Mii de texte egiptene antice au fost descifrate. Ce taine ascund vechile fragmente de papirus
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mii de texte egiptene antice au fost descifrate. Ce taine ascund vechile fragmente de papirus

GALERIE
egipt
  • egipt
- +

O echipă de cercetători, din cadrul Universităţii din Oxford, Marea Britanie, condusă Dirk Obbink, a recrutat mai mult de 250.000 de voluntari, care au fost dispuşi să înveţe alfabetul grecesc antic şi să descifreze texte vechi egiptene, descoperite în 1897, scrie Descoperă.În ianuarie 1897, studenţii arheologi Bernard Grenfell şi Arthur Hunt efectuau săpături în locul care se presupunea că se află oraşul antic egiptean Oxyrhynchus. Ei au descoperit acolo o groapă din care au fost extrase, ulterior, peste 500.000 de fragmente de papirus egiptean. 

Între 1898 şi 2012, cercetătorii britanici au reuşit să transcrie doar 5.000 din cele 500.000 de documente aflate acum la Biblioteca Sackler din Oxford, deţinută de Societatea Egipteană de Explorare din Londra. Astfel, de la descoperirea lor şi până acum, doar 1% dintre documente au putut fi transcrise.

"Prin permiterea accesului publicului la unul dintre cele mai mari proiecte arheologice din lume, am fost capabili să excelăm mai mult decât am fi făcut un singur savant cu un papirus şi o lupă. Astfel, am putut transcrie aproape 200.000 de texte, dintre care unele au fost parţial mâncate de viermi sau utilizate pentru a înveli peşte", a declarat Dirk Obbink.Potrivit cercetătorului, chiar şi elevii care au învăţat literele alfabetului grecesc la şcoală pot face această muncă de cercetare.

Textele, care datează din perioada secolelor I î.Hr. - VII d.Hr., includ piese antice de teatru, poezii, rapoarte medico-legale, dar şi liste de cumpărături şi o versiune actualizată a unei istorii biblice.

"Un alt fragment, studiat în anul 2011, conţine paragrafe dintr-o evanghelie pierdută, ce fac referire la un episod în care Iisus scoate demoni din oameni posedaţi. Povestea apare în Evangheliile lui Luca (VIII, 26-33) şi Matei (VIII, 28-32 ), ambele scrise mult mai târziu decât istorisirea nou-descoperită. Cu toate acestea, versiunea mai veche include un detaliu suplimentar, ce se referă la faptul că demonii au fost transferaţi apoi în porci, care, ulterior, s-au înecat într-un lac", a explicat Jack Malvern, redactor în cadrul publicaţiei The Australian.

Obbink susţine că noua descoperire ar putea fi încă o dovadă a faptului că unele dintre evenimentele menţionate în Biblie au fost extinse, rescrise sau chiar "înfrumuseţate". Alte 24 de texte medicale au fost, de asemenea, transcrise, dintre care unul reprezintă un vechi remediu pentru mahmureală.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce s-a scumpit masiv energia?

Alexandru LĂZESCU

De ce s-a scumpit masiv energia?

Între factorii cei mai importanţi sunt politicile „Green Deal” ale UE, decizii care din raţiuni ideologice, au promovat abordări nerealiste care ignoră realitatea de pe teren.

Filmuletul zilei

opinii

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Nichita DANILOV

Un punct de vedere cu desăvârşire orb

Unele edificii sunt înălţate numai din scaune. În faţa scaunelor se întind nesfârşite alei, străjuite de statui ascunse printre arbori. În centrul oraşului sunt mai multe fântâni arteziene, din care nu ţâşneşte însă apa, ci timp. Oraşul a fost ridicat în plin deşert. Ţâşneşte în schimb nisip şi din când în când, spre seară, sânge în şuvoaie. Singurul locuitor al oraşului este în acelaşi timp rege, judecător, călău, victimă şi mulţime. În oraşul cu un singur locuitor „timpul are o singură secundă” şi „de fiecare acoperiş atârnă câte un deget murdar”.

Septembrie indiano-amnăşan

Michael ASTNER

Septembrie indiano-amnăşan

Păzind cazanul în liniştea amiezii, auzi din când în când căzând câte o nucă ori pe stradă trecând - urcând, coborând - o maşină.

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Nicolae CREŢU

Macro-buzunăreala „liberalizată”

Din toate câte bântuie acum în ale noastre media, din România, nu serialul rivalităţii Cîţu vs. Orban pentru şefia PNL, nici „bâlciul” şi pantomima „moţiunilor” de ce (n)zură şi criza guvernării, nu ele sunt cele care îi îngrijorează pe cei mai mulţi oameni ai ţării, încă trăitori între hotarele ei. Şi nici cifrele în creştere ale „valului” Covid-Delta, nici măcar ele, nu îngrijorează, ba chiar să sperie de-a dreptul, atât cât o fac ştirile şi aşteptările privind facturile la electricitate şi gaz sau eliminarea subvenţiei pentru încălzire, tot perspective „luminoase”, cum se vede.

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.