Mii de ieşeni, disperaţi din cauza certurilor de neînţeles dintre două instituţii publice
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Mii de ieşeni, disperaţi din cauza certurilor de neînţeles dintre două instituţii publice

GALERIE
vasile baciu, primar A.I. Cuza vizita de lucru prefect61
  • vasile baciu, primar A.I. Cuza vizita de lucru prefect61
- +

Migraţia halatelor albe loveşte cu duritate în judeţ. Aceasta, dar şi o dispută birocratică şi de orgolii între autorităţile locale şi cele medicale lasă fără medic de familie o comună cu nu mai puţin de 3.000 de oameni. Cetăţenii din comuna Alexandru Ioan Cuza nu au medic de aproape o săptămână, şi foarte probabil nu îl vor avea o bună perioadă. Asta după ce doctorul care i-a îngrijit în ultimii 16 ani a ales, în final, să lucreze în Franţa. Cu toate că specialistul a anunţat autorităţile locale că va pleca încă din martie, iar pe cele sanitare de o lună, conducerea comunei şi cea a CJAS nu au ajuns la un consens în vederea găsirii unui alt medic, spre binele pacienţilor. 

„Dacă moare cineva, nu poate fi îngropat: nu are cine să elibereze certificat de deces“, spune primarul, care la un moment dat chiar a anunţat că îşi va da foc. Ce spun, în replică, oficialii CJAS?

În timp ce conducerea CJAS Iaşi a propus Primăriei „Al.I. Cuza“ să asigure, temporar, îngrijirea cetăţenilor cu sprijinul altui medic de familie aflat deja în contract cu „Casa“, conducerea primăriei nu a acceptat sub nicio formă un doctor provizoriu. Prin urmare, de pe 1 septembrie, oamenii din comună sunt lăsaţi „la mila Domnului“. Joi, 31 august, a fost ultima zi de serviciu în comuna Alexandru Ioan Cuza a dr. Geanina Niţă, medic de familie. Oamenii din comună au rămas de la începutul lunii septembrie fără un specialist care să le acorde îngrijirile medicale de care au nevoie. Cu toate că fostul medic de familie a anunţat primăria încă din luna martie că urmează să-şi încheie activitatea şi CJAS din luna iulie, cele două instituţii nu au găsit o soluţie în avantajul cetăţenilor. De ce? Greu de spus.

Grijile primarului

Aparent, Primăria, proprietarul dispensarului din comună, şi CJAS nu au ajuns la un consens din cauză că primarul comunei nu a acceptat soluţia găsită de conducerea CJAS. „Medicul de familie ne-a anunţat în urmă cu o lună de intenţiile sale. Primăria a fost informată din luna martie că specialistul doreşte să plece. O soluţie ar fi fost în perioada în care medicul de familie încă oferea servicii în comună să încheie o convenţie de înlocuire cu un alt coleg, prin care acesta să preia pacienţii. Având în vedere că nu s-a încheiat o astfel de convenţie, soluţia logică, temporară, pe care am propus-o a fost să asigurăm continuitatea îngrijirilor cu sprijinul unui alt specialist, dintr-o altă comună, care se află deja în contract cu noi. Ar fi o soluţie pentru câteva luni, până când am putea intra în contract cu un nou furnizor. Primăria însă doreşte un medic permanent, şi nu acceptă o astfel de propunere“, a punctat Radu Ţibichi, preşedintele CJAS. În replică, primarul comunei Alexandru Ioan Cuza a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu a acceptat soluţia venită de la CJAS pentru că se teme că medicul numit temporar nu şi-ar îndeplini complet sarcinile de serviciu. „Nu accept medici care să vină din altă comună pentru că, având de lucru în mai multe locuri, s-ar îngriji numai de cei 1.800 de asiguraţi şi pe ceilalţi 1.200 de cetăţeni i-ar lăsa fără îngrijire medicală. Eu ce fac cu oamenii bătrâni care nu se pot deplasa şi care au nevoie de tratament şi îngrijire specială? Aici este o comună mare, şi avem nevoie de un medic de familie permanent. Nu vreau să vină cineva pentru câteva luni şi apoi să plece. Nu sunt de acord să vină un medic de peste 50-60 de ani şi peste un an-doi să plece“, a subliniat Vasile Baciu, primarul comunei. Potrivit acestuia, cele două cabinete din comună, din satul Şcheia şi din satul Volintireşti, sunt într-o condiţie foarte bună, după ce Consiliul Local a investit în jur de 400.000 de lei în reabilitarea şi modernizarea lor. „Avem tot ce ne trebuie în cabinete, numai să vină un medic de familie. Din câte ştiu, s-a scos şi la vânzare praxisul, dar tot nu a fost nimeni interesat. Acum, de exemplu, eu nu ştiu ce se întâmplă dacă moare cineva. Cine eliberează certificatul de deces?“, a adăugat Baciu.

Ce fac bolnavii?

În lipsa unui medic de familie, cetăţenii din comună care au nevoie de îngrijiri de specialitate sunt nevoiţi să meargă direct la spitale, fie la cele din Paşcani, fie la cele din Iaşi. Având în vedere că opţiunea temporară propusă de CJAS nu este agreată de primarul comunei, singura şansă a bolnavilor din cele patru sate constă în „identificarea“ unui medic de familie dispus să lucreze permanent la 80 de kilometri distanţă de Iaşi. În prezent, CJAS aşteaptă dosarele specialiştilor interesaţi să intre în contract cu instituţia pentru a oferi servicii medicale în comuna Alexandru Ioan Cuza. „Noi suntem deschişi să derulăm cât mai repede procedurile contractuale, cu condiţia să primim dosare complete, cu autorizaţiile necesare la zi“, a mai precizat şeful CJAS. Din nefericire, experinţa comunei Costeşti - care nu are medic de familie de la finalul anului 2016 - arată că identificarea unui specialist interesat să lucreze în sate este cel puţin dificilă, dacă nu imposibilă. Şi asta cu atât mai mult cu cât perspectiva plecării în străinătate surâde chiar şi medicilor în vârstă.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.