anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Mii de ieşeni, fără medic. Situaţie dramatică în mediul rural. CJAS propune un „spor de ţară” pentru medicii de familie

GALERIE
lipda, medici, rural
 • lipda, medici, rural
- +

Opt comune din judeţul Iaşi se confruntă cu o lipsă a medicilor de familie, fiind vorba în mare parte de aceleaşi care au această problemă de mai mulţi ani. În Răchiteni, Ion Neculce, Ipatele şi Cucuteni nu este niciun medic de familie, deşi sunt comune care au între 1.300 şi chiar 5.800 de locuitori, cum este cazul localităţii Ion Neculce.

 În celelalte comune – precum Tătăruşi şi Sireţel – este câte un singur medic de familie, însă raportat la numărul populaţiei ar mai fi nevoie de cel puţin unul, având în vedere că sunt localităţi cu peste 4.000 de locuitori, iar în Lungani şi Dagâţa sunt câte doi medici, fiind de asemenea sate cu un număr important de locuitori. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi spun însă că este vorba despre o lipsă care exista şi în anii anteriori. „Aceste localităţi deficitare se revizuiesc în fiecare an cu ocazia contractării serviciilor în anul respectiv, sunt aproximativ aceleaşi care existau şi în anii anteriori. Localităţile fără medic sunt în proximitatea altor localităţi care au medic, cum este cazul Ion Neculce, de lângă Târgu Frumos. Una dintre cauze este că medicii nu le consideră atractive pentru a-şi deschide cabinete acolo. Unii medici de la sate cumpără praxisuri în mediul urban, iar cei tineri nu vor să meargă la sate. Mulţi pleacă în străinătate imediat ce termină studiile, probabil că cifrele de şcolarizare se vor modifica în anii următori pentru că foarte mulţi medici sunt la o vârstă înaintată, adică în câţiva ani vor ajunge la pensionare”, a precizat Radu Ţibichi, directorul general al CJAS Iaşi.

Cum pot fi atraşi medicii tineri

În astfel de cazuri, reprezentanţii CJAS au precizat că pentru a fi atraşi medicii tineri sunt acordate stimulente pentru condiţii deosebite, cum ar fi „sporul de zonă”. Astfel, medicii din mediul rural pot primi pe lângă bugetul alocat de CJAS şi un spor care variază în funcţie de problemele din zona respectivă, cum ar fi distanţa cabinetului faţă de o unitate de primire a urgenţelor, de alimentarea cu apă, asigurarea căldurii sau de distanţa faţă de un oraş, în Iaşi fiind vorba de sporuri şi de până la 37%. „La aceste sporuri se mai adaugă şi stimulentele pe care le acordă primăria din localitate şi devine o activitate care poate aduce beneficii şi chiar profit chiar dacă numărul populaţiei de acolo nu este suficient. În legislaţie sunt prevăzute şi sporuri de până la 200%, dar asta e valabil doar în Delta Dunării unde sunt probleme şi mai mari. Iaşul nu stă atât de rău la acest capitol, situaţia este şi mai dificilă în judeţele din jur, cum ar fi Botoşani sau Vaslui, însă este un fenomen care ar trebui să ne preocupe mai mult. Mai ales în perspectiva anilor care urmează şi a faptului că mulţi medici sunt aproape de pensionare.

Legislaţia existentă nici nu a încurajat tinerii să urmeze o specialitate de tipul acesta, pentru că un tânăr absolvent de facultate nu are mii de euro pentru a cumpăra un praxis de la un medic. Ar trebui să existe o flexibilitate mai mare în ceea ce priveşte preluarea unor cabinete”, a completat Radu Ţibichi, directorul general al CJAS Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.