcelona, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Poliţişti percheziţionau de asemenea sediile CUP (Candidatura Unităţii Populare), un partid separatist de extremă stânga, un aliat al Guvernului regional.

”Guvernul a suspendat de facto autonomia Cataloniei şi a aplicat de facto o stare de urgenţă”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont, acuzând Guvernul spaniol că este ”totalitar” şi încalcă ”drepturile fundamentale”.

”Avem cu toţii obligaţia să respectăm legea”, a declarat anterior, la Madrid, şeful Guvernului Mariano Rajoy, într-o agitată sesiune parlamentară, în care un grup de aleşi catalani au părăsit hemiciclul.

Guvernul catalan a confirmat arestarea mâinii drepte a vicepreşedintelui Oriol Junqueras, Josep Maria Jove, secretarul general al vicepreşedinţiei.

Era neclar dacă aceste arestări au loc doar pe timpul percheziţiilor sau vor fi urmate de mandate de arest preventiv.

Curtea Constituţională i-a avertizat prin curier pe liderii şi funcţionarii catalani că nu pot să coopereze la organizarea ”scrutinului ilegal” de la 1 octombrie.

Însă susţinătorii independenţei, care au adoptat pe 6 septembrie o lege de organizare a referendumului, care este mai presus de orice alte lege în opinia lor, au ignorat avertismentul.

”Să rezistăm paşinic. Să ieşim şi să ne apărăm instituţiilor fără violenţă”, a îndemnat într-un mesaj pe Twitter Jordi Sanchez, preşedintele uneia dintre principalele mişcări care susţin independenţa care provine din societatea civilă, Adunarea Naţională Catalană (ANC).

BARCA SE IMPLICĂ

FC Barcelona, care susţine un referendum legal, a intervenit în dezbatere şi a condamnat operaţiunile poliţiei.

”FC Barcelona, credincioasă angajamentului istoric în favoarea apărării ţării, democraţiei, libertăţii de exprimare şi dreptului de a decide, condamnă orice acţiune susceptibilă de împiedicare a exercitării depline a acestor drepturi”, a anunţat el.

”Cer... să se revină la normal”, a declarat la rândul său Mariano Rajoy pe culoarele Parlamentului.

”MÂINI MURDARE”

Schimburile de replici în Parlamentul spaniol au fost de o rară violenţă.

”Luaţi-vă mâinile murdare de pe Catalonia”, i-a strigat lui Rajoy deputatul Gabriel Rufian din cadrul partidului separatist de stânga ERC (Stânga Republicană din Catalonia).

Rajoy a dat asgurări că nu-şi face decât ”datoria” şi a cerut ca ”ameninţările (separatiştilor) radicali la adresa primarilor, consilierilor şi funcţionarilor care apărăr legalitatea să înceteze”.

”Aceşti oameni au o atitudine de nazişti, ei lipesc afişe cu fotografii ale unor primari care nu vor să participe şi cer oamenilor să să-i hărţuiască”, a acuzat la rândul său, în seara dinainte, la New York, ministrul spaniol de Externe Alfonso Dastis.

Aceste percheziţii şi arestări au loc în timp ce operaţiunile poliţiei s-au intensificat, în ultimele zile, iar confiscările de materiale electorale s-au multiplicat.

În paralel, Ministerul Bugetului a blocat finanţele Executivului catalan, după ce a decis să se ocupe de plata facturilor, ceea ce reduce în mod drastic autonomia financiară a regiunii.

Separatiştii sunt majoritari în Parlamentul catalan din septembrie 2015. Însă catalanii sunt foarte împărţiţi.

În alegerile regionale din 2015, separatiştii au obţinut 47,6% din voturile exprimate, însă, împreună, vocile susţinătorilor rămânerii în Spania reprezentau doar 51,28% din sufragii.

Peste 70% din catalani doresc să se exprime printr-un referendum legal, relevă toate sondajele.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri