Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mii de persoane s-au adunat la Istanbul, după condamnarea primarului Ekrem Imamoglu

GALERIE
Ekrem Imamoglu
  • Ekrem Imamoglu
- +

Mii de persoane s-au adunat joi la Istanbul în prezenţa liderilor opoziţiei turce, a doua zi după condamnarea primarului Ekrem Imamoglu, condamnare ce îl privează de drepturile sale politice, informează AFP.

Imamoglu, condamnat la doi ani şi şapte luni de închisoare şi la suspendarea activităţilor sale politice pentru o durată echivalentă, s-a adresat mulţimii adunate pe o vreme ploioasă în faţa sediului municipalităţii.

“Ei au şters voturile voastre!”, a declarat Imamoglu în faţa unei mări de drapele roşii ale Turciei. “Acesta nu este procesul meu, ci procesul justiţiei şi echităţii”, a continuat el, adăugând că nu-i este “deloc teamă de această decizie ilegitimă”.

“Nu am judecători care să mă apere, însă am 16 milioane de locuitori ai Istanbulului şi naţiunea noastră alături de mine. Împreună, vom alunga această ordine defectuoasă”, a spus el, înainte de a conchide: “Totul va fi bine!”, sloganul campaniei sale victorioase pentru primărie, din 2019.

Este pentru prima dată când şase partide de opoziţie se reunesc astfel la un miting public, după lansarea platformei lor comune pentru a-l înfrunta pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2023.

Imamoglu, 52 de ani, care i-a “răpit” cel mai bogat oraş al Turciei partidului lui Erdogan, AKP, în mai 2019, este acuzat de “insultă” la adresa membrilor colegiului electoral - pe care i-a calificat drept “idioţi” - care îi invalidaseră victoria, înainte ca un nou scrutin să-l reconfirme trei luni mai târziu.

Edilul a anunţat încă de la anunţarea verdictului că intenţionează să înainteze apel.

Condamnarea lui a suscitat un val de reprobare la nivel internaţional, Berlinul evocând “o lovitură dură la adresa democraţiei”.

Franţa a îndemnat Turcia “să inverseze foarte urgent tendinţele negative în ceea ce priveşte statul de drept, democraţia şi respectarea drepturilor fundamentale”.

Potrivit Departamentului de Stat american, care se declară de asemenea “puternic preocupat”, “această condamnare injustă este incompatibilă cu statul de drept”.

Erdogan, la putere de aproape 20 de ani, şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat primăvara trecută, în contextul unei grave crize economice şi a unei inflaţii de peste 84%, care face viaţa zilnică foarte grea pentru majoritatea turcilor.AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri