Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mii de oameni protestează în mai multe oraşe din ţară. La Cluj şi Sibiu sunt peste 2.000 de persoane în stradă

GALERIE
manifestatie Brasov
  • manifestatie Brasov
- +

Mii de oameni protestează duminică seara în mai multe oraşe din ţară. La Cluj, precum şi în Sibiu sunt peste 2.000 de persoane în stradă, în timp ce în Braşov sunt peste o mie de manifestanţi, iar în Iaşi aproximativ 600. În municipiul Sibiu, aproximativ 2.000 de persoane participă la protest. Oamenii s-au strâns în Piaţa Mare din Sibiu începând cu ora 18.00 şi au pornit în marş pe bulevardul pietonal din oraş.

La Timişoara, protestatarii au fost chemaţi în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei, la ora19.00 pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de modificarea legilorJustiţiei. La aceeaşi oră, în centrul oraşului se aflau aproximativ 200 de perosane care au stat împrăştiate pe tot platoul din faţa Operei, în mici grupuri. Nimeni nu strigă lozinci şi nici nu poartă pancarte.  Peste 600 de oameni s-au adunat în Piaţa Unirii din Iaşi, oamenii scandând, între altele "Nu se mai poate, vrem anticipate", "Tudorel, slugă model", "Vreau să stau acasă, hoţii nu mă lasă" şi "PSD, ciuma roşie". Printre cei ajunşi în piaţă se numără

şi interpretul Tudor Chirilă, care are un concert programat la Iaşi duminică seară. Protestatarii au început să se adune în centrul Iaşiului de la ora 18.00, deşi pe reţelele de socializare oamenii erau îndemnaţi să vină o oră mai târiu. Manifestanţii au steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, dar şi fluiere şi vuvuzele. Pe pancarte se poate citi ”Puneţi tunurile pe politicieni, nu pe procurori şi judecători”, ”Ţara cade sub topoare, ei scapă haimanale”. La ora 19.00, ieşenii continuau să vină în Piaţa Unirii.

 În Braşov sunt peste 1.000 de oameni. Ei au plecat de la Prefectură la sediul PSD. Aproximativ 400 de persoane protestează în centrul municipiului Ploieşti, strigând ”Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, ”PSD, ciuma roşie”. Oamenii s-au adunat în parcul central şi au plecat în marş către sediile PSD, PNL şi ALDE aflate la parterul aceluiaşi bloc, la câteva sute de metri de locul unde s-au strâns protestatarii. Manifestanţii au un banner pe care scrie ”Resistence is our dudy”, dar şi numeroase afişe. Pe unul dintre ele scrie ”România e în doliu, ne moare viitorul”. Coloana de protestatari este însoţită de jandarmi şi, până la ora transmiterii acestei ştiri nu s-au înregistrat incidente. La Arad, aproximativ o sută de persoane participă, în Piaţa Revoluţiei, la un protest anunţat pe Facebook, fără a fi autorizat sau asumat de vreo organizaţie. Participanţii sunt de toate vârstele şi stau în faţa Palatului Administrativ, sediul Primăriei şi Prefecturii, fără a scanda sau a purta pancarte. Ei au însă steaguri.

 Aproximativ 150 de persoane protestează şi în centrul municipiului Galaţi, manifestanţii scandând lozinci împotriva PSD şi exprimându-şi susţinerea faţă de DNA. Oamenii s-au mobilizat pe reţelele de socializare, şi s-au strâns, începând cu ora 18.00, pe platoul din faţa sediului Prefecturii, unde au adus două bannere mari pe care scrie ”Susţinem DNA” şi ”Pe noi nemanipulează conştiinţa”. Totodată, protestatarii flutură drapele tricolore şi ale Uniunii Europene în timp ce scandează

lozinci precum ”PSD a dat liber la furat”, ”Jos labele de pe justiţie”, ”Guvern de secretare şi nulităţi penale”, ”PSD ciuma roşie”, ”Liviu Dragnea şi ai lui, puşcăriaşii neamului” sau ”Kovesi, nu uita Galaţiu-i de partea ta”. Un tânăr care a adus o sperietoare de care a legat o coală de hârtie pe care scrie ”Buhuhu PSD” a spus că venit la protest pentru ca PSD să nu modifice legile justiţiei din proprie iniţiativă. “Dorim ca PSD să nu modifice legile justiţiei decât cu avizul CSM şi al instituţiilor din justiţie şi nu din proprie iniţitivă, fără o consultare largă, ci aşa, pe repede înainte, în Parlament. Nu avem nimic cu PSD că au câştigat alegerile, bravo lor, dar eu nu aveau în programul de guvernare nici o măsură legată de justiţie pentru că altfel s-ar fi votat în România. Sperietoarea am adus-o pentru că a fost Halloweenul”, a spus tânărul.

 ”Protestăm pentru  toată guvernarea dezastruoasă a PSD, de la planul de a închide manifestaţii împotriva oricărei legi din România, ceea ce este o măsură antidemocratică pregătită de Carmen Dan, până la eliberarea deţinuţilor - unul a şi violat o femeie, sau  până la  mutarea la constribuţiilor în sarcina salariaţilor,  toate vor duce toate la falimentul României şi eu nu vreau să ajungem ca Grecia că pe noi nu ne ajută nimeni, ne ajutăm  doar noi”, a spus un alt manifestant. Protestul nu este unul autorizat, iar manifestanţii sunt supravegheaţi de la distanţă de echipaje ale Poliţiei şi ale Jandarmeriei.

 La Constanţa, aproximativ 40 de persoane s-au strâns deja în faţa Prefecturii. Ora anunţată pe reţelele de socializare pentru protest este 19.00, oamenii începând să se adune.  Proteste faţă de proiectele de modificare a legilor justiţiei sunt anunţate, pe Facebook, pentru duminică seara, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară: Suceava, Craiova, Cluj-Napoca, Galaţi, Târgu Mureş, Iaşi, Constanţa, Oradea, Timişoara, Sibiu, Braşov, Rădăuţi, Focşani, Târgu Ocna. De asemenea, şi românii din diaspora şi-au anunţat susţinerea pentru cei de la Bucureşti, organizând manifestaţii asemănătoare şi în Berlin (în faţa Ambasadei), Zurich, Roma şi Paris.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri