Mii de oameni spitalizaţi în Pakistan, unde temperaturile au atins 50 grade Celsius. „Căldură ca într-un adevărat iad”

vineri, 24 mai 2024, 18:44
2 MIN
 Mii de oameni spitalizaţi în Pakistan, unde temperaturile au atins 50 grade Celsius. „Căldură ca într-un adevărat iad”

Mii de persoane care au făcut insolaţie au fost tratate în spitalele din Pakistan vineri, în contextul în care temperaturile au atins pragul de 50 de grade Celsius, pe fondul unui val de căldură toridă, au anunţat autorităţile din această ţară, informează Agerpres.

Căldura a cuprins ţara din Asia de Sud pentru a patra zi la rând şi este posibil să dureze încă o săptămână, a declarat Romina Alam, consilier-şef guvernamental pentru schimbări climatice.

Temperaturile ar putea urca până la 51 de grade Celsius în timpul zilei de sâmbătă, a anunţat directorul agenţiei pakistaneze de meteorologie, Sardar Sarfraz.

În provincia Sindh din sudul ţării, ambulanţele au transportat de urgenţă multe persoane la spitale şi la centrele temporare de asistenţă împotriva căldurii ce au fost amenajate în toate oraşele importante, a declarat un oficial local, Shah Zaman.

„Am tratat deja mii de pacienţi şi un număr încă şi mai mare urmează să sosească”, a declarat Tahir Farooq, medic la un spital din oraşul Dadu, unde temperatura a atins pragul de 50 de grade Celsius.

„E o căldură ca într-un adevărat iad. Te simţi ca şi cum ai păşi pe cărbuni încinşi atunci când ieşi la soare”, a declarat Zeeshan Khan Shani, un conducător de ricşă din Dadu.

„E de nesuportat. Îmi fac griji pentru fiicele mele. Pot să leşine în orice moment”, a spus Asif Shakoor, o mamă din oraşul Lahore, situat în estul Pakistanului.

Guvernul din Pakistan a ordonat săptămâna trecută închiderea temporară a şcolilor, amânarea examenelor şi plasarea spitalelor în stare de urgenţă la începutul valului de căldură, primul din acest sezon estival.

Potrivit oficialilor din Pakistan, temperaturile actuale depăşesc cu 8 grade Celsius valorile normale pentru această perioadă a anului şi au spus că schimbările climatice sunt responsabile pentru acest fenomen.

Sute de oameni mor în Pakistan în fiecare an din cauza dezastrelor provocate de schimbările climatice, în timp ce alte câteva mii de persoane îşi pierd locuinţele şi mijloacele de trai în această ţară care nu contribuie aproape deloc la emisiile globale de carbon.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii