Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mii de elevi s-au îngrămădit la cel mai mare targ de studii

Universităţi din Olanda, Marea Britanie, Germania, Blegia, Suedia, Danemarca, Franţa şi chiar Statele Unite ale Americii şi-au trimis reprezentanţii în Iaşi ca să atragă posibili doritori la studii î

GALERIE
RIUF - Targul International de Universitati 1198RIUF - Targul International de Universitati 1199RIUF - Targul International de Universitati 1200RIUF - Targul International de Universitati 1201RIUF - Targul International de Universitati 1202RIUF - Targul International de Universitati 1203RIUF - Targul International de Universitati 1205RIUF - Targul International de Universitati 1206RIUF - Targul International de Universitati 1208RIUF - Targul International de Universitati 1209RIUF - Targul International de Universitati 1210RIUF - Targul International de Universitati 1213RIUF - Targul International de Universitati 1217RIUF - Targul International de Universitati 1219RIUF - Targul International de Universitati 1220
  • RIUF - Targul International de Universitati 1198
  • RIUF - Targul International de Universitati 1199
  • RIUF - Targul International de Universitati 1200
  • RIUF - Targul International de Universitati 1201
  • RIUF - Targul International de Universitati 1202
  • RIUF - Targul International de Universitati 1203
  • RIUF - Targul International de Universitati 1205
  • RIUF - Targul International de Universitati 1206
  • RIUF - Targul International de Universitati 1208
  • RIUF - Targul International de Universitati 1209
  • RIUF - Targul International de Universitati 1210
  • RIUF - Targul International de Universitati 1213
  • RIUF - Targul International de Universitati 1217
  • RIUF - Targul International de Universitati 1219
  • RIUF - Targul International de Universitati 1220
- +

Mii de elevi din întreaga zonă a Moldovei s-au îngrămădit ieri la standurile de la Târgul Internaţional de Universităţi RIUF, dornici să afle cum e viaţa de student, în ţară sau în străinătate. I-au atras atât universităţile ieşene, cât şi cele din străinătate, şi au plecat acasă cu zeci de pliante cu oferte, numai bune de analizat împreună cu părinţii sau profesorii. Instituţiile de învăţământ superior din Olanda, Marea Britanie, Germania, Blegia, Suedia, Danemarca, Franţa şi chiar Statele Unite ale Americii s-au întrecut în amabilităţi, explicându-le tinerilor cât de mult îi poate ajuta o experienţă internaţională.

Cei mai buni ambasadori ai universităţilor străine au fost chiar studenţii români, care au testat deja pe pielea lor sistemul de învăţământ.

 
„Trebuie să fii implicat”
 
Curiozităţile elevilor au fost care de care mai variate – cât costă taxa de studiu, care sunt condiţiile de aplicare, câte şanse ai să treci de facultate cu brio, cât de uşor este să îţi faci prieteni sau câţi bani de buzunar sunt necesari. Cosmin Pohoaţă, originar din Bucureşti, studiază Matematica în SUA, la Princeton University. Prezent la Iaşi, acesta le-a dat sfaturi tinerilor care vor să trăiască visul american. „La universităţile mari din State, chestia cea mai tare este că, atunci când aplici, depui şi o cerere în care explici care este situaţia ta financiară. Ei te evaluează, iar dacă eşti suficient de bun, te acceptă şi îţi dau banii de care ai nevoie. Situaţia e foarte roz din punct de vedere financiar, dar aspectul acesta face aplicaţiile mai competitive. Nu poţi să îi păcăleşti cu un eseu bine scris, trebuie să fii implicat în proiecte diverse. Foarte important este să ai scrisori de recomandare”, punctează tânărul. Cosmin doreşte să îşi continue studiile la Princeton, urmând să candideze pentru doctorat, şi încă se gândeşte dacă se va întoarce definitiv în ţară. America l-a transformat dintr-un băiat introvertit într-unul dornic să încerce experienţe noi. „Universităţile mari se chinuiesc atât de mult să îţi ofere o experienţă extraordinară. În anul întâi, dacă nu îmi verificam e-mailul timp de o oră, primeam câte o sută de invitaţii la evenimente ce se întâmplau în jurul meu. Ajungeai să stai la masă cu oameni pe care nu îi cunoşteai, dar erau colegii tăi. E foarte interesantă viaţa de student în America. Campusul universitar diferă de noţiunea de cămin din România. E un mic oraş pentru studenţi”, povesteşte bucureşteanul.
 
„Lumea nu se întrece în note”
 
La fel de atractivă pare viaţa de student şi în Marea Britanie. Carmen Nicoară, masterandă la University of Essex, a plecat din România conştientă de riscurile la care se supune, mai ales că erau în joc banii părinţilor. „Am lucrat foarte mult individual. Eu am optat pentru Facultatea de Sociologie, deşi la liceu nu am studiat această materie. Aveam colegi la facultate cu mai multe cunoştinţe, dar mi-am folosit timpul liber, pe care universitatea ţi-l oferă din plin, pentru a citi mai mult. N-am auzit de studenţi români care să nu treacă anul. E destul de important că lumea nu se întrece în note, nu e o competiţie dură”, subliniază, cu accent britanic, studenta. Fără să fi hotărât deja pe ce drum vor merge, elevii s-au arătat încântaţi de târg. Oferta bogată i-a motivat să evalueze toate opţiunile de pe piaţă, iar experienţele pozitive i-au convins că merită să ofere o şansă Occidentului. Sub deviza „Pleacă. Studiază. Întoarce-te. Schimbă!”, RIUF (Romanian International University Fair) îşi propune să faciliteze contactul universităţilor cu tinerii interesaţi să îşi continue studiile atât în străinătate, cât şi în România.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri