anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din omenire. Femeile, marile perdante

GALERIE
miliard
 • miliard
- +

Femeile sunt marile perdante ale repartizării bogăţiei la nivel mondial, iar cei 2.153 de miliardari ai planetei sunt mai bogaţi decât 60% din populaţia lumii, denunţă luni într-un raport ONG-ul Oxfam, relatează AFP.

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) subliniază că cei mai bogaţi 22 de oameni din lume sunt mai bogaţi în prezent decât toate femeile din Africa.

“Femeile şi fetele se află între cei care profită cel mai puţin de sistemul economic actual”, subliniază Amitabh Behar, conducătorul Oxfam în India, care reprezintă anul acesta Oxfam la Forumul de la Davos.

Raportul anual al Oxfam cu privire la inegalităţile mondiale este publicat în mod tradiţional chiar înainte de deschiderea, marţi, a celei de-a 50-a ediţii a World Economic Forum (WEF) la Davos, în Elveţia, întâlnirea tradiţională a elitei economice şi politice a globului, şi după un 2019 marcat de mari mişcări de contestare socială din Chile şi până în Orientul Mijlociu, trecând prin Franţa.

Potrivit Bloomberg, cel puţin 119 miliardari - a căror avere globală este estimată la aproximativ 500 de miliarde de dolari (451 de miliarde de euro) - sunt aşteptaţi la Davos în acest an.

“În vârful piramidei, miliarde de dolari se află în mâinile unui foarte mic grup de persoane, în principal bărbaţi”, deplânge Oxfam.

La nivel global, 2.153 de miliardari din lume deţin de-acum mai mulţi bani decât 60% din populaţia mondială, relevă raportul.

“Prăpastia între bogaţi şi săraci nu poate fi soluţionată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităţilor. Guvernele trebuie să se asigure că întreprinderile şi bogaţii îşi plătesc partea corectă de impozite”, subliniază Amitabh Behar.

“Inegalităţile indecente se află în centrul fracturilor şi conflictelor sociale peste tot în lume (...). Ele nu sunt o fatalitate, (ci) rezultatul politicilor (...) care reduc participarea celor mai bogaţi la efortul solidarităţii prin impozite şi fragilizează finanţarea serviciilor publice”, insistă la rândul său Pauline Leclère, o purtătoare de cuvânt a Oxfam France, citată în comunicat.

MUNCĂ NEPLĂTITĂ

Potrivit datelor ONG-ului, a cărui metodă are la bază date publicate de revista Forbes şi Banca Crédit suisse, dar care este contestată de unii economişti, 2.153 de persoane dispun de-acum de bogăţii mai mari decât cei mai săraci 4,6 miliarde de oameni de pe planetă.

De asemenea, averea a 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume “corespunde cu mai mult decât dublului bogăţiilor cumulate” ale celor 6,9 miliarde de oameni mai puţin bogaţi, adică 92% din populaţia lumii, o concentrare care “depşeşte îndatorarea” se precizează în raport.

“Femeile se află în prima linie a inegalităţilor din cauza unui sistem economic care le discriminează şi le cantonează în meseriile cele mai precare şi mai slab remunerate, începţâd cu sectorul îngrijirilor”, insistă Pauline Leclère..

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile din lume nu pot avea un loc de muncă plătit “din cauza unei încărcări prea importante a muncii de îngrijire la care sunt supuse în cadrul privat/familial”, faţă de doar 6% dintre bărbaţi.

Or între menaj, gătit, adunatul lemnelor şi adusul apei în ţările din Sud, “valoarea monetară a muncii de îngrijire neplătite asigurate de către femei în vârstă de peste 15 ani reprezintă cel puţin 10.800 de miliarde de dolari anual, adică de trei ori valoarea sectorului digital la scară mondială”, estimează ONG-ul.

În Franţa, relevă Oxfam, şapte miliardari posedă mai mult decât 30% dintre cei mai săraci, iar 10% dintre cei mai bogaţi francezi concentrează jumătate din bogaţia ţării.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.