Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mii de persoane au demonstrat în Polonia după moartea unei femei însărcinate căreia i s-a refuzat avortul

GALERIE
demonstratie Polonia
  • demonstratie Polonia
- +

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă în oraşe din Polonia pentru a protesta împotriva legilor stricte privind avortul, după ce moartea unei femei însărcinate - care, potrivit familiei sale, ar fi putut fi salvată prin această procedură - a reaprins dezbaterea publică pe această temă într-una dintre cele mai devotate ţări catolice din Europa, relatează EFE şi Reuters. Potrivit organizatorilor, oameni care ţineau lumânări şi purtau bannere pe care scria "nici una în plus" şi "indiferenţa este complicitate" au mărşăluit sâmbătă prin zeci de oraşe, inclusiv în Pszczyna, în sudul Poloniei, unde locuia femeia. 

În Varşovia, demonstranţii purtau bannere pe care scria "Ar putea fi în viaţă", "Drepturile femeilor, drepturile omului", precum şi fotografii ale decedatei. O hotărâre din 2020 a Tribunalului Constituţional din Polonia, potrivit căreia avortul pe motiv de malformaţii fetale contravine Constituţiei, a intrat în vigoare în ianuarie, ceea ce a dus la o interdicţie aproape totală a avortului şi la proteste pe scară largă.

Avorturile sunt permise în Polonia doar în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viaţa mamei este în pericol, deşi unele grupuri ultra-catolice doresc să elimine chiar şi aceste cazuri. Declanşatorul acestui nou val de proteste împotriva legii avortului a fost moartea unei femei de 30 de ani, identificată în presă doar ca Izabela, care a avut loc pe 22 septembrie, dar a fost făcută publică de familia acesteia în urmă cu o săptămână. Activiştii spun că moartea Izabelei în a 22-a săptămână de sarcină, din cauza unui şoc septic, potrivit familiei, a fost un rezultat al respectivei hotărâri judecătoreşti.

Femeia a fost internată la un spital din Pszczyna (sudul Poloniei), unde medicii au decis că fătul nu poate supravieţui, deoarece prezenta anomalii grave şi pierduse tot lichidul amniotic. În ciuda acestui fapt, potrivit avocatei familiei, aceştia au refuzat să efectueze un avort cât timp fătul încă mai avea bătăi ale inimii.

Când o ecografie a arătat că fătul era mort, medicii au decis să efectueze o cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, a declarat că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operaţie şi că aceasta a murit în ciuda eforturilor de resuscitare. "Şi inima ei bătea", se putea citi pe bannere şi în informaţiile împărţite de organizatorii protestului.

După ce cazul a ieşit la iveală în urmă cu o săptămână, procuratura regională din Katowice (sud) a deschis o anchetă, iar Ministerul Sănătăţii a ordonat un audit pentru a stabili dacă spitalul a comis neglijenţă. Sâmbătă, site-ul de ştiri Onet.pl a publicat un interviu cu soţul unei alte femei care, potrivit acestuia, a murit în iunie în circumstanţe similare.

Guvernul susţine că nu hotărârea judecătorească a fost de vină pentru moartea Izabelei, ci mai degrabă o eroare a medicilor. Ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, s-a angajat să emită orientări pentru a clarifica situaţiile în care întreruperile de sarcină sunt legale.

''Am cerut consultantului naţional pentru obstetrică şi ginecologie să emită astfel de orientări... care vor fi lipsite de ambiguitate cu privire la faptul că siguranţa unei femei, într-un caz precum cel întâmplat, este un motiv pentru a întrerupe sarcina'', a declarat el pentru radioul privat RMF FM.

La protestul din Varşovia s-au alăturat, printre alţii, primarul capitalei, Rafal Trzaskowski, şi şeful partidului de opoziţie Platforma Civică şi fost preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk. ''Un medic care vrea să salveze viaţa unei femei trebuie să se întrebe dacă domnul Ziobro îl va băga la închisoare'', avertizase vineri Tusk, referindu-se la ministrul justiţiei, din partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), într-un apel ca mai multe persoane să se alăture protestelor.

Alte mitinguri împotriva legii avortului, convocate sub sloganul ''Nici una în plug', sunt prevăzute pentru duminică şi luni.

SURSA: Agerpres

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri