Mii de săteni îşi vor relua, luni, vechile măşti de post!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Mii de săteni îşi vor relua, luni, vechile măşti de post!

GALERIE
mos
  • mos
- +

Luni începe Postul Mare; corespondenţii noştri din întreaga ţară au semnalat un fapt care nu ţine cont de geografie: mii de săteni se pregătesc să-şi reia vechile măşti "de post", păstrate prin dulapuri sau lăzi de zestre încă din ziua de Crăciun! Mai multe ne spune chiar unul dintre aceştia:

- Bună ziua! Ce înseamnă, la dumneavoastră, "mască de post"? Normal e să purtaţi o mască doar câteva ore, să folosiţi mai multe măşti pe zi şi să le aruncaţi...

- Păi noi doar două măşti avem, una de post şi alta de dulce. Când nu-i post, purtăm masca de dulce, iar când începe un post, cum ar fi luni, că intrăm în Postul Mare, ne luăm din ladă masca de post.

- Aveţi doar câte două măşti fiecare? Cum de nu le confundaţi?

- Da, decât două, că-s scumpe, o mască face cam cât un sfert de vin la bufet, dar le purtăm cu mare grijă, să nu le rupem; dacă se rup ni le mai cos femeile, le peticesc.

- Totuşi, cum ştiţi care-i masca de post şi cea de dulce, cum de nu le confundaţi?

- Păi nu le confundăm, că măştile de dulce miros a friptură, a cârnaţi şi a sarmale, iar cele de post miros a ştevie, fasole şi urzici cu usturoi. Plus că primele au pete de sos de carne, iar cele de post pete verzi, de la borş. Ce-i drept, se mai întâmplă uneori să mai confundăm măştile între ele, adică să iau eu de pe masă, la bufet, masca de post a lui Gică în loc de masca mea de post, că arată, miros şi sunt pătate la fel, dar niciodată n-am luat o mască de dulce!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.